Island är en republik som omfattar ön med samma namn samt tillhörande mindre öar. Island ligger i norra Atlanten mellan Grönland och Färöarna, precis söder om norra polcirkeln (förutom ön Grímsey). Trots detta läge har landet ett mildare vinterklimat än norra Sverige eftersom milda vattenströmmar förs förbi ön av nordatlantiska driften. Dock kan somrarna vara ganska kyliga och ha mycket nederbörd. Landet var heller inte sena med att sätta sitt namn på fotbollskartan efter en extraordinär insats i senaste fotbolls-EM, där den svenska förbundskapten Lars Lagerbäck tog landet längre än någonsin tidigare! Här följer tio fakta som du bör känna till om Nordens stora ö!

Hela befolkningen har tillgång till internet…

Island är det enda land i världen där 100% av dess befolkning har tillgång till internet. Sverige ligger dock inte långt ifrån islänningarna med en siffra på 93% tillgänglighet och där 91% faktiskt använder sig utav det.

En myggfri sommarkväll…

Visst är sommaren underbar? Fast när myggen börjar komma fram och irritera en om sommarkvällarna kanske det blir lite mindre mysigt. Island är det enda land på vår planet som räknas som tätbefolkat där mygg inte existerar. 

Ingen risk för incest…

Med tanke på att landet i fråga är ganska isolerat då det ligger ute till havs på en ö kan det vara lite klurigt att veta vilka man är släkt med. Därför har dess regering utvecklat en telefonapplikation där du knappar in en persons namn eller personnummer för att få reda på om ni är släkt eller inte. Appen har utvecklats just för att förhindra incest i landet.

Telefonboken är sorterad efter förnamn istället för efternamn…

Till skillnad från den svenska telefonkatalogen – eller i princip alla länders telefonkataloger – är islänningarnas telefonkatalog istället sorterad alfabetiskt efter förnamn istället för efternamn. Detta på grund av att så många islänningar har samma efternamn. Vanligast är att de slutar på ”-son” eller ”-dottir”.

Ett av världens fredligaste land…

Island saknar helt ett försvarssystem och är känt som ett av världens mest fredligaste land. De militära styrkor som krigar för att upprätta fred i krigsdrabbade länder är privatiserade och styrs inte av Islands regering. År 2003 såg det dock helt annorlunda ut, när landet i fråga fortfarande hade ett försvarssystem. Då var de inblandade i invasionen av Irak och skickade hela två soldater!

10 fakta du antagligen inte visste om Mongoliet

10 fakta du antagligen inte visste om Mongoliet

Mongoliet är en republikansk stat belägen i det inre av Asien, mellan Ryssland i norr och Kina i söder. Landet är indelat i 21 provinser (aimag) samt stadsområdet runt huvudstaden Ulan Bator. Mongoliet har också varit känt som ”Yttre Mongoliet” för att skilja det från...

10 fakta du antagligen inte visste om Hawaii

10 fakta du antagligen inte visste om Hawaii

Hawaii är den yngsta av de 50 amerikanska delstaterna (21 augusti 1959) och är den enda delstaten som består enbart av öar. Den upptar det mesta av ögruppen Hawaiiöarna i centrala Stilla havet, sydväst om kontinentala USA, sydöst om Japan och nordost om Australien....