1
1 point

Noshörningar (Rhinocerotidae på latin) är en familj uddatåiga hovdjur som egentligen omfattar fem nutida arter. Deras mest utmärkande drag är så klart det stora hornet på nosen. Till skillnad från horn hos parigt behornade däggdjur består det helt och hållet av keratin (hornämne) och har ingen kärna av ben. Men det här har du säkert redan lärt dig i skolan, så låt oss istället gå direkt på de tio punkter som din lärare antagligen aldrig lärde dig!

Rhinocerotidae betyder just ”noshorn”…

Det engelska ordet för noshörningar – Rhinoceros – betyder kort och gott ”noshorn”. ”Rhino” betyder ”nos” och ”ceros” betyder just ”horn”. Likaså har det latinska begreppet – Rhinocerotidae – samma betydelse.

Näst största landdäggdjuret…

Den vita noshörningen är den största av de fem olika noshörningsarterna, och kan väga upp till 3 500 kilo. Det är också det näst största landdäggdjuret, efter elefanten, som kan väga upp till det dubbla; 7 000 kilo

Tre av fem arter är utrotningshotade…

Tre av de fem arterna anses vara akut utrotningshotade. Javanoshörningensumatranoshörningen och spetsnoshörning är de tre som är utrotningshotade, vilket betyder att de löper 50% risk till att vara helt utrotade inom loppet av tre generationer. De andra två arterna; indisk pansarnoshörning och trubbnoshörning finns det dock fler av.

Tjock men känslig hud…

Noshörningarnas hud må vara tjock men de kan vara ganska känsliga för solbränna och insektsbett, varför de gillar att vältra sig så mycket. När leran torkar fungerar det som skydd mot både solbränna och insekter.

Använder inte bara hornen vid slagsmål…

Vissa noshörningar använder sina tänder – inte deras horn – vid försvar. Detta sker dock oftast bara när två hanar slåss och den ena är större än den andra; den som är mindre använder då också gärna sina vassa tänder.

Både vit och svart noshörning är gråfärgad…

Den vita noshörningens namn är hämtad från det afrikanska ordet ”weit”, vilket betyder ”brett” och beskriver munnen. Tidiga engelska bosättare i Sydafrika misstolkade ”weit” för ”vit”. Svarta noshörningar fick förmodligen sitt namn från den mörka våta leran på sin hud, som gjorde att de såg svarta ut i färgen. Båda arterna är väsentligen gråfärgade.

Vårdande mammor…

En noshörnings graviditet varar i en evighet. Eller ja, det kan åtminstone kännas som det, då de är gravida i 15-16 månader! Modernoshörningar är mycket vårdande. De unga bor hos dem tills de är ungefär tre år gamla.

Bra lukt och hörsel – men ser ofantligt dåligt…

Noshörningar har väldigt dålig syn, men mycket välutvecklade sinnen för lukt och hörsel. De har så dålig syn att de antagligen inte ens skulle upptäcka dig om du stod still 30 meter bort framför dem. Om du däremot skulle göra något ljud ifrån dig skulle djuret i fråga inte ha några svårigheter alls till att lukta sig till dig.

Har funnits i över 50 miljoner år…

De har inte förändrats mycket sedan förhistoriska tider. Några av de första noshörningarna hade inga horn och en gång strövade de runt över hela Nordamerika och även Europa. Inga noshörningsarter har dock någonsin varit bebodda i de sydamerikanska eller australiensiska kontinenterna.

Kommunicerar med sin avföring…

Noshörningar använder högar av avföring för att lämna ”meddelanden” till andra noshörningar. Varje noshörnings lukt är unik och identifierar dess ägare. Det kan också berätta för en noshörning om den andra noshörningen är ung, gammal, manlig eller kvinnlig. De berättar också för andra noshörningar att detta är deras territorium.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win