2
2 points

Kolesterol är en lipid, ett fettaktigt ämne som är en viktig byggsten i de cellmembran som utgör varje cells yttre skal, och som även finns i organeller inuti varje cell. Rent kemiskt är kolesterolet även en steroid och en alkohol. Namnet kommer från grekiskans chole som betyder galla och stereos som betyder fast. När man först lyckades identifiera kolesterol var det nämligen i en fast form i gallstenar. Möjligtvis kände du redan till grunderna om ämnet, men här är tio fakta som du åtminstone inte kände till!

Viktigt i lagom mängd…

Som tidigare nämnt är kolesterol en typ av lipid (fett), som är väsentligt för allt djurliv – i rätt mängd. Kolesterol utför tre viktiga funktioner: först och främst bidrar det till att skapa det yttersta skiktet av celler. För det andra skapar det gallsyror som arbetar med att smälta maten i tarmen. Och för det tredje tillåter kolesterolet kroppen att göra D-vitamin och hormoner, såsom testosteron hos män och östrogen hos kvinnor.

Kristalliserat kolesterol kan leda till gallsten…

Kolesterol är oljebaserat och blod är vattenbaserat. Skulle kolesterolet bara dumpas in i en persons blodomlopp, skulle det koagulera i oanvändbara globs. Kroppen ser till att paketera det i proteinpartiklar som kallas för lipoproteiner. Om kolesterol samlas i höga koncentrationer, såsom i gallblåsan, kan det kristalliseras. Kristalliserat kolesterol är en av de huvudsakliga beståndsdelarna i den vanligaste typen av gallsten.

Ät inte hjärnor – för din egen skull…

Om du har fått för dig att äta upp din kompis hjärna är det något vi avråder dig till. Hjärnor är nämligen ohälsosamt att äta eftersom de har för höga kolesterolvärden och fett i sig. Till exempel kan en enda portion av en 140 gram burk med ”hjärnor i mjölkgravy” innehåller 3 500 mg kolesterol.

Därför är det bra att amma…

Studier har visat att ammade barn har lägre nivåer av kolesterol som vuxna, jämfört med de som inte har ammats och istället har blivit matade med flaska eller annan form av bröstmjölksersättning. Dessutom är bröstmjölk rik på friska kolesterol och fett, som bidrar till att förhindra sjukdomar hos ett vuxet hjärta och det centrala nervsystemet.

Viktigt för ett embryos utveckling…

Kolesterolet är viktigt för ett embryos utveckling. Nästan en  9 000 barn föds med en missbildning kopplad till fostrets underlåtenhet att skapa kolesterolen som behövs.

Störst problem i USA…

USA är det land där befolkningen har som störst problem med sin kolesterol i världen. Av alla amerikaner med ohälsosamma nivåer av kolesterol anses en av sju ha vad som anses vara ”hög” kolesterol eller nivåer som sätter dem på nästan dubbelt så stor risk att utveckla hjärtsjukdomar. För höga kolesterolvärden definieras som 240 mg per deciliter eller mer.

Ta bort skinnet från kycklingen och håll dig friskare…

Kyckling är känt för att vara en typisk fettsnål måltid. Men om du bestämmer dig för att behålla skinnet på kycklingen, eller möjligtvis fritera den, omvandlas den snabbt till en måltid av hög kolesterol istället.

Högt kolesterol påverkar även ditt sexliv…

Minskat blodflöde som har orsakats av högt kolesterolvärde har kopplats samman med nedsatt sexuell lust och förmåga. Högt kolesterol orsakar fetthaltiga avlagringar som täpper blodkärlen i bäckenområdet, vilket skapar erektil dysfunktion hos män. Det kan eventuellt också påverka kvinnors förmåga att bli fuktiga mellan benen.

Detta händer utan kolesterolet…

Kolesterolet skyddar integriteten i cellmembranen och håller celler friska och starka. Om en persons kolesterolhalt var noll (vilket dock är en omöjlighet), skulle cellmembranen vara torra och spruckna, och allt innehåll i cellen skulle läcka ut omgående.

Skulle se ut som en vaxklump…

Om du skulle kunna lyckas med bedriften att hålla kolesterolet som finns i din kropp i handen, skulle det se ut som en vaxartad substans, ungefär som när du har skrapat lite på ett gulvittfärgat stearinljus.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win