5
5 poäng

Hells Angels Motorcycle Club (HAMC), mer känd som enbart Hells Angels, är en motorcykelklubb grundad i USA efter andra världskriget med avdelningar i stora delar av västvärlden. Den räknas i de flesta länder som en kriminell MC-klubb. Gemensamt för medlemmarna är intresset för motorcyklar av märket Harley-Davidson och en alternativ livsstil. Många medlemmar förekommer i en rad olika kriminella sammanhang såsom utpressning, narkotikahandel samt beskyddarverksamhet och det är vanligt att medlemmarna är kriminellt belastade. Även i Sverige är majoriteten av medlemmarna straffade för brott, men till följd av den lagstadgade föreningsfriheten är klubben i sig inte juridiskt stämplad som kriminell. Hells Angels är en så kallad ”ryggmärkesklubb”, en motorcykelklubb där medlemmarna bär västar med iögonfallande märken på ryggen. Här bjuder vi på tio fakta som du kanske inte kände till om en av världens mest kända MC-klubbar!

Opererar som ett vanligt företag…

Även om MC-klubben är kriminellt lagd i de flesta länder fungerar de trots allt precis som vilket annat företag som helst. De har till och med en hemsida (som du finner HÄR), där de bjuder på historia, FAQ, bilder och länkar till andra sajter som säljer Hells Angels-kuriosa.

Vägrar erkänna sig som en kriminell organisation…

Om du definierar ”gäng” som en organisation vars uppgift är att bedriva brottslig verksamhet, då är Hells Angels verkligen inte ett gäng, enligt de själva. ”En hel del (medlemmar) hade problem vid ett eller annat tillfälle”, medger New York Hells Angels president Robert Maganza. Han påpekar att en fredlös stil och kultur, inklusive en kärlek till motorcyklar och långväga åkningar, är det som i slutändan förenar klubbmedlemmar. Men eldstriden som ägde rum förra året på ett hotellkasino i Nevada fortsätter att förstärka FBI:s påståenden om att Hells Angels är en kriminell organisation i paritet med maffian.

Svårt att bli medlem…

Man kan inte bli medlem hur som helst i klubben. Dels krävs det att du är en entusiastisk motorcyklist, att du åker över över 300 mil med din motorcykel årligen och att du är vithyad (japp, du läste rätt). Därefter måste någon annan klubbmedlem rekommendera dig för att du ska ha någon chans att bli en del av brödraskapet.

Vann i rätten mot Walt Disney…

Hells Angels har vid ett tillfälle stämt Walt Disney och Alexander McQueen – och vunnit. Rättsprocessen gick ut på att Alexander McQueen, via Disney, hade använt deras logotyp, som är ett registrerat varumärke, utan lov.

Har en förkärlek till marijuana…

Hells Angels associeras ofta med nummer 81. Åttan står för den åttonde bokstaven i alfabetet (H) och ettan för den första bokstaven i alfabetet (A), vilket blir förkortningen för Hells Angels (HA). Det hör heller inte till ovanligheten att de bär nummer 13 (som står för den trettonde bokstaven i alfabetet (M)), som ska representera många medlemmars förkärlek till marijuana.

Därav namnet Hells Angels…

Namnet Hells Angels kommer från piloten Arvid Olsen som tjänstgjorde i den tredje flygplansgruppen i flygande tigrarna som hette Hell’s Angels. The Flying Tigers var en grupp amerikanska volontärpiloter under andra världskriget, vars uppgift var att skydda kinesiska städer mot japanska bombräder.

Nordens första HA-klubb…

Den 30 december 1980 blev MC-klubben ”Unionen” från Titangade på Nørrebro i Köpenhamn upptagna som Nordens första Hells Angels-avdelning. Andra MC-klubbar i Köpenhamn fick därefter välja att stödja denna avdelning eller bli dess fiender. Den på Amager-baserade MC-klubben ”Filthy Few” var den enda som inte accepterade detta. Unionen (som var en sammanslagning av några andra MC-gäng) hade legat i bråk med Amagerbaserade MC-gäng så tidigt som 1973 och ”Filthy Few” slog sig samman med ett fåtal andra ”anti-HA”-personer från andra klubbar. De bildade ”Bullshit MC” och slog sig ner på Christiania (deras klubbhus låg dock något utanför). Under 1981 och fram till sommaren 1983 rådde ett slags icke-undertecknat fredsavtal mellan Hells Angels och Bullshit, som innebar att Amager (inklusive Christianshavn, där Chistiania ligger) var ”Bullshit-territorium” men övriga Köpenhamnsområdet ”HA-område” (detta gällde endast när medlemmarna bar väst).

13 år senare nådde de även Sverige…

Hells Angels etablerades i Sverige när den före detta bilklubben Dirty Dräggels i Djurslöv i Staffanstorps kommun utanför Malmö utsågs officiellt till en Hells Angels-klubb den 27 februari 1993. Klubbens önskan att bli en del av organisationen hade då i flera år satt prägel på biker-kulturen i Malmö och Sverige.

Försökte ändra bilden av MC-klubben…

Thomas Möller (på bilden nedanför) klev fram som talesman för klubben, först som vice president och sedan som president. Med en erkänt skicklig mediestrategi arbetade han för att ändra bilden av ett gäng kriminella våldsmän och istället måla upp en bild av en resonabel och rättvis, om än hårdför, grupp mc-åkare. Bland annat bjöd han in pressen till sitt bröllop med dottern till en polisman i Malmö och ställde upp i flera TV-program.

2009 var ett stort år för MC-klubbar i Sverige…

Under Halloween-helgen år 2009 lyftes MC-klubbarna MC Sweden i Eskilstuna och Eastside MC i Luleå upp som fullvärdiga klubbar i Hells Angels. På nyårsafton samma år fick även MC Norrköping i Norrköping fullvärdigt medlemskap i Hells Angels.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

5
5 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
2
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win