1
1 point

Den amerikanska revolutionen var det händelseförlopp under andra hälften av 1700-talet som ledde till att de tretton kolonierna på Nordamerikas östkust uppnådde självständighet från det brittiska imperiet och kom att utgöra Amerikas förenta stater. Under denna period enades kolonierna mot det brittiska styret och gick in i en väpnad konflikt som kallas amerikanska frihetskriget, mellan 1775 och 1783. Detta kulminerade i en amerikansk självständighetsförklaring 1776 och seger på slagfältet cirka 1781. Här följer tio fakta som du säkerligen inte kände till om just den amerikanska revolutionen!

Visste inte vad bajonetter var…

Under den amerikanska revolutionen använde många otränade amerikanska soldater bajonetterna för att tillaga kött över brasor snarare än att använda dem i strid. Efter att ha fått bajonettutbildning från en preussisk general kunde amerikanska armén vinna en hel kamp utan att skjuta ett enda skott.

Var politiskt fristående…

George Washington och Samuel Adams, båda två som anses vara ledare för den amerikanska revolutionen, vägrade att gå med i ett politisk parti eftersom de trodde att tanken skulle dela kongressen. De identifierades istället bara som ”Whigs”, ett gemensamt namn för de som stöder självständighet.

Fransmännen led störst förlust…

Fransmännen förlorade fler soldater i strid än vad amerikanarna gjorde under den amerikanska revolutionen. 

Ledare för brittiska armén flyttade till Indien…

Lord Cornwallis (se bild nedanför), allmänt känd för att leda den brittiska armén under den amerikanska revolutionen, blev guvernör-general i Indien efter kriget och begravdes där i en grav med utsikt över Gangesfloden.

Deltog redan som 13-åring…

Andrew Jackson deltog i den amerikanska revolutionen informellt vid 13 års ålder som kurir. Han överlevde och tillfångatogs av britterna och var den enda medlemmen i sin familj att överleva revolutionen och blev själv förälder vid 14 års ålder.

Född 1749 – och fotograferad…

Den tidigaste födda personen som någonsin fotograferades var Conrad Heyer. Född 1749, korsade han Delaware River med George Washington under revolutionen.

Fransmännen tillgodosåg med krut…

Cirka 90% av allt krut som användes av patrioterna under den amerikanska revolutionen levererades av Frankrike.

Förolämpande ord blev till smicker…

Fram till revolutionen satte igång var det en ren och skär förolämpning att kalla någon för ”patriot”. När revolutionen väl var igång var det istället något de själva kallade sig.

Haym Solomon – ett geni…

Den finansiella hjältenaffärsmannen och mäklaren Haym Solomon (på bilden nedanför) var ansvarig för att samla in majoriteten av de pengar som behövdes för att finansiera revolutionen och senare för att rädda den nya nationen från kollaps.

Förändringen av brittiskan…

Dagens brittiska accent uppträdde först bland Londons överklass kring tiden för den amerikanska revolutionen. Innan dess var den brittiska accenten relativt lik den amerikanska accenten.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win