1
1 point

Ett uppslagsverk (belagt sedan 1890) eller en encyklopedi (belagt sedan 1777), i bokform även en uppslagsbok, är en facklitterär genre. Innehållet består av sammanfattande redogörelser av känd information – eller en avgränsad och specialiserat del av den. Uppslagsverket ligger i formen nära ordboken, med artiklar i varierande längd om en lång rad olika ämnen. Båda består av en sammanfattning av mänsklig kunskap, vanligen sorterat alfabetiskt. I många fall samsas ordboken och uppslagsverket inom samma verk, oavsett om verket består av en eller flera volymer. Förr i tiden hade nästan alla någon form av uppslagsverk i hemmet, men de har blivit mindre och mindre vanliga tack vare internets framfart. Här är dock tio fakta om olika uppslagsverk som du bör känna till!

En bra affär för köparna…

Ett encyklopediföretag gav bort stora ytor av ödemarker på Huntington Beach till privatpersoner och företag som köpte deras kompletta serie av uppslagsverk. På senare år visade det sig att området det hade gett bort gratis innehöll en stor mängd och värdefull olja.

Här har du något att bita i…

Codex Seraphinianus är en illustrerad encyklopedi som är skriven om en okänd parallell värld till jorden. Inte nog med detta, den är också skriven på ett helt okänt språk och använder sig utan ett lika okänt alfabet. Aningen förvirrande, va?

Räkna alltid med lite felaktigheter…

Precis som på diverse kartor finns det även i de flesta uppslagsverk inlagda ett par fejkade artiklar. Detta för att utgivarna av böckerna lätt ska kunna märka om ett annat uppslagsverk har använt dem som källa, eller rent utav kopierat/stulit deras texter. Begreppet kallas för ”Mountweazels”.

Wikipedia överlägset störst…

Världens största encyklopedi var tidigare en kinesisk, som gick under namnet Yongle. Uppslagsverket blev färdigt redan år 1408 och var det största uppslagsverk fram till webbsidan Wikipedia gick om år 2007. Därmed är Wikipedia idag världens största encyklopedi.

Britterna fick bita i gräset…

Redan före andra världskriget bröt ut fanns det koncentrationsläger i Tyskland. Detta klagade brittiska ämbetsmän kraftigt om till tyska Hermann Göring. Göring svarade med att visa en brittisk encyklopedi, där det framgick att koncentrationsläger uppfanns av britterna.

Ingen titel att vara stolt över, direkt…

Webbsidan och uppslagsverket Wikipedia har flera gånger varit väldigt nära på att hamna i ”Encyclopedia Britannica” (Storbritanniens största uppslagsverk). Men inte för att de är stora, utan för att det påstås att uppslagsverket Wikipedia innehåller flest felaktigheter av alla uppslagsverk som existerar.

Religion en stor orsak till krig…

Religion är ofta en stor bakomliggande orsak till att krig mellan två nationer eller två religiösa grupper bryter ut. Enligt ”Encyclopedia of Wars” (krigens egna encyklopedi) står hela 7% av alla krig för direkt religiösa konflikter, och har erkänt startats på grund av meningsskiljaktigheter när det kommer till religion. Självklart är det avsevärt mer än 7% i verkligheten, men övriga krig har aldrig erkänts startats på grund av religiösa meningsskiljaktigheter.

Startade högerbaserat uppslagsverk…

Webbsidan Conservapedia – ett högerbaserat nätuppslagsverk med kristet inflytande – startades på grund av att de trodde att världens största uppslagsverk, Wikipedia, var vänstervriden. Efter deras start har Wikipedia uttalat sig om att de är politiskt oberoende.

Uppslagsverk uppmanade till mindre köttätande…

Den katolska encyklopedin från 1917 uppmanar folk till att äta mindre kött, eftersom det leder till sjukdomar, som bland annat cancer. På senare år har flera forskningar visat sig att vegetarianer löper mindre risk för sjukdomar än köttätare.

En enda kvarvarande encyklopedi med årlig utgåva…

Den enda kvarvarande encyklopedin i världen som årligen släpper en uppdaterad och ny serie i bokform är ”The World Book”. Uppslagsverket översätts dock inte på andra språk än engelska.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win