2
2 poäng

Adidas AG – mer känt som bara Adidas sedan 1949 – är ett tyskt multinationellt företag som tillverkar sportkläder och sportskor inom en rad olika sporter. Företaget grundades som skotillverkare i Herzogenaurach i Tyskland 1948 och är i dag ett av världens ledande företag när det kommer till sportskor och sportkläder. Nedan följer tio fakta som du säkerligen inte kände till om företaget i fråga!

Köpte de ikoniska ”remsorna” från Finland…

Adidas köpte rättigheterna till deras kända varumärke i logotypen – de tre ”remsorna” –  från ett finskt företag på 1950-talet. De betalade 1 600 dollar och två flaskor whisky för ensamrätten.

Företagsnamnets betydelse…

Adidas grundades av en före detta medlem i ett nazistparti; Adolf Dassler (se bild nedanför), ”Adi” var ett smeknamn och ”das” var de tre första bokstäverna i hans efternamn, vilket bildar företagsnamnet.

Tar öppet avstånd från Scientologi-kyrkan

Alla atleter som blir sponsrade av sportföretaget kan omedelbart bli av med sitt sponsorskap om de bryter mot en enkel regel som finns i varje kontrakt: de får inte ha någonting att göra med Scientologi-kyrkan.

Konkurrerar mot sig själva…

Nike, Adidas, Reebok, Puma – i dag finns det en uppsjö av olika märken när det kommer till sportskor och sportkläder. Men vad du kanske inte hade koll på är att Adidas även äger Reebok sedan år 2005.

Inspirerades av satellit…

De är inte bara kända för att göra sportkläder och skor – utan även fotbollar, för att bara nämna en bråkdel av allt de producerar. Deras första fotbollar, som var av svartvitt mönster, är från början baserad på utseendet av en satellitTelstar.

Sponsrad på livstid…

Den brittiska fotbollslegenden David Beckham har ett livslångt sponsoravtal med Adidas. Sponsoravtalet är värt totalt 160 800 000 dollar (!).

Har även byggt vapen…

Under slutet av andra världskriget byggdes en Adidas-fabrik i Tyskland om till något helt annat; istället börjades det nämligen att tillverkas ”Panzerschreck”, som var en berömd anti-tank-bazooka. Du ser en bild på vapnet på bilden nedanför.

Världens kanske märkligaste sponsorpåhitt…

Liverpool FC hade ett sponsoravtal med Adidas, som gick ut på att klä spelarna i finalen av FA-cupen år 1966 med Adidas-kläder. Men några av spelarna var redan sponsrade av Gola, vilket ledde till att ledningen målade dit tre ränder med en markör över Gola-logotyperna.

Michael Jordan valde motvilligt Nike istället…

Basketspelaren Michael Jordan (se bild nedanför) är en av Nikes största ikoner genom tiderna. Men till en början ville Michael Jordan skriva sponsoravtal med Adidas. Problemet var bara att företaget i fråga inte tyckte att Jordan var någon speciell, vilket ledde till att Nike istället skrev avtal med den forna superstjärnan.

Bröderna som gick skilda vägar…

Efter andra världskriget beslagtog den amerikanska armén skofabriken. Dassler fick i uppdrag att tillverka skridskor1947 upphörde den amerikanska arméns styre över företaget och i samma veva beslutade bröderna Rudi och Adi Dassler att gå skilda vägar. Rudi Dassler startade ett eget bolag, Puma. Adidas grundades av Adi Dassler år 1949 som Adi Dassler Adidas Sportschuhfabrik. I dag är båda företagen världsledande inom sportmarknaden när det kommer till skor och kläder.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win