Cypern, formellt Republiken Cypern, är en öststat i östra Medelhavet – öster om Grekland och söder om Turkiet, väster om Syrien och norr om Egypten. Det är den tredje största ön i Medelhavet och räknas geografiskt till Asien men politiskt oftast till Europa. Som ett av världens mest populära turistmål, klassas det också som ett höginkomstland med en mycket hög Humand Development Index. Här följer tio fakta som du möjligtvis inte kände till om landet på den lilla ön i fråga!

Världens äldsta vattenbrunnar finns i landet…

Den tidigaste kända mänskliga aktiviteten på ön dateras till runt 9000-talet f.Kr. Arkeologiska lämningar från den här perioden inkluderar den välbevarade neolitiska byn Khirokitia, som har världsarvsförklarats av Unesco, tillsammans med Kungagraven i Pafos. Cypern är hem till några av de äldsta vattenbrunnarna i världen, och är platsen för den tidigaste kända exemplet på domesticering av felinae.

Pafos är en internationell toppskatt…

Cypern är full av historia, och den kanske mest välkända är staden Pafos, som har sitt ursprung i Palaio-Paphos (”Gamla Pafos”), beläget 18 kilometer öster om den nuvarande staden. Enligt legenden grundades staden vid tiden för Trojanska kriget. En stor bebyggelseanläggning som grävts ut på platsen har daterats till 1200 f. Kr. Kärleksgudinnan Afrodites främsta kultplats fanns i staden. 320 f. Kr. flyttades staden till sin nuvarande plats och Nea Pafos grundades på platsen för dagens Pafos. Sedan romarna erövrat ön 58 f. Kr. blev Pafos huvudstad för ön. Pafos är berömd för ruinerna av det Romerska guvernörspalatset, där utomordentligt välarbetade mosaiker är en stor turistattraktion. En annan berömd arkeologisk plats är Kungagraven.

Har världens äldsta vinmärke…

Det cypriotiska dessertvin Commandaria är erkänd som världens äldsta namngivna vin. Man tror att riddare under 1200-talet döpte vinet, men att det kan vara så gammalt som över 5 000 årKung Richard Lejonhjärta av England sägs ha tagit med sig vinet Commandaria till sitt bröllop, där han ska ha sagt: ”Vin för kungar och kungen av vin”. Producerad i det bördiga och högt belägna sluttningarna sydväst om Cypern, har vinet en söt, härmed smak som för tankarna till öns aromer.

Romersk mosaik upptäcktes av en slump…

Paphos mosaiker (se bild nedanför) upptäcktes av en ren slump år 1962 och dekorerade en gång husen i öns mest förmögna romerska kolonier. FN beskriver mosaiken som ”extremt sällsynt, och bland de bästa exemplen i världen”. Mosaiken tyder på stor konstnärlig skicklighet, men berättar också fängslande berättelser.

Perfekt för den som vill utforska gamla vrak…

Cypern är ett av världens allmänt erkända topp tio dykplatser om man vill utforska vrak. Ett av det kanske mest kända vraken som ligger på havets botten är Zenobia, som sjönk år 1980, och är fortfarande i stort sett intakt, med mattor och automater ruttnande på däck. Det sägs också att ägaren av fartyget aldrig utnyttjade försäkringen efter att det sjönk.

10 fakta du antagligen inte visste om Mongoliet

10 fakta du antagligen inte visste om Mongoliet

Mongoliet är en republikansk stat belägen i det inre av Asien, mellan Ryssland i norr och Kina i söder. Landet är indelat i 21 provinser (aimag) samt stadsområdet runt huvudstaden Ulan Bator. Mongoliet har också varit känt som ”Yttre Mongoliet” för att skilja det från...

10 fakta du antagligen inte visste om Hawaii

10 fakta du antagligen inte visste om Hawaii

Hawaii är den yngsta av de 50 amerikanska delstaterna (21 augusti 1959) och är den enda delstaten som består enbart av öar. Den upptar det mesta av ögruppen Hawaiiöarna i centrala Stilla havet, sydväst om kontinentala USA, sydöst om Japan och nordost om Australien....