1
1 poäng

Avskogning eller skogsskövling innebär att ett ursprungligen skogtäckt område omvandlas till antingen kalhygge, åkermark, betesmark eller annan öppen mark, antingen genom människans inverkan eller genom naturliga orsaker, till exempel skogsbränder. Ett av vår naturs största problem är människans avskogning i Amazonas – och för att inte tala om ekosystemet som drabbas på vår planet. Här är tio fakta som du bör känna till om skogsskövling!

McDonald’s kämpar för Amazonas regnskog…

Amazonas djungel har varit det största offret för avskogning och McDonald’s är en av de ledande bidragsgivarna för att stoppa avskogningen. Den populära snabbmatsjätten har använt sig utav en listig taktik för att rättfärdiga massiva avskogningen och beskatta de begränsade resurserna på jorden.

Därför bör du alltid undvika palmolja…

Palmolja används ofta för att göra bland annat godis och är en orsak till avskogningen, vilket har lett till att främst orangutanger – och även andra djurarter – har förlorat sin naturliga miljö.

Katastrofal utveckling på Haiti…

Avskogningen, eller skogsskövlingen, på Haiti har skenat så mycket att dess naturliga regnskog har avverkats med upp till 98%. En stor del av detta har lett till att hela 80% av den totala befolkningen lever i svår fattigdom. År 1923 täcktes 60% av Haitis landyta med regnskog. Idag är ytan av regnskog nere på bara skrämmande 2%.

Regnskog skövlades för att göra plats åt pyramiderna…

Forskare tror att en massiv skogsavverkning skedde inför byggandet av de gigantiska och välkända pyramiderna i Egypten. Majoriteten av forskare är ganska överens om att det tidigare har varit en regnskog på samma plats som pyramiderna idag står.

Som värst i Indonesien och Brasilien…

Indonesien avverkas det som allra mest regnskog i världen. På andra plats kommer Brasilien. Om man fortsätter att avverka skogen kommer bägge länderna att möta en oerhört svår ekonomisk framgång på senare hand.

Större problem än polarisen…

Politiker vill gärna diskutera miljön, och många vill faktiskt också förbättra den. I dag ligger det ett stort fokus på att minska utsläppen för att få polarisen till att sluta smälta. Men skogsskövlingen av vår regnskog är faktiskt det största hotet mot den globala uppvärmningen.

Romerska riket var värst av alla…

Det romerska riket har varit de värsta skogsskövlarna genom alla tider. Anledningen till att de avverkade så mycket skog – både regnskog som vanlig skog – berodde på att de ville breda plats åt sina jordbruk och gigantiska planteringar.

Nunna mördades efter predikan om de negativa effekterna…

En amerikansk nunna mördades kallblodigt i Brasilien när hon berättade öppet om de negativa effekterna som jordbruket har på grund av den massiva skogsskövlingen i landet.

Flera djurarter utrotningshotade…

Vandringsduvan (på bilden nedanför) var nästan helt utrotad vid år 1914 på grund av rovjakt och den massiva avverkningen av vår planets skog. Idag ser framtiden lite ljusare ut för vandringsduvan, men många av dem lever i fångenskap för fortplantning. Detta är dock inte den enda fågel som har fått lida av vår skogsavverkning, och även insekter och andra djur har blivit, eller är nära på att bli, utrotade.

Harrison Ford startade egen mindre lyckad kampanj…

Mustaschkampen känner du säkert till, där man ska odla mustasch mot prostatacancer. Skådespelaren Harrison Ford har dock haft ett eget sätt för att öka kännedomen om avskogning, som kanske inte direkt blev någon större hit. Han vaxade nämligen bröstet för att öka medvetenheten om vad vi gör mot vår planet.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win