Claude Monet – född 14 november 1840 i Paris, död 5 december 1926 i Giverny – var en fransk konstnär. Han räknas tillsammans med Pierre-Auguste Renoir som pionjär för impressionismen. Monets målning Impression: soleil levant (1872) gav också namn åt den nya rörelsen. Här är tio fakta som du bör känna till om en av historiens största konstnärer!

Följde aldrig sin fars spår…

Medan Claude Monet drömde om att bli konstnär, ville hans far att han skulle följa familjetraditionen i familjens företag inom dagligvaruhandeln.

Lokalkändis redan i skolan…

Redan när Monet den första april 1851 kom in Le Havre Secondary School i Le Havre, Frankrike, var han välkänd i trakterna för sina kolkarikatyrer. 

Impression: soleil levant…

Monet målade ”Impression, Sunrise” (Impression, soleil levant) år 1872. Tavlan föreställer en Le Havre-hamn. År 1874 hängde den i första Impressionistutställningen, och när konstkritikern Louis Leroy läste målningens titel myntade han begreppet ”Impressionism”. Leroy antydde att hans bedömning var negativ, men impressionisterna vid tidpunkten godkände beskrivningen och den fastnade.

Lämnade armén för konstskola…

I juni månad år 1861, var Monet med i första regementet av det afrikanska lättkavalleriet i Algeriet för ett sjuårigt engagemang. Men efter bara två år hade han fått tyfus. Armén gick med på att släppa honom från hans tjänst på dessa grunder. Hans moster betalade hans hemresa och såg till att han istället kom in på en konstskola.

Hans fru dog tidigt…

Vid den unga åldern av trettiotvå år dog Monets fru, Camille Monet, av antingen livmodercancer eller tuberkulos. Man vet inte dödsorsaken till 100% och åsikterna går isär. Även när hon låg på sin dödsbädd tog Monet tillfället i akt att måla sin fru.

10 fakta du antagligen inte visste om Legoland

10 fakta du antagligen inte visste om Legoland

Legoland är temaparker med leksakssystemet Lego som tema, delvis i form av miniatyrpark. Fram till 1973 var Legoland i Billund, Danmark, den enda Legoparken som fanns, därefter har leksakstillverkaren öppnat upp parken runt om i hela världen, där de under 90-talet...

10 fakta du antagligen inte visste om Isaac Newton

10 fakta du antagligen inte visste om Isaac Newton

Sir Isaac Newton föddes den 25 december 1642 Woolsthorpe-by-Colsterworth i Lincolnshire i England och avled den 20 mars (31 mars enligt nya stilen) 1727 i Kensington i London. Han var en engelsk naturvetenskapsman, matematiker, teolog (antitrinitarian) och alkemist...