2
1 delning, 2 poäng

Cypern, formellt Republiken Cypern, är en öststat i östra Medelhavet – öster om Grekland och söder om Turkiet, väster om Syrien och norr om Egypten. Det är den tredje största ön i Medelhavet och räknas geografiskt till Asien men politiskt oftast till Europa. Som ett av världens mest populära turistmål, klassas det också som ett höginkomstland med en mycket hög Humand Development Index. Här följer tio fakta som du möjligtvis inte kände till om landet på den lilla ön i fråga!

Världens äldsta vattenbrunnar finns i landet…

Den tidigaste kända mänskliga aktiviteten på ön dateras till runt 9000-talet f.Kr. Arkeologiska lämningar från den här perioden inkluderar den välbevarade neolitiska byn Khirokitia, som har världsarvsförklarats av Unesco, tillsammans med Kungagraven i Pafos. Cypern är hem till några av de äldsta vattenbrunnarna i världen, och är platsen för den tidigaste kända exemplet på domesticering av katter.

Pafos är en internationell toppskatt…

Cypern är full av historia, och den kanske mest välkända är staden Pafos, som har sitt ursprung i Palaio-Paphos (”Gamla Pafos”), beläget 18 kilometer öster om den nuvarande staden. Enligt legenden grundades staden vid tiden för Trojanska kriget. En stor bebyggelseanläggning som grävts ut på platsen har daterats till 1200 f. Kr. Kärleksgudinnan Afrodites främsta kultplats fanns i staden. 320 f. Kr. flyttades staden till sin nuvarande plats och Nea Pafos grundades på platsen för dagens Pafos. Sedan romarna erövrat ön 58 f. Kr. blev Pafos huvudstad för ön. Pafos är berömd för ruinerna av det Romerska guvernörspalatset, där utomordentligt välarbetade mosaiker är en stor turistattraktion. En annan berömd arkeologisk plats är Kungagraven.

Har världens äldsta vinmärke…

Det cypriotiska dessertvin Commandaria är erkänd som världens äldsta namngivna vin. Man tror att riddare under 1200-talet döpte vinet, men att det kan vara så gammalt som över 5 000 årKung Richard Lejonhjärta av England sägs ha tagit med sig vinet Commandaria till sitt bröllop, där han ska ha sagt: ”Vin för kungar och kungen av vin”. Producerad i det bördiga och högt belägna sluttningarna sydväst om Cypern, har vinet en söt, härmed smak som för tankarna till öns aromer.

Romersk mosaik upptäcktes av en slump…

Paphos mosaiker (se bild nedanför) upptäcktes av en ren slump år 1962 och dekorerade en gång husen i öns mest förmögna romerska kolonier. FN beskriver mosaiken som ”extremt sällsynt, och bland de bästa exemplen i världen”. Mosaiken tyder på stor konstnärlig skicklighet, men berättar också fängslande berättelser.

Perfekt för den som vill utforska gamla vrak…

Cypern är ett av världens allmänt erkända topp tio dykplatser om man vill utforska skeppsvrak. Ett av det kanske mest kända vraken som ligger på havets botten är Zenobia, som sjönk år 1980, och är fortfarande i stort sett intakt, med mattor och automater ruttnande på däck. Det sägs också att ägaren av fartyget aldrig utnyttjade försäkringen efter att det sjönk.

Kallas för ”kärlekens ö” – av flera anledningar…

Som historien lyder, var Cypern födelseplatsen för den grekiska kärleksgudinnan Afrodite. Med dess långa historia av kärlek ingår också det faktum att det var en gåva från Antony till Cleopatra; hon brukade tydligen inhemska växter för att göra sin egen exotiska parfym. En annan myt säger att Richard Lejonhjärta hoppade över ett år av korstågen för att bo där när han blev kär i en lokal kvinna.

Självständighet kom sent…

Republiken Cypern föddes inte förrän år 1960. Innan dess passerade ön från en nation till en annan under loppet av hundratals år. Ön var under brittiskt styre från 1878 fram tills självständighet beviljades 1960

Somrarna är långa…

Du kan förvänta dig en genomsnittlig säsong att pågå ungefär tre till fyra månader (beroende på var du bor i världen). Men tack vare Cyperns subtropiska klimat varar sommaren på Cypern i otroliga åtta månader, från april till november, med en medeltemperatur som håller cirka 23,8 grader Celsius.

Du kan åka skidor och sola på stranden under samma dag…

De vackra stränderna är något av ett varumärke för Cypern, och tack vare höjden på Troodosbergen (cirka 2 000 meter på den högsta punkten) kan invånare och turister promenera på varma stränder och snart åka skidor i bergsbackarna under en och samma dag (deras första skidort är för närvarande under uppbyggnad).

Prisbelönta stränder…

Som tidigare nämnt är stränderna lite av Cyperns varumärke, och turismen är viktig för landets ekonomi. Fler än 55 stränder på Cypern har tilldelats EU:s blå flagga för renlighet och säkerhet.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
1 delning, 2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
6
interesting
wtf wtf
3
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
19
love
lol lol
2
lol
omg omg
2
omg
win win
3
win