Ett uppslagsverk (belagt sedan 1890) eller en encyklopedi (belagt sedan 1777), i bokform även en uppslagsbok, är en facklitterär genre. Innehållet består av sammanfattande redogörelser av känd information – eller en avgränsad och specialiserat del av den. Uppslagsverket ligger i formen nära ordboken, med artiklar i varierande längd om en lång rad olika ämnen. Båda består av en sammanfattning av mänsklig kunskap, vanligen sorterat alfabetiskt. I många fall samsas ordboken och uppslagsverket inom samma verk, oavsett om verket består av en eller flera volymer. Förr i tiden hade nästan alla någon form av uppslagsverk hemma, men de har blivit mindre och mindre vanliga tack vare internets framfart. Här är dock tio fakta om olika uppslagsverk som du bör känna till!

En bra affär för köparna…

Ett encyklopediföretag gav bort stora ytor av ödemarker på Huntington Beach till privatpersoner och företag som köpte deras kompletta serie av uppslagsverk. På senare år visade det sig att området det hade gett bort gratis innehöll en stor mängd och värdefull olja.

Här har du något att bita i…

Codex Seraphinianus är en illustrerad encyklopedi som är skriven om en okänd parallell värld till jorden. Inte nog med detta, den är också skriven på ett helt okänt språk och använder sig utan ett lika okänt alfabet. Aningen förvirrande, va?

Räkna med lite felaktigheter…

Precis som på diverse kartor finns det även i de flesta uppslagsverk inlagda ett par fejkade artiklar. Detta för att utgivarna av böckerna lätt ska kunna märka om ett annat uppslagsverk har använt dem som källa, eller rent utav kopierat/stulit deras texter. Begreppet kallas för ”Mountweazels”.

Wikipedia överlägset störst…

Världens största encyklopedi var tidigare en kinesisk, som gick under namnet Yongle. Uppslagsverket blev färdigt redan år 1408 och var det största uppslagsverk fram till webbsidan Wikipedia gick om år 2007. Därmed är Wikipedia idag världens största encyklopedi.

Britterna fick bita i gräset…

Redan före andra världskriget bröt ut fanns det koncentrationsläger i Tyskland. Detta klagade brittiska ämbetsmän kraftigt om till tyska Hermann Göring. Göring svarade med att visa en brittisk encyklopedi, där det framgick att koncentrationsläger uppfanns av britterna.

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

TikTok, även känt som Douyin (kinesiska: 抖音; pinyin: Dǒuyīn; ordagrant: "vibrato") i Kina, är en sociala medier-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Appen släpptes i september 2016 av Bytebance, och är nu en ledande plattform för korta videor....

10 fakta du antagligen inte visste om kärnvapen

10 fakta du antagligen inte visste om kärnvapen

Kärnvapen är en typ av vapen vars sprängladdning får sin energi från fission, eller från olika kombinationer av fission och fusion, av atomkärnor. Detta till skillnad mot konventionella vapen, vars sprängladdningar får sin energi från kemiska processer. Att som land...

10 fakta du antagligen inte visste om hemlöshet

10 fakta du antagligen inte visste om hemlöshet

Hemlöshet är en situation som uppstår när en person saknar fast bostad i en kultur där rådande norm är att man har sådan (till skillnad från nomadiska kulturer). Definitionen av hemlöshet varierar från land till land. I Sverige har vi - tack och lov - en väldigt låg...