2
2 points

Med nästan fem miljarder människor och en yta på 30% av jordens totala markyta är Asien utan tvekan vår världs mest tätbefolkade och största kontinent. Fem av de största religionerna vi har här på planeten härstammar från asiaterna och många av de tidigare utvecklingsländerna har kommit att bli stormakter på senare år med en stor påverkan på dagens ekonomi. Vi tar därför och reder ut de tio viktigaste punkterna du behöver veta om just Asien!

Men Indien odlar mest…

Hela 90% av allt ris som konsumeras i världen äts faktiskt av asiaterna. Det land som odlar mest är också världens mest befolkade land; Indien

Genetiskt sämre på att hantera alkohol…

Cirka 50% av alla asiater har problem att metabolisera alkohol på grund av en saknad leverenzym som behövs för att bearbeta den.

Nepal hänger med i utvecklingen…

Nepal var det första landet i Asien som introducerade samkönade äktenskap. Det var också ett av de första asiatiska landet att förbjuda dödsstraff.

Inför inte detta i Europa, tack…

Hjärnor från apor äts som en delikatess i delar av Kinasödra Asien och även i vissa delar av Afrika. I vissa delar binder man fast apan och äter hjärnan direkt, när apan fortfarande är levande. Ha dock i åtanke att detta är förbjudet, men sker trots förbud relativt öppet på vissa platser.

Här är internet som långsammast i Asien…

Filippinerna hade under 2018 den långsammaste hastigheten på internet i hela Sydostasien med en medelhastighet på endast 3,54 Mbps.

Friterade kackerlackor är inga konstigheter alls…

En populär delikatess i bland annat KinaThailand och andra asiatiska länder är friterade kackerlackor. Mums! Eller…?

Djingis Khan stod för en egen massutrotning…

Det uppskattas att Djingis Khan ansvarade för omkring 40 000 000 människors död i Asien och även Europa. Detta var cirka 11% av hela världens befolkning under sin tid.

Kontinenten med flest miljonärer…

Under år 2010 hade de asiatiska länderna totalt över 3 300 000 dollarmiljonärer, något under Nordamerika med 3 400 000 dollarmiljonärer. I dag har Asien dock gått om Amerika när det kommer till antalet miljonärer.

Så befolkat är världsdelen…

Totalt sju av världens tio mest tätbefolkade städer finns i Asien. Dessa är ShanghaiPekingIstanbulKarachiBombayGuangzhou och Delhi. Likaså återfinns nio av de tio högsta byggnaderna i världen i just Asien.

Världens näst högsta genomsnittsålder…

Japan har den näst äldsta befolkningen i världen med en genomsnittsålder på 44,6 år. Över 50 000 människor bosatta i Japan är över 100 år gamla. Det är endast Marocko som har en äldre genomsnittsålder än Japan.

Två länder utgör en tredjedel av befolkningen…

Kina och Indien utgör tillsammans totalt en tredjedel av världens befolkning, med en sammanlagd befolkningsmängd på cirka 2,81 miljarder människor.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
2
lol
omg omg
3
omg
win win
3
win