Warning: Constant WP_MEMORY_LIMIT already defined in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-config.php on line 84 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-config.php:84) in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-content/plugins/ultimate-post/classes/Initialization.php on line 413 Warning: session_start(): Session cannot be started after headers have already been sent in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/includes/redirect.php on line 353 10 fakta du antagligen inte visste om skogsskövling - 10Fakta.se

Avskogning innebär att ett ursprungligen skogtäckt område omvandlas till antingen kalhygge, åkermark, betesmark eller annan öppen mark, antingen genom människans inverkan eller genom naturliga orsaker, till exempel skogsbränder. Ett av vår naturs största problem är människans avskogning i Amazonas – och för att inte tala om ekosystemet som drabbas på vår planet. Här är tio fakta som du bör känna till om skogsskövling!

McDonalds kämpar för Amazonas regnskog…

Amazonas djungel har varit det största offret för avskogning och McDonalds är en av de ledande bidragsgivarna för att stoppa avskogningen. Den populära snabbmatsjätten har använt sig utav en listig taktik för att rättfärdiga massiva avskogningen och beskatta de begränsade resurserna på jorden.

Därför bör du undvika palmolja…

Palmolja används ofta för att göra Halloweengodis och är en orsak till avskogningen, vilket har lett till att främst orangutanger – och även andra djurarter – har förlorat sin naturliga miljö.

Katastrofal utveckling på Haiti…

Avskogningen, eller skogsskövlingen, på Haiti har skenat så mycket att dess naturliga regnskog har avverkats med upp till 98%. En stor del av detta har lett till att hela 80% av den totala befolkningen lever i svår fattigdom. År 1923 täcktes 60% av Haitis landyta med regnskog. Idag är ytan av regnskog nere på bara 2%.

Regnskog skövlades för att göra plats åt pyramiderna…

Forskare tror att en massiv skogsavverkning skedde inför byggandet av de gigantiska och välkända pyramiderna i Egypten. Majoriteten av forskare är ganska överens om att det tidigare har varit en regnskog på samma plats som pyramiderna idag står.

Som värst i Indonesien och Brasilien…

Indonesien avverkas det som allra mest regnskog i världen. På andra plats kommer Brasilien. Om man fortsätter att avverka skogen kommer bägge länderna att möta en oerhört svår ekonomisk framgång på senare hand.

10 fakta du antagligen inte visste om regnbågar

10 fakta du antagligen inte visste om regnbågar

Regnbågar är ett optiskt, meteorologiskt fenomen som uppträder som ett (nästintill) fullständigt ljusspektrum i form av en båge på himlen då solen lyser på nedfallande regn. En gammal sägen är att det ligger en kista med guld vid regnbågens slut. Dessvärre är det inte...

10 fakta du antagligen inte visste om Alperna

10 fakta du antagligen inte visste om Alperna

Alperna är en bergskedja med större delen belägen i Centraleuropa. Åtta länder har del av Alperna: Frankrike, Italien, Monaco, Schweiz, Liechtenstein, Tyskland, Österrike och Slovenien, som sträcker sig i en båge från området kring Nice och Genua vid Medelhavet,...