1
1 poäng

Albert Einstein, född 14 mars 1879 och död 18 april 1955, var en tysk-judisk teoretisk fysiker. Han är mest känd för att ha utvecklat teorin om allmän relativitet, vilken milt sagt medförde en revolution inom fysiken. Einstein räknas också som en av fäderna till den moderna fysiken och anses av vissa ha haft ett av de mest kreativa intellekten någonsin – trots att människor med högre IQ:n har blivit uppmätta. Här är allt du behöver veta, och säkert inte visste sedan tidigare, om vår allas Einstein.

Höll sig borta från beundrare och fanatiker…

Albert Einstein blev uppsökt och stoppad så många gånger av beundrare och fanatiker som ville ha svar på hans teorier att han till slut satte i system att svara dem med: ”Ursäkta mig, jag misstas ofta för att vara Albert Einstein, men jag är bara väldigt lik honom”.

Det berömda fotografiet…

Det berömda fotot av Albert Einstein när han sticker ut tungan togs i slutet av hans 72:a födelsedagsfest (se bild nedanför). En fotograf försökte övertala honom till att le för kameran för en sista gång, men efter att ha lett för fotografer hela dagen tröttnade han och räckte istället ut tungan på ett komiskt sätt.

Förespråkare för människan…

Einstein var en tidig förespråkare av medborgarrättsrörelser. Han drog paralleller mellan judar i Tyskland och mörkhyade människor i Amerika, och sade: ”i slutändan är alla ändå bara en människa”.

Kunde ha blivit Israels president…

År 1952 blev Einstein erbjuden presidentskapet i Israel. Han avböjde erbjudandet med att säga att som forskare var han utbildad för att hantera objektiv fakta, och saknade helt lämplighet och erfarenhet för att handskas med människor.

Gick emot lagen…

År 1947 berättade den tyska logikern och matematikern Kurt Gödel för Albert Einstein att han hade upptäckt ett kryphål i konstitutionen, som skulle tillåta USA att bli en diktatur. Einstein valde dock att aldrig motbevisa Gödel med sina bevis, som visade motsatsen, då det skulle skada Gödels chanser att kunna få ett amerikanskt medborgarskap. Vänskapligt.

Kunde ha levt längre…

En dag före sin död, vägrade Einstein kirurgi som skulle kunna hjälpa, och sade: ”Jag vill dö när jag vill. Det är smaklöst att förlänga livet på konstgjord väg. Jag har gjort min del, nu är det dags att gå vidare. Jag kommer att göra det med elegans”.

Ingen vet hans sista ord…

De sista orden som Albert Einstein sade innan han gick bort vet ingen, och kommer heller aldrig att få reda på. Anledningen är att han sade dem på tyska, och hans sköterska behärskade inte det tyska språket.

Var från början elektriker…

Det kanske är svårt att tro att detta matematiska geni har gjort något annat i sitt liv än räknat och haft sig, men under Oktoberfest i Tyskland 1896 jobbade han faktiskt som elektriker.

Donerade autografpengar till välgörenhet…

Einstein tog betalt för att skriva autografer – pengarna donerade han sedan till välgörenhet. Visserligen var det inga större summor, en dollar per autograf.

Checken och boken som aldrig återfanns…

Einstein använde en gång en check från ”Rockefeller Foundation” på ett totalt värde av 1 500 dollar som ett bokmärke. Dessvärre försvann både boken och checken – och återfanns aldrig.

En födelsedag värd att minnas…

Albert Einstein föddes under den officiella pi-dagen, ironiskt nog. Det vill så klart säga den 14 mars (1879)! Men det hade väl du redan koll på, så klart?


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
3
fun
geeky geeky
3
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win