0

Basket är ett lagbollspel med bl.a. olympisk status där en basketboll dribblas mellan motståndare och passas mellan lagkamrater för att till slut kasta eller skjuta bollen med händerna i den upphöjda korgen på respektive motståndares planhalva. Men detta visste du så klart redan, så här kommer istället tio fakta som du däremot kanske inte kände till om just basket!

Sporten finns tack vare en regnig dag…

Kanadensaren James Naismith (1861-1939) – en gymnastiklärare från Springfield uppfann basket år 1891 när han letade efter sätt att hålla sin gymnastikklass sysselsatta en regnig dag. Att det skulle bli en sån succé kunde James antagligen aldrig någonsin föreställa sig.

Spelades i burar av hönsnät…

I början av 1900-talet spelades basket i burar av hönsnät och större nät fanns även för att hålla spelarna borta från att ramla in på åskådarnas platser. Därefter använde man istället korgar avsedda för persikor som korgar. Under sportens tidiga skede hörde det inte alls till ovanligheten att spelare blev skadade på grund av det intensiva spelet.

Från nio spelare till fem…

Ursprungligen spelades en basketmatch med nio spelare i vardera lag – en siffra som byggde på det normala antalet spelare i en basebollmatch. På senare år minskas dock lagen ner till endast fem spelare på planen i vardera lag, vilket är reglerna för dagens basket. 

Dribblandet började inte förrän 50-talet…

Inledningsvis var inte dribblandet en stor del av spelet. Spelare fångade bollen, sprang några steg och kastade vidare den. Det var först när den moderna basketen trädde i kraft på 1950-talet som dribblandet blev en viktig och väsentlig del av sporten.

Ögat hoppade ut under en collegeturnering…

I en match under en basketturnering i college i USA år 2006 skadades en spelare i Villanova när spelaren Allen Rays öga bokstavligen talat ploppade ut efter en intensiv foul från en Pittsburgh-spelare. Läkare kunde dock få tillbaka ögat på plats och han fick åter tillbaka sin syn.

Längsta avstängningen i basketens historia…

Rekordet för den längsta avstängningen någonsin i den amerikanska serien NBA står Ron Artest för, som spelade för Indiana Pacers. Under en match år 2004 slog han till en supporter på läktaren, efter att denna hade kastat en mugg på honom. Artest stängdes av i hela 73 matcher samt 13 slutspelsmatcher. Han förlorade också totalt 7 000 000 dollar i avdragen lön.

Dennis Rodman stängdes av och fick skyhög böter efter vansinnesdåd…

Under en basketmatch mellan Minnesota Timberwolves och Chicago Bulls år 1997 råkade den kända spelaren Dennis Rodman (bild nedanför) trassla in sig med en kameraman i en intensiv match. Medan kameramannen fortfarande låg på banan efter kollisionen sparkade Rodman honom så hårt att han var tvungen att bäras ut på en bår. Rodman stängdes av i 11 matcher och fick över en miljon dollar i böter.

Varma bollar studsar bättre…

Det är mer studs i en varm basketboll än en kall. Detta eftersom molekylerna i den varma bollen träffar sin inneryta med en mycket högre hastighet.

Adidas klädmonopol…

Kläd- och sportföretaget Adidas har ensamrätt på samtliga kläder i den amerikanska ligan NBA. Likaså är alla golv på NBA-planerna gjorda av lönnträ, som är stark men också flexibel, för att hjälpa spelare att hoppa och landa säkert.

Publikrekord på över 100 000…

En NBA All-Star-match på Cowboys Stadium i USA år 2004 håller rekordet för flest åskådare på en basketmatch någonsin. Hela 108 713 personer fanns med i publiken och hejade på matchen. Och på tal om rekord; Karl Malone (Utah Jazz) håller rekordet i antal frikast – hela 9 787 styck gjorde han under hela sin karriär.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

0

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win