Välj en sida

Stockholm Pride har nyligen varit (25-31 juli) och för varje år som går deltar fler och fler människor i den gigantiska paraden, som fått spridning världen över. Men visste du att Prideparaden faktiskt inte grundades i Stockholm? Eller vet du ens hur många som ungefär deltar i paraden årligen? Här är tio fakta som du bör känna till om något så viktigt som Stockholm Pride!

En knapp halv miljon…

År 2015 deltog och tittade uppskattningsvis 450 000 människor på den årliga paraden! Det innebär att motsvarande cirka 5% av Sveriges befolkning deltog, varav 45 000 valde att tåga i paraden!

Därför finns paraden…

Varför finns Pridefestivalen? Till en början grundades festivalen till minne av polisprovocerade upplopp bland homosexuella i New York hösten år 1969.

Varit värd för Europride…

I Europa startades Europride som firades i olika länder varje år. 1998 firades Europride i Stockholm och året efter fortsatte man med ett liknande arrangemang lokalt, under benämningen Stockholm Pride, som sedan dess vuxit i omfattning år efter år. År 2008 var Stockholm Pride värd för Europride en andra gång.

Grundades inte i Stockholm…

Även om Pridefestivalen har sin stora parad i huvudstaden, Stockholm, var det faktiskt inte där den grundades. Den första Pridefestivalen hölls i Örebro redan den 15 maj år 1971 av lokalförening ”Gay Power Club”, där ett av kraven var att två av samma kön skall få gifta sig med varandra.

Stockholm Shame i protest…

Under tidigt 2000-tal reagerade vissa i HBTQ-rörelsen på att Stockholm Pride blivit för kommersiellt och arrangerade under ett par år motfestivalen Stockholm Shame.

10 fakta du antagligen inte visste om val

10 fakta du antagligen inte visste om val

Alla vet vi nog vad ett demokratiskt val är. Somliga har tur att få uppleva det som en självklarhet, medan andra mindre lyckligt lottade får kämpa och slåss för något som borde vara en självklarhet överallt. I skrivande stund är vi inne i slutskedet av det amerikanska...

10 fakta du antagligen inte visste om jordbruk

10 fakta du antagligen inte visste om jordbruk

Jordbruk är - som de flesta vet - människans nyttjande av mark genom bearbetning av åkrar och betesmark i syfte att producera exempelvis djurfoder, livsmedel eller råvaror för energi- och industriändamål. Det hör inte till ovanligheten att jordbruk kombineras med...

Notice: Undefined offset: 0 in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-includes/taxonomy.php on line 2078