I Sverige är vi väldigt glada i träd – speciellt när det kommer till husbygge. Och det kanske inte är så konstigt, då vi bland annat är kända för vår höga kvalité på våra träd. Här är dock tio fakta som du antagligen inte kände till om träd sedan tidigare!

Världens giftigaste träd finns i USA…

Trädet Hippomane mancinella, som du främst finner i Florida, USA, anses vara det mest giftiga trädet i världen. Det orsakar smärtsamma blåsor om du står under trädet när det regnar. Om du råkar befinna dig i närheten av ett brinnande Hippomane mancinella-träd kan det innebära en direkt livsfara – speciellt för dina ögon. Skulle du dessutom få för dig att äta dess frukt kan det leda till en direkt död.

Brände ner ett av världens äldsta…

Och på tal om Florida; en metamfetamin-knarkare kröp vid ett tillfälle in i ett 3 500 år gammalt träd – som gick under namnet ”Senatorn” (se bild nedanför) – och råkade av misstag bränna ner det. Trädet var det femte äldsta dokumenterade trädet på vår planet.

En annorlunda begravningsmetod…

Om ett barn dör innan han eller hon börjar att få tänder på den indonesiska ön Tana Toraja, skär familjen ett hål i ett trädet och placerar det döda barnet inuti. Trädet växer åter ihop runt barnet och absorberar det.

Trädet som äger sig självt…

USA har gjort sig känt för märkliga lagar, och här är nog ett praktexempel på just en märklig lag som har gått igenom. Ett träd i Aten, Georgia, äger juridiskt sett sig själv. Dess tidigare ägare, professor Jackson, älskade eken så mycket att han under 1800-talet testamenterade trädets ägande till trädet självt. Likaså markytan åtta meter åt alla håll.

Hjälper varandra…

Forskare har funnit att äldre större träd delar näringsämnen med mindre träd, som senare på sätt och vis återbetalar dem när de har utvecklats och har blivit större.

10 fakta du antagligen inte visste om regnbågar

10 fakta du antagligen inte visste om regnbågar

Regnbågar är ett optiskt, meteorologiskt fenomen som uppträder som ett (nästintill) fullständigt ljusspektrum i form av en båge på himlen då solen lyser på nedfallande regn. En gammal sägen är att det ligger en kista med guld vid regnbågens slut. Dessvärre är det inte...

10 fakta du antagligen inte visste om Alperna

10 fakta du antagligen inte visste om Alperna

Alperna är en bergskedja med större delen belägen i Centraleuropa. Åtta länder har del av Alperna: Frankrike, Italien, Monaco, Schweiz, Liechtenstein, Tyskland, Österrike och Slovenien, som sträcker sig i en båge från området kring Nice och Genua vid Medelhavet,...