1
1 point

Vem gillar inte att avnjuta ett glas rött eller vitt vin på kvällen framför brasan efter en lång arbetsdag? Eller kanske till en stor köttbit som du eller din älskade har kämpat med i flera timmar? Vin avnjuts världen över och finns i tiotusentals olika smaker och förpackningar. Här är tio fakta som du bör känna till om just vinet!

Förgiftat vin var vanligt under antika Grekland…

antika Grekland skulle middagsvärden ta den första klunken från vinet som det bjöds på, detta för att säkerställa gästerna om att vinet inte förgiftad.

Kvinnor har lättare för att känna smaken…

Under vinprovningar tenderar kvinnor att känna smaken av vinet bättre än vad männen gör. Detta för att en kvinna i regel har ett bättre och mer utvecklat luktsinne än vad män har, vilket är en stor del av vinprovningen och dess påverkan på smaken.

Vindrickande kan leda till bättre sex…

Enligt en italiensk studie hävdas det att kvinnor som dricker två glas vin om dagen har bättre sex än de som inte dricker något vin alls. Huruvida man vill tro på detta eller inte är upp till var och en, men ha i åtanke att italienarna kom ju på pizzan och kan onekligen ha fel om detta!

Kvinnor förbjöds att dricka vin…

Under romartiden förbjöds kvinnor att dricka vin, och en man som ertappade sin hustru att dricka hade all rätt till att avrätta henne. Skilsmässa på samma grunder är dokumenterade senast i Rom år 194 f.Kr.

Världens äldsta vinflaska…

Världens äldsta upphittade vinflaska dateras så långt som till år 325 och hittades i närheten av den tyska staden Speyer. Idag finns undret att beundra på det historiska museet Der Pfalz i Tyskland.

Kan minska risken för sjukdomar

Det finns allt fler vetenskapliga bevis för att ett måttligt och regelbundet vindrickande kan minska risken för hjärtsjukdomarAlzheimersstroke och även sjukdomar i tandköttet.

USA en stor exportör…

Kalifornien i USA är världens fjärde största vinproducent, efter Frankrike, Italien och Spanien. Med andra ord är Europa den världsdel där det exporteras (och dricks) allra mest.

Så blir du världens bästa vinprovare…

När du provsmakar viner, håll vinet i munnen för en stund eller två för att sedan antingen svälja det eller, företrädesvis, spotta ut det, vanligen i en spottkopp . Ett riktigt gott vin kommer att ha en lång eftersmak, medan ett sämre vin kommer att ha en kort eftersmak. Grattis, nu är även du en vinprovare av högsta kaliber!

Skörd under regnperiod sätter sina spår…

Vin som har en mer vattnig smak har med största sannolikhet blivit till när vindruvorna plockats under en regnperiod.

Börja med mjukt, avsluta med hårdare…

Av tradition ska man först servera lättare viner och sedan successivt öka till lite tyngre viner under en måltid. Dessutom bör vitt vin serveras före röttyngre vin före äldre och torrt vin innan sött.

Så ska du hålla i ditt vinglas…

Det finns faktiskt ett rätt och ett fel sätt att hålla i ett vinglas. Vinglas bör alltid hållas i ”stammen” av glaset, eftersom värmen från din hand annars kommer att höja temperaturen på vinet. I de lite finare sällskapen samlas dessutom fingeravtryck på glasen om du håller det fel, vilket anses vara ofint.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win