Välj en sida

Basket är ett lagbollspel med bl.a. olympisk status där en basketboll dribblas mellan motståndare och passas mellan lagkamrater för att till slut kasta eller skjuta bollen med händerna i den upphöjda korgen på respektive motståndares planhalva. Men detta visste du så klart redan, så här kommer istället tio fakta som du däremot kanske inte kände till om basket.

Sporten finns tack vare en regnig dag…

Kanadensaren James Naismith (1861-1939) – en gymnastiklärare från Springfield uppfann basket år 1891 när han letade efter sätt att hålla sin gymnastikklass sysselsatta en regnig dag. Att det skulle bli en sån succé hade James antagligen aldrig någonsin föreställt sig.

Spelades i burar av hönsnät…

I början av 1900-talet spelades basket i burar av hönsnät och större nät fanns även för att hålla spelarna borta från att ramla in på åskådarnas platser. Därefter använde man istället korgar avsedda för persikor som korgar. Under sportens tidiga skede hörde det inte alls till ovanligheten att spelare blev skadade på grund av det intensiva spelet. 

Från nio spelare till fem…

Ursprungligen spelades en basketmatch med nio spelare i vardera lag – en siffra som byggde på det normala antalet spelare i en basebollmatch. På senare år minskas lagen ner till endast fem spelare på planen i vardera lag, vilket är reglerna för dagens basket. 

Dribblandet började inte förrän 50-talet…

Inledningsvis var inte dribblandet en stor del av spelet. Spelare fångade bollen, sprang några steg och kastade vidare den. Det var först när den moderna basketen trädde i kraft på 1950-talet som dribblandet blev en viktig och väsentlig del av sporten.

Ögat hoppade ut under en collegeturnering…

I en match under en basketturnering i college i USA år 2006 skadades en spelare i Villanova när spelaren Allen Rays öga bokstavligen talat ploppade ut efter en intensiv foul från en Pittsburgh-spelare. Läkare kunde dock få tillbaka ögat på plats och han fick åter tillbaka sin syn.

10 fakta du antagligen inte visste om Diego Maradona

10 fakta du antagligen inte visste om Diego Maradona

Diego Armando Maradona anses av många vara världens bästa fotbollsspelare genom tiderna. Den 25 november 2020 gick han dessvärre bort 60 år gammal och Argentina utfärdade tre dagars landssorg och Napolis arena har bestämt att uppkallas efter honom. Nedanför är tio...

10 fakta du antagligen inte visste om baseboll

10 fakta du antagligen inte visste om baseboll

Baseboll är en lagsport som utövas med ett basebollträ, en basebollhandske och en boll. Sporten är som kanske bekant allra störst i Nordamerika och delar av Latinamerika. På senare år har sporten också börjat att växa sig större i delar av Östasien, med Japan, Taiwan...

10 fakta du antagligen inte visste om engelska Premier League

10 fakta du antagligen inte visste om engelska Premier League

Premier League, tidigare kallad FA Premier League, är en engelsk fotbollsliga, grundad år 1992. Premier League är den högsta ligan i det engelska ligasystemet. 20 klubbar spelar i Premier League varje säsong, varav de tre första blir direktkvalificerade till UEFA...