Tjernobylolyckan år 1986 var ett haveri i stadens närliggande kärnkraftverk som spred radioaktiva ämnen över stora delar av Europa. Bland de ämnen som spreds fanns den radioaktiva isotopen Cesium-137 (Cs-137). Tjernobyl var ett litet kommunikationsnav och ett viktigt handelscentrum, speciellt under 1800-talet. Staden ligger ungefär 14,5 kilometer söder om kärnkraftverket. Vid tiden för katastrofen den 26 april 1986 när reaktor fyra i utkanten av staden Prypjat förstördes, evakuerades över 180 000 invånare från staden och andra drabbade områden. Två dagar senare (28 april 1986) upptäckte det svenska kraftverket Forsmark att en olycka hade skett genom att verkets larm för förhöjd radioaktivitet i omgivningen utlöstes.

Tjernobylolyckan drabbade alla Europas länder, och än idag är det förbjudet att bosätta sig i området. Här är tio fakta som du kanske inte kände till om det som startade massiva upplopp i hela Europa om kärnkraftverkens säkerhet.

Folk har börjat flytta tillbaka…

Trots att strålning fortfarande sipprar ut från katastrofplatsen lever den åttahundra år gamla staden kvar, om än knappt. Omkring några hundra personer, främst äldre, har tillåtits att bo kvar i sina hem i staden och byarna runtomkring trots riskerna, och regeringsarbetare försöker rensa upp det radioaktiva materialet. 1986 bodde 12 000 personer i staden, 2003 bodde omkring 300 där. Augusti 2015 bodde 550 personer i Tjernobyl. I år (2016) har invånarantalet ökat till hela 706 personer (för att vara exakt). Staden existerar fortfarande som en administrativ enhet (stad) inom Kiev oblast.

Hundra gånger mer strålning än atombombningarna…

Reaktorhaveriet i Ukraina är den enda nivå 7-olyckan på ”International Nuclear Event Scale” (INES), vilket också gör det till den största olyckan genom tiderna under människans ansvar. Olyckan resulterade i att cirka hundra gånger mer radioaktivt ämne släpptes ut jämfört med atombombningarna av Hiroshima och Nagasaki i Japan under andra världskriget.

800 000 människor riskerade sina liv…

Totalt riskerade över 800 000 människor sina liv för att försöka rädda upp situationen i Tjernobyl. 25 000 av dessa har dött på grund av radioaktiviteten och hela 70 000 har påverkats allvarligt. Hela 20% av de som dött tog sitt liv just på grund av att de hade utsatts av strålningen så pass allvarligt.

Ingenting jämfört med kolkraftverk dock…

Miljörättsorganisationen Greenpeace uppskattar att haveriet i kärnkraftverket har lett till cirka 93 000 dödsfall i form av cancer världen över. Majoriteten i Europa, men även så långt bort som i Asien kan cancerfall spåras till Tjernobyl.

Lurendrejare finns det överallt…

Som tidigare nämnt har vissa börjat att flytta tillbaka till den katastrofdrabbade staden. Det har dock uppdagats att en minoritetsgrupp har flyttat tillbaka och utsätter sina egna liv just endast för statens ekonomiska ersättningsprogram för de drabbade och påverkade.

10 fakta du antagligen inte visste om valuta

10 fakta du antagligen inte visste om valuta

Ordet valuta kommer ursprungligen från latinets valeo eller valere, här i betydelsen "gälla" eller "vara värd", och är ett betalningsmedel för ett eller flera länder. ISO 4217 är den standard, fastställd av ISO, som beskriver de trebokstavskoder, valutakoder, som...

10 fakta du antagligen inte visste om 80-talet

10 fakta du antagligen inte visste om 80-talet

Är du en av alla de som föddes under 80-talet? Eller upplevde du kanske 1980-talet och kommer ihåg det som om det vore igår? Eller är du möjligtvis bara fascinerad av decenniet? Då bör du ta och läsa igenom dessa tio punkter, som du kanske inte hade full koll på när...