3
3 poäng

Idag finns det över 39 miljoner människor som är blinda och inte kan uppleva hur fantastiskt våra ögon är. Ögat fungerar på precis samma sätt hos människan som hos fåglar och fiskar. Men hos kaniner och kameleonter är ögonen placerade på olika plan och ger därför två separata bilder. Här kommer tio fakta du antagligen inte visste om dina ögon!

Kvinnors ögon kan se fler färgnyanser med hjälp av en mutation…

Människan är ett underverk i sig kan man tycka, för med våra egna ögon kan vi se hela tio miljoner färgnyanser. Men som kvinna är det möjligt att du har en genetiskt mutation som gör att du ser ytterligare miljontals färgnyanser.

Dina ögon mätt i pixlar…

Om det mänskliga ögat hade varit en kamera så hade den kameran haft 576 megapixlar. I teorin ger detta vårat synfält en upplösning på 32 000 x 18 000Full HD har en upplösning på 1920 x 1080.

Tetris visade sig vara effektfullt hos skelögda personer…

Forskare i Kanada utförde ett experiment som innebar att en grupp skelögda personer fick spela det klassiska datorspelet Tetris under en period i hopp om att förbättra deras syn. Deltagarna fick upp till fyra gånger bättre syn.

Så mycket blinkar vi…

Under en livstid så blinkar en människa i genomsnitt ungefär 10% av tiden som vi rör oss. Lyckligtvis sker detta helt och hållet omedvetet. 

Totalt omöjligt att nysa med öppna ögon…

En rolig fakta är att det är omöjligt att nysa med våra ögon öppna. När vi nyser, stänger våra ögon reflexmässigt för att skydda dem från trycket som uppstår vid nysningen. Så om du någonsin försöker nysa med öppna ögon och inte lyckas, vet du nu varför!

Alla blåögda är släkt, typ…

Enligt danska forskare så kan varenda människa på hela jorden med blåa ögon spåras tillbaka till en man som levde för cirka 10 000 år sedan vid Svarta havet.

Iris består av cirka 256 olika färgnyanser…

Vår iris, den färgade delen av ögat, har cirka 256 olika nyanser av färg. Det gör varje persons ögonfärg unik och komplex, precis som ett färgglatt konstverk!

En vanlig myt kring våra ögon…

Du har säkerligen hört vid något tillfälle att våra ögon har samma storlek från födseln och sen genom hela vårt liv. Men detta är bara en långlivad myt. Ögonens storlek ändras från födseln till vuxen ålder. Vanligtvis är en persons ögonbollar större som vuxen jämfört med vid födseln.

Så snabbt registrerar hjärnan vad vi ser…

et tar ungefär 0,1 sekunder för hjärnan att förstå och bearbeta det som vi ser. Det innebär att när du tittar på något, uppfattar din hjärna det nästan omedelbart!

Därefter kommer blått…

Endast knappt 2% av alla människor på jorden har gröna ögon. Detta är således den ovanligaste ögonfärgen man kan födas med.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win