1
1 poäng

Ibland kan det vara svårt att verkligen få perspektiv på något. Därför passar vi på 10fakta.se på att visa tio jämförelsebilder som verkligen ger ett nytt perspektiv i lite olika kategorier. Exempelvis hur stor en orangutanghane egentligen är jämfört med en fullvuxen människa, knölvalens storlek, eller varför inte hur mycket bättre man kan bli på att måla efter bara några år? Alla bilder finner du så klart nedanför!

Samma vattenfall under tre olika årstider…

Hur ofta får man se samma vattenfall under tre olika årstiderHörður Kristleifsson från Island tog dessa bilder av vattenfallet Skógafoss hemma i Island. De levande färgerna ger en surrealistisk upplevelse som inte ens kan uttryckas i ord.

Från hel till trasig – till hel igen…

Den här personen trodde aldrig att han skulle kunna använda sin arm igen. Men kirurgerna och terapeuten var alla övertygade om att det skulle gå med mycket träning. Han höll på att ta bort en glasruta som gick sönder och fick två artärer och 14 senor avskurna, men med mycket sjukgymnastik och hopp så fungerar armen precis som vanligt igen.

Resultat efter sex års övning…

Målningen till vänster skapades år 2015, och den högra år 2021. Trots att båda målningarna är bättre än majoriteten av oss hade klarat av, så märks det en tydlig förbättring efter sex års övning. Den första är bra, lite mer abstrakt, medan den andra har en mer realistisk ton. 

Genetik är häftigt…

Den här personen delade bilder på sin pappa (tagen år 1982) och hans eget foto (tagen år 2021), båda 20 år gamla när bilderna togs, med 39 års mellanrum. Visst är de lika? Det här sätter ett bredare perspektiv på hur vår genetik verkligen förs vidare. Hade jag inte vetat historien bakom, så hade jag lätt kunnat tro att det är samma person.

Köpte cykel – rasade i vikt…

Den här kvinnan köpte sin första cykel, och man kan verkligen se den fantastiska förvandlingen som skett under bara det första året. Det är ett imponerande engagemang! Vill du också komma i form så rekommenderar vi att köpa en cykel!

Ett tydligt perspektiv på knölvalens storlek…

Det här fotot som visar storleken på knölvalen är häpnadsväckande. Det är en knölvalshane som bara vill säga hej till människorna i båten. Knölvalen kan bli upp till 18 meter långa, vilket kan jämföras med blåvalar, som blir mellan 20 – 24 meter långa. Knölvalen väger dock bara cirka hälften gentemot en fullvuxen blåvalshona

Efter åtta års restaurerande kan man knappt tro att det är samma bil…

Den här mannen arbetade i åtta år på att renovera och restaurera sin Datsun 240z Restomod från 1972, och man kan knappt tro att det ens är samma bil på bilderna! Renoveringen gick på närmare 50 000 dollar, och när den var klar tackade han nej till ett bud på att sälja bilen – för 100 000 dollar.

Perspektiv på hundrasen Cane Corsos stora ansikte…

Visst finns det många stora hundraser, och Cane Corso är inte den största – men rasen i fråga är dock kända för sina stora ansikten, vilket den här bilden sätter ett tydligt perspektiv på! Cane Corso-hundrasen kan bli en tillgiven och kärleksfull följeslagare. Den är också en utmärkt vakthund på grund av sin skarpa känsla och uppmärksamhet. Man kan dock fråga sig hur stor dess matskål är (?!). Enligt min gissning tycker jag att en hel hink låter mest sannolikt!

Ett resultat av ryggkirurgi…

Den här personen opererades för att räta ut sin ryggrad. Det arbete kirurgerna gjorde är bokstavligen talat helt makalöst! Enligt upphovsmannen till bilden var det en svår operation och återhämtningen tog lång tid. Efter en vecka på sjukhuset var det i princip två månader av lugn och ro i hemmet, vilket kanske inte är så konstigt, om man tar en titt på jämförelsebilderna nedanför.

En jämförelsebild som sätter perspektiv på hur stora orangutanger egentligen är…

Att orangutanger är stora kanske inte kom som någon större nyhet, direkt. Men när man ser en jämförelsebild på HUR stora de egentligen är, sätter det kanske ett nytt perspektiv – och lite mer respekt – för djuret i fråga. Orangutangerhanar kan vara upp till dubbelt så stora som honorna. De vuxna hanarna, som den som sitter här jämte kvinnan, kan vara aggressiva. Lyckligtvis ser dessa två dock ut att trivas i varandras sällskap, även om de har lite mellanrum mellan sig.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win