Välj en sida

Anläggningen är utan tvekan en av världens mest hemliga, och ingen utanför vet egentligen riktigt vad som försiggår. Area 51  är den icke-officiella benämningen på den amerikanska militärbasen tillhörande USA:s flygvapen, belägen i Lincoln County i delstaten Nevada, på den uttorkade sjöbottnen Groom Dry Lake i Nevadaöknen cirka 200 km norr om Las Vegas. 

Verksamheten på området omgärdas av sträng sekretess och har troligen därför gett upphov till de många konspirationsteorier som berör Area 51. De kanske mest vanliga konspirationsteorierna handlar om forskning av utomjordiskt liv, vapenutveckling eller att området skulle vara där den amerikanska månlandningen ”spelades in”. Vad tror du? Här är i alla fall tio fakta som vi åtminstone vet om världens mest hemliga verksamhet!

Den amerikanska regeringen erkände Area 51:s existens år 2005…

Den amerikanska regeringen erkände Area 51:s existens i dokument som släpptes till George Washington Universitys nationella säkerhetsarkiv i ett desperat svar till universitetets offentliga registerbegäran under år 2005. Dock i de dokumentshandlingar som lämnades redan år 2002 till universitet nämndes aldrig någonting som rör Area 51.

Konspirationsteorierna löser av varandra…

Kring området har spunnits mängder av konspirationsteorier och myter. Mest känt är Area 51 sannolikt för utsagor om att där skall ha förekommit UFO-verksamhet. Rykten påstår att militären förvarar kraschade UFO:n där tillsammans med tillfångatagna och döda utomjordingar. Det påstås också att amerikanerna till och med samarbetar med utomjordingar, och att Area 51 då är tänkt att utgöra basen här på jorden vid ett utbytesprogram mellan utomjordingar och människor.

CIA hävdar att Area 51 ägnar sig åt militära flygövervakningsprogram…

Efter CIA:s erkännande om Area 51:s existens påstod de att området och anläggningarna bara används för att testa militära flygövervakningsprogram. Det finns dock fortfarande platser på Area 51 som är hemligstämplade, vilket gör att konspirationsteorier fortfarande lever kvar än idag.

Till en början provflög man spionplan på militäranläggningen…

Till en första början var Area 51 till för att testflyga spionplanet Lockheed U2 (se bil nedanför), ett berömt flygplan som utvecklades under andra världskriget och var designat för att bära med sig övervaknings- och spionutrusning över dåvarande Sovjetunionen. Flygövningarna ägde rum på Area 51:s gigantiska flygbanor, som byggdes mitt ute i den torra öknen. Det första flygplanet som lyfte från platsen i en skarp övning flög över östra Europa, men innehöll ingen spionutrusning, utan istället utrustning för att förutspå vädret. Vid ett tillfälle har även ett flygplan som lyfte från militäranläggningen störtat i Sovjetunionen, vilket blev en stor skandal för den amerikanska regeringen.

Även teorier om farligt avfall har varit stort och lett till lagändringar…

Somliga rapporter hävdar att den amerikanska regeringen har använt sig utan stora mängder av farligt avfall på området som är strikt förbjudet att besöka. När dessutom några arbetare i området dog visade deras änkor tecken på stora mängder av farligt avfall i kroppen, vilket teoretiker hävdar kommer från arbetarna på militärbasen. Fallet togs dock aldrig upp utan avslogs av domstol omgående eftersom militäranläggningen går under ”nationell hemlighet”. Area 51 är dessutom – enligt lagboken – befriade från alla miljölagar som annars existerar i USA.

10 fakta du antagligen inte visste om jakt

10 fakta du antagligen inte visste om jakt

Jakt är något vi människor har livnärt oss på så länge vi har kunnat smida egna vapen, i princip - och gör i stor utsträckning än idag. Detta trots att majoriteten av vår köttkonsumtion kommer från köttfabriker idag. Somliga ser jakt som avkoppling, andra känner...

10 fakta du antagligen inte visste om Ölandsbron

10 fakta du antagligen inte visste om Ölandsbron

Ölandsbron är en vägbro i Sverige som går över Kalmarsund, mellan Kalmar på fastlandet och Färjestaden på Öland i Östersjön. Den är en 6 072 meter lång balkbro och har en segelfri höjd på 36 meter och en fri brobredd på 13 meter. Högsta höjd 41,69 meter, lägsta höjd...