3
3 poäng

Bilarna blir fler och fler, men likaså cyklarna, som av många används dagligen för att ta sig till skolan eller jobbet. Andra för att motionera eller få en nypa av den friska luften. Många påstår också att det är den bästa uppfinningen människan har utvecklat under modern tid. Och vi har mycket att tacka cykeln för, bland annat både asfalten och Nicke Nyfiken! Nedan finner du tio fakta som du antagligen inte kände till om just cyklar!

Det här hade varit bra TV…!

I början på 1900-talet var det populärt med sex dagar långa cykeltävlingar. Vinnaren skulle vara den som cyklade det längsta avståndet under dessa sex dagar. De blev ytterst lite sömn för deltagarna och att en del också började att hallucinera på vägarna och stigarna hörde inte alls till ovanligheten. Låter som en ganska underhållande sport att titta på!

Asfalt lades från början inte för bilarna…

Belagda vägar med asfalt blev inte till på grund av bilar, utan finns idag tack vare våra cyklar! Bilar ansågs förr kunna ta sig genom lite skumpigare terräng, men det var avsevärt svårare att cykla i dålig terräng.

Tack vare cykeln kan vi idag läsa Nicke Nyfiken…

Hans och Margret Rey var namnet på två judar som flydde Paris 1940 på cyklar, som Hans dessutom hade byggt själv. De flydde bara timmar innan nazisterna invaderade den franska huvudstaden. Bland de få ägodelar de fick med sig kom en sak att förändra framtiden för paret! Det var nämligen ett illustrerat manuskript av första Nicke Nyfiken-boken, som de senare skulle få publicera i New York.

Motorvägen som förbjuder bilar…

Väg ”M-185” på Mackinac Island, Michigan, är den enda statliga motorvägen i USA där inga motorfordon är tillåtna. Där är det endast cyklar, hästar eller till fots som gäller!

Ett galet världsrekord som heter duga…

Cyklar är som fiskar – de trivs bäst i stim! År 2015 körde 1 672 människor i Tysklanden enda cykel samtidigt, och skapade världsrekordet för största cykeltrupp.

Invaderade Malaysia med cyklar…

Under andra världskriget invaderade japanerna de största delarna av Malaysia med hjälp av cyklar! Det kanske lite ovanliga fenomenet har gått till historien som ”Bicycle Blitzkreig”.

UPS bestod till början bara av cykelbud…

Fraktföretaget UPS grundades av två tonårskillar med hjälp av en cykel och en hundradollarssedel, som de dessutom hade lånat av en kompis.

Gav upp jobbet för att cykla…

Den sydkoreanska mannen Okhwan Yoon lämnade ett lönsamt jobb för att cykla världen över och stödja världsfreden. I över nio år har han cyklat över 192 länder på sex kontinenter och har överlevt sex bilolyckor, malaria, extrema temperaturer, rån och även kidnappning. Skam den som ger sig!

Lagen om cykelhjälm återkallades i Danmark…

Lagen om cykelhjälm fick se sig besegrad i grannlandet Danmark. Motivationen till att det inte ska vara lag på hjälm löd följande: ”överväldigande bevis att påtvingade hjälmlagar leder till mycket mindre cykling”.

Så många cyklar hamnar i de nederländska kanalerna…

Det finns fler cyklar än människor Nederländerna, och städerna planerar ofta infrastrukturen efter cyklar istället för bilar. Inte nog med detta, årligen plockas det upp 12 000 – 15 000 cyklar från kanalerna i Nederländerna!


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
3
win