1
1 poäng

Island är en republik som omfattar ön med samma namn samt tillhörande mindre öar. Island ligger i norra Atlanten mellan Grönland och Färöarna, precis söder om norra polcirkeln (förutom ön Grímsey). Trots detta läge har landet ett mildare vinterklimat än norra Sverige eftersom milda vattenströmmar förs förbi ön av nordatlantiska driften. Dock kan somrarna vara ganska kyliga och ha mycket nederbörd. Landet var heller inte sena med att sätta sitt namn på fotbollskartan efter en extraordinär insats i senaste fotbolls-EM, där den svenska förbundskapten Lars Lagerbäck tog landet längre än någonsin tidigare! Här följer tio fakta som du bör känna till om Nordens stora ö!

Hela befolkningen har tillgång till internet…

Island är det enda land i världen där 100% av dess befolkning har tillgång till internetSverige ligger dock inte långt ifrån islänningarna med en siffra på 93% tillgänglighet och där 91% faktiskt använder sig utav det.

En myggfri sommarkväll…

Visst är sommaren underbar? Fast när myggen börjar komma fram och irritera en om sommarkvällarna kanske det blir lite mindre mysigt. Island är det enda land på vår planet som räknas som tätbefolkat där mygg inte existerar. 

Ingen risk för incest…

Med tanke på att landet i fråga är ganska isolerat då det ligger ute till havs på en ö kan det vara lite klurigt att veta vilka man är släkt med. Därför har dess regering utvecklat en telefonapplikation där du knappar in en persons namn eller personnummer för att få reda på om ni är släkt eller inte. Appen har utvecklats just för att förhindra incest i landet.

Telefonboken är sorterad efter förnamn istället för efternamn…

Till skillnad från den svenska telefonkatalogen – eller i princip alla länders telefonkataloger – är islänningarnas telefonkatalog istället sorterad alfabetiskt efter förnamn istället för efternamn. Detta på grund av att så många islänningar har samma efternamn. Vanligast är att de slutar på ”-son” eller ”-dottir”.

Ett av världens mest fredligaste land…

Island saknar helt ett försvarssystem och är känt som ett av världens mest fredligaste land. De militära styrkor som krigar för att upprätta fred i krigsdrabbade länder är privatiserade och styrs inte av Islands regering. År 2003 såg det dock helt annorlunda ut, när landet i fråga fortfarande hade ett försvarssystem. Då var de inblandade i invasionen av Irak och skickade hela två soldater!

Flest bokutgivningar per capita i världen…

Islänningarna har en lite annorlunda jultradition till skillnad från oss här i Sverige. Under julafton är det väldigt vanligt att man ger böcker i julklapp, och på julaftonskvällen brukar man sitta och läsa böckerna man har fått i gåvor. Island är också det land där flest böcker ges ut i hela världen per capita, och en stor majoritet av de nya böckerna brukar oftast ges ut strax innan julen. Traditionen att ge bort böcker och läsa om julaftonskvällarna kallas på isländska för ”Jólabókaflóð” (försök att uttala det, om du kan!)

Polisen behöver knappt bära vapen…

Sedan Island blev en självständig republik år 1944 har endast en enda människa blivit skjuten till döds av landets polisstyrka. Detta är en av de lägsta siffrorna i hela världen.

De fick regeringen att avgå på ett fredligt vis…

Det var en framgångsrik fredlig revolution i Island mellan 2009-2011 där medborgare i landet tvingade deras premiärminister och hela hans regering att avgå genom slå högljutt på kastruller och stekpannor.

Adress oväsentligt när du ska skicka post…

Eftersom landet är så glesbefolkat och litet kan du bara rita en karta med ett kryss på destinationen dit din post ska skickas om du har svårt för att komma ihåg adressen. Postverket kommer ändå att kunna leverera ditt brev.

Inte en enda McDonald’s i sikte…

Island är ett av de väldigt få västerländska länder där inte ett enda McDonald’s finns. Blir de sugna på den välkända snabbmaten får de istället ta sig till något annat nordiskt land.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win