Välj en sida

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, född den 5 februari 1985 i Funchal på Madeira, är en portugisisk fotbollsspelare som spelar som yttermittfältare/anfallare för den spanska klubben Real Madrid. 2008 blev han utsedd både till Europas och världens bästa fotbollsspelare och fick ta emot utmärkelserna Ballon d’Or samt FIFA World Player of the Year Award. Året innan hade han belönats med Guldskon efter att ha gjort 42 mål på 49 matcher i Manchester United, där han vann tre Premier League-titlar (2007, 2008 och 2009) samt en Champions League-titel (2008). Ronaldo är sedan den 20 maj 2008 lagkapten i det portugisiska landslaget. Behöver vi egentligen säga mer om Ronaldo? Vi vet ju hans prestationer, men här är tio fakta som du antagligen inte kände till!

Fick smeknamnet ”lipsillen” som barn…

Hans mamma, Dolores Aveiro, har vid ett tillfälle berättat att han ofta ljög om han inte hade några läxor från skolan just för att få springa ut och leka eller spela fotboll. När han väl spelade fotboll hände det ofta att han började gråta när han passade sina medspelare som inte lyckades göra mål. På så vis fick han smeknamnet ”lipsillen” i området.

Kantades med öknamn…

Under sin barndom hade Ronaldo ett gäng inte så manliga smeknamn.

Fick genomgå hjärtoperation som tonåring…

Som femtonåring fick han problem med hjärtat, vilket innebar att han fick genomgå en kritisk laseroperation. Operationen gick dock bra, vilket också resulterade i att han kunde fortsätta sitt spelande inom fotbollen.

Det märker vi på benmusklerna idag…

Som tonåring använde han tyngder och lade på sina fötter för att sedan dribbla med en fotboll. Ronaldo ansåg att om han fick starkare fötter kunde han dribbla bättre. Kanske hade han rätt, trots allt?

Kan skjuta i 130 km/h…

Det finns en anledning till att han ofta får ta frisparkarna både för klubblaget Real Madrid och hemmanationen Portugal. Hans frisparkar har nämligen mätts upp att gå i hela 130 km/h.

10 fakta du antagligen inte visste om Victoria Silvstedt

10 fakta du antagligen inte visste om Victoria Silvstedt

Karin Victoria Silvstedt föddes den 19 september 1974 i Skelleftehamn, är uppvuxen i Bollnäs och är en svensk fotomodell, skådespelare och sångerska. Men är du född efter 70-talet så visste du garanterat redan detta, så vi på 10fakta.se kände därför att vi behövde...

10 fakta du antagligen inte visste om Dolly Parton

10 fakta du antagligen inte visste om Dolly Parton

Dolly Rebecca Parton - mer känd som bara Dolly Parton - föddes den 19 januari 1946 i Sevierville, Sevier County, Tennessee. Hon är en amerikansk countryartist, som även medverkat som skådespelare i ett antal filmer. Inom musiken är hon väldigt mångsidig och är verksam...