1
1 point

Medeltiden är vi nog alla bekanta med, med tanke på att det var ett omfattande ämne i skolan. Den ”lilla perioden” i Europas historia mellan antiken och renässansen från slutet av 400-talet till 1400-talet, som också kallas för ”riddartiden”. Men här är tio fakta som lärarna garanterat inte lärde ut i skolan om just medeltiden. Så håll i hatten!

Helt andra sömnrutiner…

Under medeltiden var det vanligt att ha två läggningar per natt. Till en början skulle du sova i 4 till 5 timmar, vara vaken i två timmar och därefter gå tillbaka för att sova i ytterligare 3 till 4 timmar. Forskare tror att man gjorde på detta viset för att fylla på med ved i elden för att hålla oss varma och säkra.

Deformerade skelett…

Medeltida engelska långbågar kunde avfyra en pil mer än 275 meter och krävde så mycket styrka att skelett från medeltida bågskyttar kan identifieras för sina förstorade vänstra armar.

Religion som låg före sin tid…

Det fanns en religion i det medeltida Europa som kallades för ”Catharism”. Det var en kristendomsplint, och de höll tro på att kvinnor och män var lika värda och tolererade homosexualitet.

Annorlunda straff för mördare i Irland…

Mördare i medeltida Irland gavs bort till den avlidnes familj som slavar om de inte kunde betala den rejäla böter som var för att köpa sin frihet. Familjen kunde då välja om de ville behålla människan i fråga som slav eller om de ville mörda honom själva – och gå utan straff.

Därför kör de flesta länder på vänster sidan…

Ursprunget till att man kör bil på vänster sida går tillbaka till medeltida England, där riddare skulle rida sina hästar på vänster sida av vägen, så om de stötte på en fiende skulle deras svärdshand vara på rätt sida. Majoriteten av de länder som kör på vänster nu har en gång varit engelska kolonier.

Att bränna katter frambringade lycka, enligt tro…

Under medeltiden var ”katt-bränning” en accepterad ritual som skulle frambringa lycka. Det var vanligt att bränna en stor gryta av levande katter över en brasa, där människor stod jämte och skrek och skrattade. Franska kungar bevittnade ofta ritualen och startade till och med ceremoniellt elden.

Lila färg tillhörde kungligheter…

Lila tyg var sällsynt i medeltida Europa, delvis för att blåa och röda färgämnen gjordes av separata gillen och användningen av en annan gilles färg var förbjuden.

Påvens order fick katastrofala följder…

Den medeltida påven Gregory IX ansåg att katter var ”satans inkarnation”. Detta ledde till ett massdödande av katter, vilket medför att råttbefolkningen svällde, vilket i slutändan också ökade spridningen av digerdöden.

Spikkistan som aldrig fanns…

Spikkistan, tortyrredskapet som går under den engelska termen ”Iron Maiden” (på bilden nedanför), innehöll egentligen inga spikar, och var heller inget tortyrredskap. Den skapades av en museumarbetare när han tillsatte spikar till en sarkofag av kvinnlig form.

Vilseledande genomsnittlig livslängd…

Den korta genomsnittliga livslängden i medeltida Storbritannien (30 år) berodde främst på hög spädbarnsdödlighet. Om du lyckades fylla 21 år, kunde du räkna med att leva i ytterligare 43 år (total ålder på 64 år).


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win