2
2 points

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, född den 5 februari 1985 i Funchal på Madeira, är en portugisisk fotbollsspelare som spelar som yttermittfältare/anfallare. 2008 blev han utsedd både till Europas och världens bästa fotbollsspelare och fick ta emot utmärkelserna Ballon d’Or samt FIFA World Player of the Year Award. Året innan hade han belönats med Guldskon efter att ha gjort 42 mål på 49 matcher i Manchester United, där han vann tre Premier League-titlar (2007, 2008 och 2009) samt en Champions League-titel (2008). Ronaldo är sedan den 20 maj 2008 lagkapten i det portugisiska landslaget. Behöver vi egentligen säga mer om Ronaldo? Vi vet ju hans prestationer, men här är tio fakta som du antagligen inte kände till!

Fick smeknamnet ”lipsillen” som barn…

Hans mamma, Dolores Aveiro, har vid ett tillfälle berättat att han ofta ljög om han inte hade några läxor från skolan just för att få springa ut och leka eller spela fotboll. När han väl spelade fotboll hände det ofta att han började gråta när han passade sina medspelare som inte lyckades göra mål. På så vis fick han smeknamnet ”lipsillen” i området.

Kantades med öknamn…

Under sin barndom hade Ronaldo ett gäng inte så manliga smeknamn. Bland annat kallades han för ”little bee” (lilla bi); detta öknamn relaterade till hans snabbhet och smidighet på fotbollsplanen.

Genomgick hjärtoperation som tonåring…

Som femtonåring fick han problem med hjärtat, vilket innebar att han fick genomgå en kritisk laseroperation. Operationen gick dock bra, vilket också resulterade i att han kunde fortsätta sitt spelande inom fotbollen.

Det märker vi på benmusklerna idag…

Som tonåring använde han tyngder och lade på sina fötter för att sedan dribbla med en fotboll. Ronaldo ansåg att om han fick starkare fötter kunde han dribbla bättre. Kanske hade han rätt, trots allt?

Kan skjuta i 130 km/h…

Det finns en anledning till att han ofta får ta frisparkarna både för klubblaget Real Madrid och hemmanationen Portugal. Hans frisparkar har nämligen mätts upp att gå i hela 130 km/h.

Varken röker eller dricker…

Till skillnad från majoriteten av fotbollsspelare har Ronaldo inga tatueringar, och han har själv sagt i en intervju att han inte har några som helst planer på att skaffa någon heller. Främst för att han kontinuerligt donerar blod. Han varken röker eller dricker alkohol heller. En av anledningarna sägs vara att han avstår från alkohol på grund av att hans far dog av alkoholism vid 52 års ålder.

Så mycket lyfter Ronaldo per träningspass…

Om du tycker att du är världens gymbiff bör du kanske jämföra dig med Ronaldo. Under ett träningspass på gymmet lyfter han i snitt totalt 23 055 kilo, vilket motsvarar cirka 16 Toyota Prius-bilar.

Kunde likaväl ha blivit löpare…

Vi vet alla att Ronaldo är snabb i benen, men vet du exakt hur snabb han är? Nyligen besegrade han den spanska sprintern Angel David Rodriquez i en nöjestävling. Inte undra på att han kan springa ifrån motståndarlagets backar!

Nu kan du även ta en kurs om Cristiano Ronaldo…

Det finns ett universitet i Kanada som erbjuder sina studenter en sociologikurs om just Cristiano Ronaldo.

Ett museum dedikerat bara till Ronaldo…

The Museu CR7” i Portugal är ett museum dedikerat bara till Cristiano. Där kan du ta del av alla sällsynta bilder av honom, medaljer, troféer och annat krimskrams som kan relateras till storstjärnan.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win