1
1 point

Färger spelar en stor roll i vår vardag och bidrar med allt från mode och underhållning till forskning och design. Utan färg hade världen med andra ord sett ganska så tråkig ut. Färger är ett av de ämnen som det forskas mest inom, och idag vet vi mer om alla dess färgglada nyanser än någonsin – och har dessutom fler nyanser än vad vi någonsin tidigare har kunnat framställa. Här är ytterligare tio fakta som du bör känna till om färg i all dess form!

Färgblinda används flitigt inom amerikanska militären…

Färgblinda människor tenderar att ha bättre mörkerseende och kan ibland se färgnyanser som normalsynta människor inte kan se. Den Amerikanska armén upptäckte att färgblinda kunde se kamouflagefärger som är svåra att se med ett normalt färgseende. Detta ger dem en unik förmåga att se dolda fiender bättre på natten.

Därför heter det orange…

Färgen orange är döpt efter apelsinen (”orange” på engelska). Innan ordet ”orange” nådde det engelska språket kallade man den orange färgen för ”gulaktigt röd” (mer exakt ”geoluhread” på engelska). Det var alltså färgen som fick sitt namn efter frukten – inte tvärtom.

Därför ska du helst använda en gul överstryckningspenna…

Den vanligaste färgen för överstrykningspennor är gul. Detta eftersom den gula inte lämnar en skugga på sidan när sidorna kopieras.

Nu vet du varför Tyskland har tråkiga färger på sina racerbilar…

Tyska racerbilar bär ofta färgen grå. Kan tyckas tråkigt, men det finns en klar anledning bakom det hela. År 1934 vägde en av Tysklands racerbilar lite för mycket, vilket resulterade i att de skrapade bort färgen från lacken för att bli av med så mycket vikt som möjligt. Kvar blev bara den grå och tråkiga nyansen, och bilen vann sedan loppet! Därför har det sedan dess betytt tur att köra med gråa racerbilar i Tyskland.

Solen är egentligen inte gulfärgad…

Solen är faktiskt  i själva verket vitfärgad. När den ses från rymden eller en väldigt hög höjd visas den i sin sanna färg – vitaktig. Sett från en låg höjd, renderar atmosfären solen och den verkar istället vara gulaktig.

Grön är den färg vi kan urskilja mest…

Glasögon med mörkerseende använder grön fosfor eftersom det mänskliga ögat kan skilja flera nyanser av grönt än någon annan färg, vilket möjliggör en ökad differentiering av föremål.

Borde användas överallt…

En israelisk kemiprofessor har uppfunnit ett ”antivåldtäktspiller”, som upptäcker våldtäktsdroger som släpps ner i drinkar och varnar offret genom att ändra färg på drinken. Smart, va?

Hästar ser färger helt annorlunda…

Hästar har några av de största ögonen av något landlevande däggdjur, och har utmärkt dag- och mörkerseende. Däremot har de bara ett tvåfärgat seende, eller dikromatiska syn. Deras färgseende är något liknande röd-grön färgblindhet hos människor, där vissa färger, särskilt rött och besläktade färger, visas som en nyans av grönt istället.

Färg-TV:n bidrar till dina färgstarka drömmar…

De flesta människor drömmer i färg. De som däremot växte upp med svartvit TV har god chans att drömma även i svart och vitt, har studier visat.

Ännu en anledning till att dricka kaffe…

På 1980-talet visade ett forskarlag i New York, USA, att ett enzym från gröna kaffebönor kan ta bort B-antigenen från de röda blodkropparna.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win