6
6 poäng

En av människans starkaste muskler slår i snitt över 100 000 gånger per dag. Ett ganska vanligt missförstånd är att hjärtat skulle sitta på samma sida av kroppen som din vänsterarm gör, men hjärtat sitter i själva verket i mitten av kroppen. Detta kanske du redan visste, men visste du följande tio punkter om ditt hjärta?

Hjärtat behöver inte din kropp för att slå…

Hjärtat har sin egen elektriska impuls, och om du tar det ur kroppen kan det fortsätta att slå autonomt. Detta fenomen har lett till att man kallar hjärtat för ”den lille dirigenten” eftersom det kan fortsätta sin rytm även utanför kroppen.

Tillgodoser miljarder celler…

75 biljoner celler får sitt blod från hjärtat. Endast hornhinnorna i kroppen är de enda organ som inte får blodet från vårt hjärta.

Husdjur lugnar din hjärtrytm…

Att äga en katt eller annat husdjur kan minska risken för hjärtinfarkt och stroke med mer än en tredjedel, har forskning visat.

Hjärtat har sin egna ”minnen”…

Hjärtat är mer än bara en symbol för kärlek. Det har faktiskt sina egna ”minnen”. Hjärtceller har en förmåga att lagra information, och detta fenomen är känt som den ”andra hjärnan”. Forskning har visat att hjärtat kan påverka våra känslor och beslut, och ibland kan det vara klokt att ”lyssna på sitt hjärta” bokstavligen och överväga dess påverkan på vårt välbefinnande.

Så mycket blod pumpar ditt hjärta under din livstid…

Under din livstid kommer ditt hjärta i snitt att pumpa så pass mycket blod att det krävs 200 tankbilar för allt blod som har cirkulerat.

Synkroniserar till musiken…

Dina hjärtslag förändras och har en tendens att ”härma” den musik som du lyssnar på. Fenomenet kallas ibland för ”hjärtmusik” eller ”musikalisk hjärtarytmi”. Snabbare eller långsammare låtar kan påverka hjärtfrekvensen.

Både en myt att ena lungan är mindre för att göra plats åt hjärtat…

Båda lungorna har liknande storlekar, men de har lite olika former eftersom hjärtat befinner sig något till vänster i bröstkaviteten. Därför kan det verka som om den vänstra lungan är mindre än den högra för att göra plats åt hjärtat.

Så farligt är det att röka…

Enligt American Heart Association ökar risken för hjärtattack med 200% till 400% om du är rökare.

En minst sagt skrämmande historia…

En man fick en hjärtdonation av ett självmordsoffer, gifte sig med offrets änka, för att några år senare också ta livet av sig – på samma sätt som hans donator gjorde. Skrämmande, va?

Vegetarianer mindre utsatta…

Forskning har påvisat att vegetarianer löper 19% mindre risk att få någon form av hjärtsjukdom.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

6
6 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
5
omg
win win
3
win