1
1 poäng

Bermudatriangeln är en cirka 1 miljon km² stor triangelformad region (begränsas i väst av Miami, i norr av Bermuda och i sydöst av Puerto Rico) i den västra delen av norra Atlanten där ett antal flygfarkoster och skepp påståtts ha försvunnit under mystiska omständigheter. Olika former av teorier har kopplat dessa försvinnanden till paranormala eller utomjordiska aktiviteter. Hur det än ligger till, så kommer här i alla fall tio fakta om den mytomspunna platsen Bermudatriangeln som du bör känna till!

Sex flygplan försvann spårlöst…

Det har funnits en hel uppsjö av myter om mystiska försvinnanden, men legenden om Bermudatriangeln började faktiskt på allvar när fem TBF Avenger-stridsplan – som kallades för den 19:e gruppen – och ett räddningsflygplan (ett Martin Mariner-plan) försvann under minst sagt mystiska omständigheter i området den 5 december 1945. De fem stridsplanen försvann under ett vanligt rutinuppdrag i området. Räddningsplanet som skickades ut för att söka efter de försvunna planen försvann även det lika spårlöst – och ingen hittade dem någonsin. Än i dag är man osäker på vad exakt som hände, även om det finns en mängd trovärdiga och även kontroversiella teorier.

Blev allmänt känt först 1964…

Ryktena blev allmänt kända först år 1964, när journalisten Vincent H. Gaddis skrev i tidningen Argosy om mystiska försvinnanden i området. Tio år senare, 1974, blev Bermudatriangeln allmänt omtalad i större omfattning, då Charles Berlitz och J.M. Valentine skrev boken Dödens triangel (The Bermuda Triangle). I boken hävdas att ett ovanligt stort antal båtarfartyg och flygplan hade förlist eller havererat av oförklarliga anledningar i området som kallas för Bermudatriangeln.

En uppsjö av olika teorier…

Forskare har länge försökt ge en logisk förklaring till fenomenet, men åsikterna går isär. Vissa menar att Bermudatriangeln består av antimateria och att allt som kommer dit bara upplöses och försvinner. Vissa menar också att det kan vara en port till en helt annan värld. Charles Berlitz, medförfattaren till boken Dödens triangel, hade dock en lite mer kontroversiell teori – nämligen att det ligger en pyramid på havsbotten, som ligger bakom allt försvinnande av både fartyg och flygplan.

Kan vara molnens fel…

Enligt en relativt ny teori hävdas det att de sexkantiga molnen är anledningen till att skepp och flygplan kraschar i området. Teorin säger att dessa sexkantiga moln skapar så kallade ”luftbomber”, som enkelt förklarat är luft som hastigt susar ner och slår mot havet i en enorm hastighet och på så sätt slår sönder alla material som är i vägen. Det finns dock ingen vetenskap som understryker detta, och enligt NASA finns den här typen av moln på flera platser på jorden.

Utomjordingar…

En av de kanske mest omtalade teorierna handlar om utomjordingar. Många har genom årens gång hävdat att de sett utomjordingar och andra oidentifierade föremål över området, och förklarat att allt och alla som rör sig vid Bermudatriangeln blir offer för bortförande av utomjordingar. Men att alla skulle bli offer för utomjordingar vet vi är osant, eftersom området är högt trafikerat av både båtar och flygplan i dag.

Den kanske mest logiska teorin…

Naturvetare har gett många olika teorier på vad som kan vara en naturlig anledning till försvinnandet av både fartyg och flygplan genom årens gång. Den mest omtalade är att Golfströmmen har något med saken att göra, då det är en havsström som fungerar som en flod i en ocean. Strömmen är väldigt stark och kan lätt stryka med ett litet plan eller en båt med eventuella motorproblem. En annan teori – som vetenskapsmannen John Hutchison står bakom – handlar om att det skulle vara någon form av ”elektronisk dimma”, som slår ut allt det elektroniska i fartygen eller farkosterna. Flera experiment har gjorts, som påvisar att den så kallade dimman faktiskt existerar i området.

Eller kan det vara Atlantis som spökar…?

Men teorierna tar inte slut där. Forskaren Scott Stones hävdade så sent som år 2005 att det är den försvunna ön Atlantis som ligger på havsbottnen och ansvarar för alla katastrofer och allt försvinnande. Scott Stones är dock inte den första att nämna denna teori. 

Mystiska händelser så sent som år 2015…

Så sent som år 2015 lämnade lastfartyget SS El Faro Florida för sin resa till Puerto Rico. Fartyget försvann spårlöst på vägen, men hittades på botten av Bermudatriangeln några veckor senare. Vad som dock aldrig kunde hittas var passagerarna ombord på fartyget. Den enda logiska förklaringen som har kunnat ges är att besättningen strök med i stormen som tros ha fått skeppet till att sjunka.

Kan vara fullkomligt normalt…

Larry Kusche, mannen bakom boken The Bermuda Triangle Mystery – Solved, hävdar dock att alla teorier bara är trams. Enligt honom har alla katastrofer varit fullkomligt normala och skett under hårda väderförhållandenDagligen går där många flygplan och båtar genom området, utan att någon olycka sker, och Kusche menar att allt om Bermudatriangeln bara är en enda stor myt.

Området är inte överrepresenterat bland olyckor…

Insamlade data indikerar att en stor del av dessa incidenter antingen rapporterats felaktigt eller att deras betydelse överdrivits av olika författare inom området. Flertalet officiella myndigheter hävdar att antalet incidenter och omständigheterna kring dessa liknar de förhållanden som råder i vilken del av havet som helst, och statistik visar att världens farligaste områden för sjöfart inte inkluderar Bermudatriangeln.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
2
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
3
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
1
win