Christopher Columbus föddes någon gång mellan 26 augusti och 31 oktober 1451 i Republiken Genua och levde fram till  den 20 maj 1506 där han avled i Valladolid, Spanien. Han var en genuansk upptäckare och köpman. Med stöd från spanska kungaparet (kung Ferdinand II av Aragonien och Isabella I av Kastilien, ”Reyes Católicos”) gav han sig iväg över Atlanten för att finna en sjöväg till Indien, något som Vasco da Gama slutligen fann år 1498. Columbus nådde däremot Amerika år 1492. Han trodde då att han hade funnit en västlig rutt till Indien och befolkningen i Amerika kom därför att kallas indianer. Upptäckten markerar början av den europeiska koloniseringen av Amerika. Du har säkert tidigare läst om Columbus i skolan, men här är tio fakta som historialäraren antagligen inte hade med!

Tillhörde den sällsynta medelklassen…

Christopher Columbus familj var medlem av en mycket liten och lycklig grupp under medeltiden: den så kallade medelklassen. De flesta var extremt fattiga (bönderna). Några var mycket rika (adeln) och en liten minoritet tillhörde just medelklassen, vilket Columbus släkte lyckligtvis tillhörde.

Drömde om havet tidigt…

Redan vid unga år hade Columbus stora drömmar om att resa ut till havs! Som fjortonåring lämnade han skolan och sitt arbete på sin fars ullverkstad, för att istället bli lärling till en köpman på ett handelsfartyg.

Ville sprida kristendomen…

Han talade ofta om sin önskan att sprida kristendomen till hedniska kulturer, och det var en populär utövning under denna tiden. Med att konvertera folk innebar det också att europeiska regeringar skulle kunna kontrollera de konverterade nykristna. Med andra ord var konverteringar inte bara till för religiösa ändamål, utan var också ett sätt för europeiska regeringar att rekrytera soldater, duktiga arbetare med mera.

Trodde bara på tre kontinenter…

Under Columbus tid trodde de flesta att världen bildades i huvudsak av en gigantisk landmassa som bestod av EuropaAsien och Afrika. Främst trodde man detta eftersom dessa är de enda kontinenter som faktiskt nämns i bibeln. Landmassorna skulle vara omgivna av en enorm vattenförekomst, som de kallade för havet. Att det fanns fler kontinenter var totalt otänkbart.

Kan ha blivit tipsad om Amerika…

Vissa forskare spekulerar i att Columbus kan ha fått hemlig information från en nära vän om länder långt västerut över havet. Denna sjöman kallas ibland för ”Den okända kaptenen”. Nuvarande historiker har dock inte funnit några bevis på hans existens, med undantag för vad som skrivs av vissa tidiga Columbus-biografer.

10 övergivna platser som mänskligheten helt glömt bort

10 övergivna platser som mänskligheten helt glömt bort

Övergivna platser kan vara både spännande och lite kusligt. Och vi människor har alltid haft en tendens att överge vår fasta punkt för att nå en bättre eller tryggare punkt, vilket har lett till att många städer och ställen har blivit helt övergivna - och i flera fall...

10 fakta du antagligen inte visste om Isaac Newton

10 fakta du antagligen inte visste om Isaac Newton

Sir Isaac Newton föddes den 25 december 1642 Woolsthorpe-by-Colsterworth i Lincolnshire i England och avled den 20 mars (31 mars enligt nya stilen) 1727 i Kensington i London. Han var en engelsk naturvetenskapsman, matematiker, teolog (antitrinitarian) och alkemist...