Välj en sida

Basket är ett lagbollspel med bl.a. olympisk status där en basketboll dribblas mellan motståndare och passas mellan lagkamrater för att till slut kasta eller skjuta bollen med händerna i den upphöjda korgen på respektive motståndares planhalva. Men detta visste du så klart redan, så här kommer istället tio fakta som du däremot kanske inte kände till om basket.

Sporten finns tack vare en regnig dag…

Kanadensaren James Naismith (1861-1939) – en gymnastiklärare från Springfield uppfann basket år 1891 när han letade efter sätt att hålla sin gymnastikklass sysselsatta en regnig dag. Att det skulle bli en sån succé hade James antagligen aldrig någonsin föreställt sig.

Spelades i burar av hönsnät…

I början av 1900-talet spelades basket i burar av hönsnät och större nät fanns även för att hålla spelarna borta från att ramla in på åskådarnas platser. Därefter använde man istället korgar avsedda för persikor som korgar. Under sportens tidiga skede hörde det inte alls till ovanligheten att spelare blev skadade på grund av det intensiva spelet. 

Från nio spelare till fem…

Ursprungligen spelades en basketmatch med nio spelare i vardera lag – en siffra som byggde på det normala antalet spelare i en basebollmatch. På senare år minskas lagen ner till endast fem spelare på planen i vardera lag, vilket är reglerna för dagens basket. 

Dribblandet började inte förrän 50-talet…

Inledningsvis var inte dribblandet en stor del av spelet. Spelare fångade bollen, sprang några steg och kastade vidare den. Det var först när den moderna basketen trädde i kraft på 1950-talet som dribblandet blev en viktig och väsentlig del av sporten.

Ögat hoppade ut under en collegeturnering…

I en match under en basketturnering i college i USA år 2006 skadades en spelare i Villanova när spelaren Allen Rays öga bokstavligen talat ploppade ut efter en intensiv foul från en Pittsburgh-spelare. Läkare kunde dock få tillbaka ögat på plats och han fick åter tillbaka sin syn.

10 fakta du antagligen inte visste om betting

10 fakta du antagligen inte visste om betting

Betting eller vadhållning är omåttligt populärt i Sverige, speciellt när det kommer till fotboll. Men betting är inte begränsat till sport – det innebär helt enkelt att man satsar pengar på något som kommer att hända i framtiden. Här är tio fakta om de galnaste...

10 fakta du antagligen inte visste om Paralympics

10 fakta du antagligen inte visste om Paralympics

Paralympics - även kallat Paralympiska spelen (syftande på de parallella spelen) eller handikapp-OS är parasportens motsvarighet till de olympiska spelen. Paralympics är bara öppet för personer med funktionsnedsättning såsom rörelsenedsättning, synnedsättning eller...

10 fakta du antagligen inte visste om handboll

10 fakta du antagligen inte visste om handboll

Handboll är en lagsport som enligt internationella bestämmelser spelas mellan två sjumannalag (det vill säga en målvakt och sex utespelare). Sporten utövas till största del inomhus, men även utomhus i en mindre omfattning. För seniorer varar en match i 2 x 30 minuter,...