Albert Einstein, född 14 mars 1879 och död 18 april 1955, var en tysk-judisk teoretisk fysiker. Han är mest känd för att ha utvecklat teorin om allmän relativitet, vilken milt sagt medförde en revolution inom fysiken. Einstein räknas som en av fäderna till den moderna fysiken och anses av vissa ha haft ett av de mest kreativa intellekten någonsin – trots att människor med högre IQ:n har blivit uppmätta. Här är allt du behöver veta, och säkert inte visste, om vår allas Einstein.

Höll sig borta från fanatiker…

Albert Einstein blev uppsökt och stoppad så många gånger av beundrare och fanatiker som ville ha svar på hans teorier att han till slut satte i system att svara dem med: ”Ursäkta mig, jag misstas ofta för att vara Albert Einstein, men jag är bara väldigt lik honom”.

Den berömda tavlan…

Det berömda fotot av Albert Einstein när han sticker ut tungan togs i slutet av hans 72:a födelsedagsfest (se bild nedanför). En fotograf försökte övertala honom att le för kameran för en sista gång, men efter att ha lett för fotografer hela dagen tröttnade han och räckte istället ut tungan på ett komiskt sätt.

Förespråkare för människan…

Einstein var en tidig förespråkare av medborgarrättsrörelser. Han drog paralleller mellan judar i Tyskland och mörkhyade människor i Amerika, och sade: ”i slutändan är alla ändå en människa”.

Kunde ha varit Israels president…

År 1952 blev Einstein erbjuden presidentskapet i Israel. Han avböjde erbjudandet med att säga att som forskare var han utbildad för att hantera objektiv fakta, och saknade helt lämplighet och erfarenhet för att handskas med människor.

Gick emot lagen…

År 1947 berättade den tyska logikern/matematikern Kurt Gödel för Albert Einstein att han hade upptäckt ett kryphål i konstitutionen, som skulle tillåta USA att bli en diktatur. Einstein valde dock att aldrig motbevisa Gödel med sina bevis, som visade motsatsen, då det skulle skada Gödels chanser att kunna få ett amerikanskt medborgarskap. Vänskapligt.

10 gigantiska djur som levde efter dinosaurierna

10 gigantiska djur som levde efter dinosaurierna

Trots nästan obegränsat med arkeologiska fynd världen över så vet vi människor bara en knapp bråkdel av de djur och arter som har levt innan oss. Att dinosaurier utgör ett så stort intresse för oss beror delvis på att vi funnit så många fossiler efter dem, men också...

10 fakta du antagligen inte visste om Michael Jordan

10 fakta du antagligen inte visste om Michael Jordan

Michael Jordan föddes den 17 februari 1963 i Brooklyn i amerikanska New York. Han är en amerikansk före detta professionell basketspelare. Jordan anses av många vara den bästa basketspelaren genom tiderna och spelade under sin storhetstid för Chicago Bulls i NBA....