1
1 point

En aktie är en andel i ett aktiebolag, som motsvarar en kapitalinsats från ägaren, och som bildar bolagets aktiekapital. En aktie är i grunden en rätt till bolagets tillgångar och resultat sedan bolagets fordringsägare fått sitt. Trots att allt som har med aktie- och fondhandeln att göra kan tyckas vara rena rama djungeln, bjuder vi här på tio fakta om just aktier som du tidigare kanske inte kände till sedan tidigare!

Från 13 600 till 156 miljoner dollar…

En 21-årig japansk man vid namn Takashi Kotegawa förvandlade 13 600 dollar till 156 000 000 dollar under loppet av bara åtta år med hjälp av aktier! Trots detta består hans matvanor än idag av i princip bara nudlar. Inte bara sparar det tid att äta nudlar, det får honom också till att undvika att bli trött av att bli för mätt, enligt egen utsago.

General Motors blåste alla aktieägare…

År 2009 begärdes General Motorskonkurs, men plockade ut miljarder i räddningspaket från den amerikanska staten och börsnoterade därefter ”New GM”. Det hela innebar att aktieinnehavarna till ursprungsföretaget inte fick ett smack och aktien blev totalt värdelös. Idag går ”New GM” dock bra.

Bara ett par miljarder i back…

År 2005 försökte en oerfaren aktiehandlare på en japansk bank att sälja en del av aktier av J-Com för motsvarande 55 000 svenska kronor. Olyckligtvis råkade han av misstag istället att sälja 640 000 delar för 10 öre styck. Det hela resulterade i att han sålde ett aktievärde på tre miljarder dollar för 5 000 dollar. Jo då, alla har vi dåliga dagar på jobbet. Med största sannolikhet jobbar han inte kvar på företaget längre.

15-åring upptäckte bugg i system…

År 1995 tjänade en 15-årig kille från New Jersey, USA, runt 74 000 dollar dagligen på aktiemarknaden efter att ha upptäckt en bugg i ett system. Olyckligtvis nog upptäckte den amerikanska regeringen bluffen till slut. Till hans egen lycka lyckades han dock gömma undan en halv miljon dollar, vilket idag är hans till fullo rätta.

Aktier i piratövergrepp…

Aktier sköts inte alltid på en laglig nivå. I Somalia kan lokalbefolkningen investera i aktier beroende på hur de tror att nästa piratövergrepp mot ett västkustfartyg kommer att gå. Det hela har kommit att bli ett oerhört populärt fenomen.

Skulle rädda Sega – avled istället…

År 2002 donerade Segas verkställande direktör hela sitt aktiekapital i företaget av ett värde på 695 000 000 dollar bara för att rädda upp företaget från en konkurs under lanseringen av den totalfloppade spelkonsolen Dreamcast. Olyckligtvis avled han kort därefter.

Disney gav hushållerska aktier…

Varje år gav Walt Disney (bilden nedanför) sin hushållerska en del av hans aktier i företaget i form av en bonus. Hushållerskan avled till slut som multimiljonär tack vare Disneys generositet. 

Snacka om smart…

År 2001 investerade Kim (även kallad Kim Dotcom) 375 000 euro i ett nästan konkursbelagt bolag, samtidigt som han utlovade att investera 50 000 000 euro i bolaget, vilket resulterade i att aktien steg med 300%. Bara några dagar senare sålde han sina aktier för 1 568 000 euro, utan att ens ha kapitalet till att investera så stora summor i företaget som utlovat.

50 Cent är en känd affärsman…

Under år 2011 tjänade rapparen och entreprenören 50 Cent (på bilden nedanför) hela 8 700 000 dollar på att använda sig utav Twitter, där han tipsade allmänheten om att investera i en nedåtgående aktie.

Stackars Ronald Wayne…

Ronald Wayne var en av de tre medgrundarna till Apple. Han sålde sitt aktieinnehav av företaget för 800 dollar år 1976. Idag hade motsvarande aktier varit värde hela 35 000 000 dollar.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win