Hells Angels Motorcycle Club (HAMC), mer känd som enbart Hells Angels, är en motorcykelklubb grundad i USA efter andra världskriget med avdelningar i stora delar av västvärlden. Den räknas i de flesta länder som en kriminell MC-klubb. Gemensamt för medlemmarna är intresset för motorcyklar av märket Harley-Davidson och en alternativ livsstil. Många medlemmar förekommer i en rad olika kriminella sammanhang såsom utpressning, narkotikahandel samt beskyddarverksamhet och det är vanligt att medlemmarna är kriminellt belastade. Även i Sverige är majoriteten av medlemmarna straffade för brott, men till följd av den lagstadgade föreningsfriheten är klubben i sig inte juridiskt stämplad som kriminell. Hells Angels är en så kallad ”ryggmärkesklubb”, en motorcykelklubb där medlemmarna bär västar med iögonfallande märken på ryggen. Här bjuder vi på tio fakta som du kanske inte kände till om en av världens mest kända MC-klubbar!

Opererar som ett vanligt företag…

Även om MC-klubben är kriminellt lagd i de flesta länder fungerar de trots allt precis som vilket annat företag som helst. De har till och med en hemsida (som du finner HÄR), där de bjuder på historia, FAQ, bilder och länkar till andra sajter som säljer Hells Angels-kuriosa.

Vägrar erkänna sig som en kriminell organisation…

Om du definierar ”gäng” som en organisation vars uppgift är att bedriva brottslig verksamhet, då är Hells Angels verkligen inte ett gäng, enligt de själva. ”En hel del (medlemmar) hade problem vid ett eller annat tillfälle”, medger New York Hells Angels president Robert Maganza. Han påpekar att en fredlös stil och kultur, inklusive en kärlek till motorcyklar och långväga åkningar, är det som i slutändan förenar klubbmedlemmar. Men eldstriden som ägde rum förra året på ett hotellkasino i Nevada fortsätter att förstärka FBI:s påståenden om att Hells Angels är en kriminell organisation i paritet med maffian.

Svårt att bli medlem…

Man kan inte bli medlem hur som helst i klubben. Dels krävs det att du är en entusiastisk motorcyklist, att du åker över över 300 mil med din motorcykel årligen och att du är vithyad (japp, du läste rätt). Därefter måste någon annan klubbmedlem rekommendera dig för att du ska ha någon chans att bli en del av brödraskapet.

Vann i rätten mot Walt Disney…

Hells Angels har vid ett tillfälle stämt Walt Disney och Alexander McQueen – och vunnit. Rättsprocessen gick ut på att Alexander McQueen, via Disney, hade använt deras logotyp, som är ett registrerat varumärke, utan lov.

Har en förkärlek till marijuana…

Hells Angels associeras ofta med nummer 81. Åttan står för den åttonde bokstaven i alfabetet (H) och ettan för den första bokstaven i alfabetet (A), vilket blir förkortningen för Hells Angels (HA). Det hör heller inte till ovanligheten att de bär nummer 13 (som står för den trettonde bokstaven i alfabetet (M)), som ska representera många medlemmars förkärlek till marijuana.

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

En kock, kocka eller kokerska är en person vars yrke är att självständigt laga mat. Den kock som leder ett restaurangkök kallas köksmästare, och en kvinnlig sådan kan ibland benämnas köksmästarinna. Under Covid 19-pandemin var det många kockar som blev arbetslösa i...

10 fakta du antagligen inte visste om Mensa

10 fakta du antagligen inte visste om Mensa

Mensa är en ideell förening för människor med hög IQ. Kravet för medlemskap i Mensa - förutom den obligatoriska medlemsavgift - är att vederbörande presterar ett resultat bland de översta två procenten av befolkningen på ett standardiserat och övervakat...

10 fakta du antagligen inte visste om kidnappning

10 fakta du antagligen inte visste om kidnappning

Ordet kidnappning - även kallat människorov - kommer från engelskans kid "barn" och nap (variantform av nab) "stjäla", "norpa", "nappa". Straffrättsligt i Sverige rubriceras kidnappning som människorov eller, beroende på omständigheterna, olaga frihetsberövande eller...