2
2 poäng

Chihuahua är en av de minsta hundraserna, och det finns två olika varianter – lång- och korthårig. Sedan mitten av 2000-talet har hundens popularitet ökat kolossalt, och Paris Hiltons lilla chihuahuahund sägs haft en stor bidragande roll. År 2012/2013 var hunden den fjärde populäraste rasen globalt sett. År 2012 nyregistrerades hela 2360 chihuahuor i Svenska Kennelklubben, vilket gör den till Sveriges populäraste hundras, om man räknar båda varianterna tillsammans. Här följer ytterligare tio fakta som du antagligen inte kände till om de små (bokstavligen talat) sötnosarna.

Chihuahua kommer troligtvis från Mexiko…

Rasen har fått sitt namn från delstaten Chihuahua i Mexiko, som tros vara den viktigaste gränsövergången när hunden fördes in i USA. Trots att flertalet olika teorier finns om chihuahuans ursprung pekar det mesta mot att hundrasen har sitt ursprung från Mexiko.

Världens minsta i Guinness Rekordbok…

År 2014 kom en chihuahuahund med i Guinness Rekordbok, som världens minsta hund. Från nosspetsen till svansens slut var hunden Milla endast 9,65 cm lång. Den tidigare rekordhållaren som världens minsta hund var även det en chihuahua. Boo Boo, som mätte 10,16 cm.

Precis som människan har rasen en fontanell…

Likt människan föds chihuahuahundar med en mjuk punkt mitt på huvudet, då skelettet inte har vuxit ihop. Hos oss människor kallar vi det för fontanell, medan man oftast säger ”molera” hos chihuahuarasen. Skillnaden är dock att moleran inte alltid växer ihop hos hundarna. Var därför lite extra försiktig när du ska klappa en chihuahua på huvudet.

Den lilla hundrasen kan till och med utveckla fobier…

Det är inte ovanligt att en chihuahua kan drabbas av fobier, såsom att vara ensam hemma (separationsångest), rädsla för trafiken eller att vara rädd för andra okända hundar.

Liten kropp – men stor hjärna…

Sett till chihuahuans kroppsstorlek är det den hundras som faktiskt har störst hjärna.

Uppenbarligen har rasen bara blivit mindre…

Man tror att rasen har krympt med tiden och evolutionens gång. Den tidigare versionen av hunden var förmodligen mycket större än den vi ser idag efter att ha korsats med en mindre hårlös hund från Asien.

Små, men ack så aggressiva…

En studie visade att de små hundarna är en av de mest aggressiva av raserna mot människor och andra hundar – bortsett de av sin egen ras. För att hantera detta bör ägaren umgås med andra människor och hundar redan under hundens valpålder.

Vissa chihuahuor klarade sig till berömmelsen…

Under det sena 90-talet sände snabbmatsrestaurangen Taco Bell en reklamfilm med en chihuahuahund, Gidget. När Gidget gick bort år 2009 utannonserade Taco Bell att de djupt beklagar sorgen för hundens bortgång och lyckönskar dess ägare. Gidget hann även med att medverka i filmen Legally Blonde 2 (2013) och en annan reklamfilm för företaget Geico.

Stor hjärna betyder dock inte att man är smartast…

Trots chihuahuans stora hjärna i förhållande till kroppen är det inte den smartaste hundrasen, då den ”bara” är klassad som den 67:e smartaste hundrasen. Chihuahuas kräver 40-80 repetitioner för att lära sig nya kommandon och lyder första kommandot bara 30% av tiden. Självklart är dessa siffror bara räknade på ett snitt, då alla hundar är individuella. Man kan dock jämföra detta med rasen Border Collie – den hundras som klassas som allra smartast – som lyder första kommandot 95% av tiden och bara behöver i snitt fem repetitioner för att lära sig nya kommandon.

Mumifierade chihuahuor har hittats på gravplatser…

Mumifierade kvarlevor av hundrasen har hittats på Meso-amerikanska gravplatser, där man trodde att chihuahuan skulle hjälpte människan med resan till livet efter på ett säkert sätt. I gamla tider trodde man även att chihuahuan hade läkande egenskaper hos människan.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
7
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
2
win