1
1 poäng

Afrika är till ytan större än USA, Kina, Indien, Mexiko och delar av Europa tillsammans. Trots att det finns en stor del av jordens naturresurser i Afrika har världsdelens länder aldrig lyckats bli något direkt rika. Både fattigdom och sjukdomar är vilt utbrett. Här är tio fakta som du måste veta om Afrika, som du antagligen inte hade någon aning om.

Närmare Europa än vad man kan tro…

Det kan kännas som att Afrika ligger oändligt långt bort, och för oss svenskar kanske fallet också är så. Men i själva verket ligger Afrikas kust bara 14,3 km långt bort från Europas kust. Det finns även planer på att bygga en bro mellan Europa och Afrika.

Kontinenten med djurlivets giganter…

Kontinenten är hemmet för de två största landdjuren vi har på jorden, elefanten och giraffen. Båda djuren förekommer till störst del i södra Afrika.

40 000 år gamla verktyg…

Urtidsmänniskor som fortfarande existerar på vissa platser på kontinenten använder idag samma verktyg och redskap som har hittats av människor som dateras så långt som 40 000 år tillbaka.

Problemet med barnarbete utbrett…

Även om siffran ständigt sjunker, så räknar världshälsoorganisationen med att cirka 41% av alla barn i Afrika mellan åldrarna 5-14 är involverade i någon form av barnarbete.

Ett centrum för mångfald och språk…

Afrika rymmer över 3 000 etniska grupper och omfattar över 2 000 språk. Dess rika kulturella mångfald och historiska arv gör det till världens mest varierande kontinent. Detta kan jämföras med Europa, där det bara talas cirka 200 olika språk.

Tjuvskytte ett jätteproblem…

Upp till hela 96 afrikanska elefanter blir dödade på kontinenten varje dag. Till största delen är det illegal jakt där betarna är deras huvudsakliga byte. Det jobbas aktivt för att motarbeta tjuvskyttet.

Så många afrikaner blev slavar i USA…

Mellan år 1525 och 1866 kidnappades och samlades det in över 12,5 miljoner afrikaner för att arbeta som slavar bara i USA.

Kattdjuren inte i närheten av de farligaste…

Man kan tro att tigrar, lejon eller andra rovdjur ska vara de farligaste djuren för människan på kontinenten, men icke. Det är flodhästar som varje år orsakar flest dödsfall bland afrikanerna.

Facebook planerar stort WiFi…

Facebook har över 100 000 000 aktiva användare på den afrikanska kontinenten. Inte nog med detta, Facebook har som mål att nå ut till alla, och har därför planer på att släppa WiFi-ballonger över kontinenten, utrustade med internet som användare kan koppla upp sig mot.

Afrikas högsta berg finner du i Tanzania…

Afrika är hem för Kilimanjaro, kontinentens högsta berg. Dess topp, Uhuru Peak, stiger 5 895 meter över havet och lockar äventyrare från hela världen till denna ikoniska bergstopp.

50% av allt guld kommer från Sydafrika…

Närmare hälften av allt utvunnet guld på jorden kommer från en och samma gruva: Witwatersrand, Sydafrika.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
2
win