Ett uppslagsverk (belagt sedan 1890) eller en encyklopedi (belagt sedan 1777), i bokform även en uppslagsbok, är en facklitterär genre. Innehållet består av sammanfattande redogörelser av känd information – eller en avgränsad och specialiserat del av den. Uppslagsverket ligger i formen nära ordboken, med artiklar i varierande längd om en lång rad olika ämnen. Båda består av en sammanfattning av mänsklig kunskap, vanligen sorterat alfabetiskt. I många fall samsas ordboken och uppslagsverket inom samma verk, oavsett om verket består av en eller flera volymer. Förr i tiden hade nästan alla någon form av uppslagsverk hemma, men de har blivit mindre och mindre vanliga tack vare internets framfart. Här är dock tio fakta om olika uppslagsverk som du bör känna till!
En bra affär för köparna…
Ett encyklopediföretag gav bort stora ytor av ödemarker på Huntington Beach till privatpersoner och företag som köpte deras kompletta serie av uppslagsverk. På senare år visade det sig att området det hade gett bort gratis innehöll en stor mängd och värdefull olja.
Här har du något att bita i…
Codex Seraphinianus är en illustrerad encyklopedi som är skriven om en okänd parallell värld till jorden. Inte nog med detta, den är också skriven på ett helt okänt språk och använder sig utan ett lika okänt alfabet. Aningen förvirrande, va?
Räkna med lite felaktigheter…
Precis som på diverse kartor finns det även i de flesta uppslagsverk inlagda ett par fejkade artiklar. Detta för att utgivarna av böckerna lätt ska kunna märka om ett annat uppslagsverk har använt dem som källa, eller rent utav kopierat/stulit deras texter. Begreppet kallas för ”Mountweazels”.
Wikipedia överlägset störst…
Världens största encyklopedi var tidigare en kinesisk, som gick under namnet Yongle. Uppslagsverket blev färdigt redan år 1408 och var det största uppslagsverk fram till webbsidan Wikipedia gick om år 2007. Därmed är Wikipedia idag världens största encyklopedi.
Britterna fick bita i gräset…
Redan före andra världskriget bröt ut fanns det koncentrationsläger i Tyskland. Detta klagade brittiska ämbetsmän kraftigt om till tyska Hermann Göring. Göring svarade med att visa en brittisk encyklopedi, där det framgick att koncentrationsläger uppfanns av britterna.
10 fakta du antagligen inte visste om kockar
En kock, kocka eller kokerska är en person vars yrke är att självständigt laga mat. Den kock som leder ett restaurangkök kallas köksmästare, och en kvinnlig sådan kan ibland benämnas köksmästarinna. Under Covid 19-pandemin var det många kockar som blev arbetslösa i...
10 fakta du antagligen inte visste om Mensa
Mensa är en ideell förening för människor med hög IQ. Kravet för medlemskap i Mensa - förutom den obligatoriska medlemsavgift - är att vederbörande presterar ett resultat bland de översta två procenten av befolkningen på ett standardiserat och övervakat...
10 gigantiska djur som levde efter dinosaurierna
Trots nästan obegränsat med arkeologiska fynd världen över så vet vi människor bara en knapp bråkdel av de djur och arter som har levt innan oss. Att dinosaurier utgör ett så stort intresse för oss beror delvis på att vi funnit så många fossiler efter dem, men också...