0

Medan spelvärlden fortsätter att evolvera och tekniken når nya höjder, riktar spekulationerna och förväntningarna sig mot ett av de mest efterlängtade spelen i modern tid – Grand Theft Auto VI, eller GTA 6. Rockstar Games, mästarna bakom den framgångsrika Grand Theft Auto-serien, har hållit fans i spänning med en förbluffande tystnad om det nästa kapitlet i denna episka franchis historia. Men med en lanserad trailer har vi åtminstone lyckas att snappa upp lite nyheter och händelser som det kommer att bjudas på i spelet. Här är tio saker som vi vet om GTA 6 – åtminstone hittills!

Detta vet vi hittills om släppdatumet och formatet…

Vad vi än så länge vet är att GTA 6 kommer att släppas någon gång under nästa år (2025). En del spekulationer säger så tidigt som mars 2025 – men vi låter det vara precis som det är; spekulationer. Enligt Rockstar Games kommer spelet att släppas till Playstation 5 och Xbox Series X. De har även uttalat sig om att de äldre konsolerna – Playstation 4 och Xbox One – kommer att bli utan. Vad gäller PC kommer vi med största sannolikhet att se en lansering även till det – men det lär dröja. Enligt en utvecklare på studion kommer de främst att fokusera på det som säljer bäst – konsolerna. Dessutom tar det väldigt lång tid att konvertera ett så avancerat spel till PC-format när det från början har utvecklats för konsolformat. Med andra ord lär en PC-version av GTA 6 dyka upp – men det lär dröja lång tid!

GTA 6 tar oss tillbaka till Vice City…

När Grand Theft Auto: Vice City släpptes i oktober 2002 blev det genast en succé. Med tanke på franchisens popularitet så är det förvisso kanske inte så konstigt, men främst handlade det om miljöerna. GTA: Vice City utspelade sig under 1980-talets crackepidemi, knarkkungar och glam metal-dominans. I GTA 6 kommer vi att återvända till dessa underbara miljöer – men ett par decennium senare. Spelet kommer nämligen att utspela sig i vad som verkar vara en modern miljö. Rockstar avslöjade att vi kommer att åka till delstaten Leonida som är ”hem till de neondränkta gatorna i Vice City och bortom”.

Trailern har redan gett oss en glimt av ett Vice City som har gjorts vackrare än någonsin, med en version av Florida på landsbygden som är lika kaotisk som den äkta varan. Med några välbekanta platser som Starfish Island, måste vi vänta och se om vi kan besöka gamla tillhåll som Malibu Club, Ocean View Hotel och Little Haiti med mera.

Detta är vad vi vet om kartan hittills…

Även om den slutliga GTA 6-kartan ännu inte visats upp i sin fulla glans, finns det ändå några indikatorer från den läckta videon och skärmdumparna som indikerar ett spelutrymme som sträcker sig utanför Vice Citys gränser. Ungefär på samma sätt som Rockstar utökade Los Santos mellan Grand Theft Auto: San Andreas och GTA 5, verkar några av de läckta skärmdumparna visa helt nya områden i Vice City. Som du kanske vet är Vice City själv löst baserat på Miami, och det finns nu spekulationer om att GTA 6 kommer att driva längre söderut mot Everglades (en våtmark) och Florida Keys (en rad tropiska öar). Nu refererades till ”Gator Keys” i den ursprungliga GTA: Vice City som en del av en radiosändning, men platsen visades aldrig i spelet. Om de läckta skärmdumparna antyder vad vi tror att de är, kan vi förvänta oss att kartan kommer att innehålla en ganska bred blandning av olika miljötyper. Exakt hur stor kartan kommer att vara vet vi ännu inte, även om flera spekulationer har gjorts. Men sannolikt kommer den att vara avsevärt större än vad den var i GTA 5 (och där är den ju redan stor).

Än så länge vet vi ganska lite om nyheterna i gameplayet…

Eftersom Rockstar ännu inte har släppt en helt osminkad speltrailer för GTA 6 ännu, är det svårt att med säkerhet säga hur det här nya spelet kommer att spelas och hur det kommer att förnyas från Grand Theft Auto 5. Det är dock tydligt från de tidiga utvecklingsfilmerna som läckte ut att Rockstar Games åtminstone testar och undersöker lite ny mekanik. Det verkar till exempel som om en ny serie smygmekaniker introduceras – med filmer som visar karaktärer som kryper och till och med bär på kroppar.

Dessutom återvänder vapenhjulet – som vi är bekanta med även i GTA 5 – i viss kapacitet, och de läckta bilderna tyder på att Rockstar introducerar nya hälsofrämmande föremål som smärtstillande medel. Vi kan också se att det femstjärniga ’efterlyst-systemet’ återvänder, och att polisen har förbättrade AI-rutiner för att spåra Jason och Lucia efter att du har hamnat i deras radar.

Sannolikt kommer kartan ständigt att uppdateras…

Enligt en Bloomberg-rapport från 2022 kommer det att läggas till nya uppdrag och nya kartområden ”på en regelbunden basis”. Med andra ord kommer kartan sannolikt inte att vara statisk efter lanseringen. Tydligen planerar Rockstar att uppdatera kartan med fler städer och interiörplatser löpande efter lanseringen.

Samma rapport sade också att kartan för spelet skulle vara ännu större till en början, och omfatta områden baserade på både Nord- och Sydamerika. Detta skars tydligen ned under utvecklingen, och Rockstar Games flyttade och minskade sitt fokus till enbart Vice City och de omgivande områdena. Men häng inte läpp för det – enligt rykten sägs kartan bli, som tidigare nämnt, gigantisk ändå.

GTA 6 drabbades av en enorm spelläcka…

I september 2022 såg Grand Theft Auto 6 vad som lätt var en av de största läckorna i spelhistorien. Sedan dess har Rockstar och Take-Two tagit bort läckt material löpande genom upphovsrättsvarningar. Men det är som man brukar säga; har det väl nått internet så är det där för evigt. Rockstar Games bekräftade formellt att GTA 6-läckan som inträffade i september 2022 var verklig. Genom att släppa ett uttalande via Twitter (idag X), meddelade teamet att detta inkluderade ”tidiga utvecklingsbilder för nästa Grand Theft Auto”. Även om de inte kommenterade några specifika detaljer som hade med läckan att göra, sa teamet att de var ”extremt besvikna över att några detaljer om det nästa GTA-spelet delades på detta sätt”. Även om vi kunde se några nyheter i samband med läckan så vet vi inte idag riktigt vad som kommer att komma med i den slutliga versionen av spelet. På grund av läckan finns det nämligen en stor risk för att mycket kommer att ändras.

Kan nya GTA möjligtvis utspela sig i hela tre länder…?

Vad vi än så länge har sett utifrån den officiella trailern som Rockstar Games och Take-Two själva har släppt, är att GTA 6 kommer att utspela sig i miljöer som påminner om Miami. Och apropå just spelmiljöerna så blev två påstådda läckor viralaTwitter (eller X, som det numera heter) den 25 juni, där det hävdades att GTA 6:s historia kommer att utspela sig i Kuba, Colombia och Miami. En av läckorna hävdade också att spelet kommer att äga rum under 2022 eller 2023 (att det är nutid framgår dock tydligt i vad vi kan se i trailern). Den läckta informationen påstås komma från en insider på Rockstar Games.

Kommer det att gå och spela GTA 6 online…?

Det är mycket troligt. Medan GTA 5:s onlineläge i Los Santos fortfarande är mycket aktivt, där Rockstar regelbundet lägger till nya aktiviteter, innehåll och evenemang till sin stora multiplayer-värld, är det svårt att föreställa sig att GTA 6 skulle snåla på ett multiplayer-läge. Med tanke på att både GTA 4, GTA 5 och båda Red Dead Redemption-spelen har haft onlineservrar, känns det som en självklarhet även för GTA 6. Sen är det så klart en stor ekonomisk fråga också, med tanke på att det är tack vare onlineläget som de har dragit in mest pengar på sina spel.

Dessvärre vet vi inte så mycket som storyn ännu…

Även om vi har fått ta del av en trailer, har vi fortfarande få bekräftade detaljer om storyn i GTA 6. Baserat på det vi har sett och information hämtade från rykten och läckor, verkar det som om spelet kommer att ha två huvudkaraktärer där man får följa det kriminella paret i deras laglösa äventyr i stil med Bonnie & Clyde.

Trailern för spelet antyder en berättelse där en av spelkaraktärerna, Lucia, börjar i fängelse och sedan deltar i rån och biljakter med sin partner efter frigivningen. Det har dock börjat att florera spekulationer om att Lucia möjligtvis kommer att sitta i fängelse vid spelets början, och de rån och biljakter man ser i trailern bara är återblickar på hur hon faktiskt hamnade där. Mycket mer än så här vet tyvärr ingen om spelets story ännu.

Vi kan sannolikt vänta oss en annorlunda komisk ton gentemot vad vi är vana vid…

GTA 6 kommer att ha en annorlunda komisk ton jämfört med tidigare spel i franchisen – enligt källor i Bloomberg-rapporten beror detta på utvecklarens önskan att undvika skämt som ”slår nedåt” mot marginaliserade grupper. Rapporten nämner också hur ett antal anställda på Rockstar anser att det är svårt att fortsätta GTA:s rykte att satirisera dagens Amerika, eftersom ”det redan är en satir av sig självt”.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

0

Vad är din reaktion?

interesting interesting
3
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
3
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
2
win