1
1 point

I hjärtat av Stockholm strålar staden starkare än någonsin när den öppnar sina famn för en av årets mest färgstarka och inkluderande evenemang – Stockholm Pride. Med regnbågens alla färger som sin palett samlas människor för att fira kärlek, mångfald och gemenskap. Denna årliga hyllning till stolthet och öppenhet är mer än bara en festival; det är en kraftfull rörelse som lyfter upp vikten av att omfamna olikheter och skapa en plats där varje individ kan vara stolt över sitt autentiska jag. Följ med på en resa genom den magnifika världen av Stockholm Pride, där kärlek är universell och stolthet är en färgrik tråd som förenar oss alla.

En knapp halv miljon…

År 2015 deltog och tittade uppskattningsvis 450 000 människor på den årliga paraden! Det innebär att motsvarande cirka 5% av Sveriges befolkning deltog, varav 45 000 valde att tåga i paraden!

Därför finns paraden…

Varför finns Pridefestivalen? Till en början grundades festivalen till minne av polisprovocerade upplopp bland homosexuella i New York under hösten år 1969.

Varit värd för Europride…

I Europa startades Europride som firades i olika länder varje år. 1998 firades Europride i Stockholm och året efter fortsatte man med ett liknande arrangemang lokalt, under benämningen Stockholm Pride, som sedan dess vuxit i omfattning år efter år. År 2008 var Stockholm Pride värd för Europride en andra gång.

Grundades inte i Stockholm…

Även om Pridefestivalen har sin stora parad i huvudstaden, Stockholm, var det faktiskt inte där den grundades i Sverige. Den första Pridefestivalen hölls i Örebro redan den 15 maj år 1971 av lokalförening ”Gay Power Club”, där ett av kraven var att två av samma kön skall få gifta sig med varandra.

Stockholm Shame i protest…

Under tidigt 2000-tal reagerade vissa i HBTQ-rörelsen på att Stockholm Pride hade blivit för kommersiellt och arrangerade under ett par år motfestivalen Stockholm Shame.

Kantats av motdemonstranter…

Under 2003 års festival angrep den högerextremistiska organisationen Nationaldemokratisk Ungdom prideparaden. Det var dock inte första gången. Tidigare manifestationer mot Pridefirandet, framförallt från enstaka kristna grupperingar, har varit i form av demonstrationer.

Pride Park med traditionell schlagerpopkväll…

Pride Park är ett avgränsat festivalområde som åren 1998 till 2009 låg i Tantolunden och år 2010 var förlagd till området framför Sjöhistoriska museet på Ladugårdsgärde. År 2011 flyttade Pride Park till Kungsträdgården och gjorde samtidigt en satsning som bland annat inkluderade fritt inträde. Året därpå, 2012, flyttade Pride Park tillbaka till Tantolunden och tog återigen inträde. Sedan 2013 har Pride Park varit förlagt på Östermalms IP. I Pride Park finns scener, företags- och föreningstält, öltält och andra arrangemang. Bland annat har det blivit tradition att bjuda in kända Melodifestivals- och Eurovisionsstjärnor under torsdagen på den så kallade schlagerpopkvällen.

Tar avstånd från Sverigedemokraterna…

En undersökning från 2014 visade att mindre än en procent av deltagarna i Pridetåget röstade på Sverigedemokraterna eller Kristdemokraterna.

Drygt var tredje spontanansluter Pridetåget…

Sex av tio deltagare i pridetåget år 2014 var kvinnor, och lite mindre än hälften var heterosexuellaÅtta av tio var födda i Sverige, och drygt var tredje tog ett spontanbeslut att ansluta i tåget.

Var stolt över dig själv…

Pride betyder ”stolthet” på engelska. Priderörelsens mål är att alla ska vara stolta för den de är och att ingen ska behöva dölja sitt rätta jag.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win