Vem gillar inte att avnjuta ett glas rött eller vitt vin på kvällen framför brasan efter en lång arbetsdag? Eller kanske till en stor köttbit som du eller din sambo har kämpat med i timmar? Vin avnjuts världen över och finns i tiotusentals olika smaker och förpackningar. Här är tio fakta som du bör känna till om vinet!

Förgiftat vin vanligt under antika Grekland…

I antika Grekland skulle middagsvärden ta den första klunken från vinet som det bjöds på, detta för att säkerställa gästerna om att vinet inte förgiftad.

Kvinnor lättare för att känna smak…

Under vinprovningar tenderar kvinnor att känna smaken av vinet bättre än vad männen gör. Detta för att en kvinna i regel har ett bättre och mer utvecklat luktsinne än vad män har, vilket är en stor del av vinprovningen och påverkan på smaken.

Vindrickande kan leda till bättre sex…

Enligt en italiensk studie hävdas det att kvinnor som dricker två glas vin om dagen har bättre sex än de som inte dricker något vin alls. Huruvida man vill tro på detta eller inte är upp till var och en, men ha i åtanke att italienarna kom ju på pizzan och kan onekligen ha fel om detta!

Kvinnor förbjöds dricka vin…

Under romartiden förbjöds kvinnor att dricka vin, och en man som kom på sin hustru att dricka hade all rätt till att avrätta henne. Skilsmässa på samma grunder är dokumenterade senast i Rom 194 f.Kr.

Världens äldsta vinflaska…

Världens äldsta upphittade vinflaska dateras så långt som till år 325 och hittades i närheten av den tyska staden Speyer. Idag finns undret att beundra på det historiska museet ”der Pfalz” i Tyskland.

10 fakta du antagligen inte visste om kakor

10 fakta du antagligen inte visste om kakor

Finns det någon som inte älskar kakor, egentligen? Förr hörde det till det formella att baka sju sorters kakor om man skulle bjuda hem något - lyckligtvis har detta förändrats, och idag är det i princip lika billigt att köpa kakor i butiken som det är att baka hemma...

10 fakta du antagligen inte visste om curry

10 fakta du antagligen inte visste om curry

Curry betyder egentligen "kryddad sås", men i Sverige menar man med curry istället vanligen en kryddblandning som alltid måste innehålla gurkmeja, som ger curryn den karaktäristiska orangegula färgen. Kryddblandningar av motsvarande sort kallas på den indiska...