10 fakta du antagligen inte visste om uppslagsverk

06Webbsidan och uppslagsverket Wikipedia har flera gånger varit väldigt nära på att hamna i ”Encyclopedia Britannica” (Storbritanniens största uppslagsverk). Men inte för att de är stora, utan för att det påstås att uppslagsverket Wikipedia innehåller flest felaktigheter av alla uppslagsverk som existerar.

07

Religion är ofta en stor bakomliggande orsak till att krig mellan två nationer eller två religiösa grupper bryter ut. Enligt ”Encyclopedia of Wars” (krigens egna encyklopedi) står hela 7% av alla krig för direkt religiösa konflikter, och har erkänt startats på grund av meningsskiljaktigheter när det kommer till religion. Självklart är det avsevärt mer än 7% i verkligheten, men övriga krig har aldrig erkänts startats på grund av religiösa meningsskiljaktigheter.

uppslagsverk3

08Webbsidan Conservapedia – ett högerbaserat nätuppslagsverk med kristet inflytande – startades på grund av att de trodde att världens största uppslagsverk, Wikipedia, var vänstervriden. Efter deras start har Wikipedia uttalat sig om att de är politiskt oberoende.

09

Den katolska encyklopedin från 1917 uppmanar folk till att äta mindre kött, eftersom det leder till sjukdomar, som bland annat cancer. På senare år har flera forskningar dock visat sig att vegetarianer löper mindre risk för sjukdomar än köttätare.

uppslagsverk4

010Den enda kvarvarande encyklopedin i världen som årligen släpper en uppdaterad och ny serie i bokform är ”The World Book”. Uppslagsverket översätts dock inte på andra språk än engelska.

 
Läs även
wikipediafokus
10 fakta du antagligen inte visste om Wikipedia

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar