2
2 points

Christopher Columbus föddes någon gång mellan 26 augusti och 31 oktober 1451 i Republiken Genua och levde fram till  den 20 maj 1506 där han avled i Valladolid, Spanien. Han var en genuansk upptäckare och köpman. Med stöd från spanska kungaparet (kung Ferdinand II av Aragonien och Isabella I av Kastilien, ”Reyes Católicos”) gav han sig iväg över Atlanten för att finna en sjöväg till Indien, något som Vasco da Gama slutligen fann år 1498. Columbus nådde däremot Amerika år 1492. Han trodde då att han hade funnit en västlig rutt till Indien och befolkningen i Amerika kom därför att kallas indianer. Upptäckten markerar början av den europeiska koloniseringen av Amerika. Du har säkert tidigare läst om Columbus i skolan, men här är tio fakta som historieläraren antagligen inte hade med!

Tillhörde den sällsynta medelklassen…

Christopher Columbus familj var medlem av en mycket liten och lycklig grupp under medeltiden: den så kallade medelklassen. De flesta var extremt fattiga (bönderna). Några var mycket rika (adeln) och en liten minoritet tillhörde just medelklassen, vilket Columbus släkte lyckligtvis gjorde.

Drömde om havet tidigt…

Redan vid unga år hade Columbus stora drömmar om att resa ut till havs! Som fjortonåring lämnade han skolan och sitt arbete på sin fars ullverkstad, för att istället bli lärling till en köpman på ett handelsfartyg.

Ville sprida kristendomen…

Han talade ofta om sin önskan att sprida kristendomen till hedniska kulturer, och det var en populär utövning under denna tiden. Med att konvertera folk innebar det också att europeiska regeringar skulle kunna kontrollera de konverterade nykristna. Med andra ord var konverteringar inte bara till för religiösa ändamål, utan var också ett sätt för europeiska regeringar att rekrytera soldater, duktiga arbetare med mera.

Trodde bara att det existerade tre kontinenter…

Under Columbus tid trodde de flesta att världen bildades i huvudsak av en gigantisk landmassa som bestod av EuropaAsien och Afrika. Främst trodde man detta eftersom dessa är de enda kontinenter som faktiskt nämns i bibeln. Landmassorna skulle vara omgivna av en enorm vattenförekomst, som de kallade för havet. Att det skulle finnas fler kontinenter var helt otänkbart.

Kan ha blivit tipsad om Amerika…

Vissa forskare spekulerar i att Columbus kan ha fått hemlig information från en nära vän om länder långt västerut över havet. Denna sjöman kallas ibland för ”Den okända kaptenen”. Nuvarande historiker har dock inte funnit några bevis på hans existens, med undantag för vad som skrivs av vissa tidiga Columbus-biografer.

Var fanatiskt religiös…

Columbus var en mycket religiös man och inbillade sig själv att Gud hade kallat på honom för att göra sina resor. Många av namnen som Columbus gav till den mark och alla de öar han upptäckte var av just religiösa namn.

Fick två söner…

Columbus hade två söner med två olika kvinnor. Diego Columbus (1480-1526) och Fernando (1488-1539).

Torde sig vara utsänd av Gud…

Senare i sitt liv, började Christopher Columbus att skriva en bisarr bok med titeln ”Book of Prophecies”. I denna bok insisterade han med att alla hans resor var av gudomliga uppdrag i regi av Gud. Han trodde att världen skulle komma att gå under och att han, Columbus, var den utsände för att uppmana världens befolkning om vad som komma skall.

Var kanske aldrig först med att korsa Atlanten…

Även om Columbus ofta refereras till ”fadern för den nya världen” var han faktiskt inte den första europé att segla över Atlanten. Cirka 500 år tidigare, tros den nordiska vikingen Leif Eriksson ha landat i dagens Amerika, runt 1 000 år e.Kr. Vissa historiker tror också att irländska eller andra keltiska folkgrupper korsade Atlanten redan innan Eriksson. Hur det egentligen var med detta får vi nog aldrig riktigt veta.

Tog med syfilis till Europa…

Funna skelett av arkeologer tyder tydligt på att Christopher Columbus och hans besättning tog med sig syfilis till Europa efter sin färd till Amerika. Detta var ett resultat av en av de första globala sjukdomarna, som också ödelade stora delar av Europa. Med gott kommer ont.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
2
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win