4
4 poäng

Anläggningen är utan tvekan en av världens mest hemliga, och ingen utanför vet egentligen riktigt vad som försiggår där. Area 51 är den icke-officiella benämningen på den amerikanska militärbasen tillhörande USA:s flygvapen, belägen i Lincoln County i delstaten Nevada, på den uttorkade sjöbottnen Groom Dry Lake i Nevadaöknen, cirka 200 km norr om Las Vegas.

Verksamheten på området omgärdas av sträng sekretess och har troligen därför gett upphov till de många konspirationsteorier som berör Area 51. De kanske mest vanliga konspirationsteorierna handlar om forskning av utomjordiskt liv, vapenutveckling eller att området skulle vara där den amerikanska månlandningen ”spelades in”. Vad tror du? Här är i alla fall tio fakta som vi åtminstone vet om världens mest hemliga verksamhet!

Den amerikanska regeringen erkände Area 51:s existens först år 2005…

Den amerikanska regeringen erkände Area 51:s existens i dokument som släpptes till George Washington Universitys nationella säkerhetsarkiv i ett desperat svar till universitetets offentliga registerbegäran under år 2005. Dock i de dokumentshandlingar som lämnades redan år 2002 till universitet nämndes aldrig någonting som rör Area 51.

Konspirationsteorierna löser av varandra…

Kring området har spunnits mängder av konspirationsteorier och myter. Mest känt är Area 51 sannolikt för utsagor om att där skall ha förekommit UFO-verksamhet. Rykten påstår att militären förvarar kraschade UFO:n där tillsammans med tillfångatagna och avlidna utomjordingar. Det påstås också att amerikanerna till och med samarbetar med utomjordingar, och att Area 51 då är tänkt att utgöra basen här på jorden vid ett utbytesprogram mellan utomjordingar och människor.

CIA hävdar att Area 51 ägnar sig åt militära flygövervakningsprogram…

Efter CIA:s erkännande om Area 51:s existens påstod de att området och anläggningarna bara används för att testa militära flygövervakningsprogram. Det finns dock fortfarande platser på Area 51 som är hemligstämplade, vilket gör att konspirationsteorier fortfarande lever kvar än idag.

Till en början provflög man spionplan på militäranläggningen…

Till en första början var Area 51 till för att testflyga spionplanet Lockheed U2 (se bilden nedanför), ett berömt flygplan som utvecklades under andra världskriget och var designat för att bära med sig övervaknings- och spionutrusning över dåvarande Sovjetunionen. Flygövningarna ägde rum på Area 51:s gigantiska flygbanor, som byggdes mitt ute i den torra öknen. Det första flygplanet som lyfte från platsen i en skarp övning flög över östra Europa, men innehöll ingen spionutrusning, utan istället utrustning för att förutspå vädret. Vid ett tillfälle har även ett flygplan som lyfte från militäranläggningen störtat i Sovjetunionen, vilket blev en stor skandal för den amerikanska regeringen.

Även teorier om farligt avfall har varit stort och lett till lagändringar…

Somliga rapporter hävdar att den amerikanska regeringen har använt sig utan stora mängder av farligt avfall på området som är strikt förbjudet att besöka. När dessutom några arbetare i området dog visade deras änkor tecken på stora mängder av farligt avfall i kroppen, vilket teoretiker hävdar kommer från arbetarna på militärbasen. Fallet togs dock aldrig upp utan avslogs av domstol omgående eftersom militäranläggningen går under ”nationell hemlighet”. Area 51 är dessutom – enligt lagboken – befriade från alla miljölagar som annars existerar i USA.

Den första drönaren härstammar från Area 51…

Drönare blir mer och mer populärt, och idag kan även yngre barn hantera dessa obemannade flygleksaker. Fraktbolag vill även få igenom att leverera paket med hjälp av drönare. Men den första drönarflygningen skedde faktiskt på Area 51 redan år 1964, som då var det första obemannade flygplanet i luften. År 1966 provflög man en ny modell, som nådde en maxhöjd på hela 27,5 kilometer.

Inte ens presidenten vet riktigt vad som sker där…

Inte ens den amerikanska presidenten vet allt som försiggår på den ytterst hemliga militärbasen. Presidenter har tidigare besökt området, men får bara besöka begränsade platser. Detta för att ingen avsatt president ska kunna prata högt om vad som egentligen försiggår på området. President Barack Obama är också den första amerikanska presidenten som har nämnt Area 51, när han gjorde en skojsam kommentar om basen på en prisutdelningsceremoni. Vid ett senare tillfälle har även den förre presidenten Bill Clinton sagt i en intervju med Jimmy Kimmel att det bara sker forskning inom högteknologiområdet på militärbasen.

Finanskrisen slog även hårt mot Area 51…

Det kan vara svårt att tro, men även militär och forskare påverkades hårt av finanskrisen i USA under år 2007-2008. Det uppskattas att cirka mellan 1 600 till 2 000 anställda jobbar på basen idag, men att någonstans mellan 200 och 400 har fått lämna sitt arbete i samband med finanskrisen.

Stora delar av anläggningen saknar internet…

En av den största anledningen till att det finns så lite information om Area 51 beror bland annat på att de flesta områden av byggnaden inte har något internet. Detta för att utomstående hackare inte ska kunna komma åt någon hemlighetsstämplad information.

En bild av anläggningen fångades av misstag av Skylab…

Astronauterna på USA:s rymdkretsande Skylab fick av misstag en bild av militäranläggningen. NASA och underrättelsetjänsten diskuterade fram och tillbaka om konsekvenserna för den nationella säkerheten om bilden hade släppts offentligt. I slutändan placerades bilden i en samling av Skylabs bildbibliotek och ingen lade någonsin märkte till den, då Skylabs bilder inte är offentliga för allmänheten.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

4
4 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
2
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
0
win