1
1 point

I Sverige är vi väldigt glada i träd – speciellt när det kommer till husbygge. Och det kanske inte är så konstigt, då vi bland annat är kända för vår höga kvalité på våra träd. Här är dock tio fakta som du antagligen inte kände till om träd sedan tidigare!

Världens giftigaste träd finner du i USA…

Trädet Hippomane mancinella, som du främst finner i FloridaUSA, anses vara det mest giftiga trädet i världen. Det orsakar smärtsamma blåsor om du står under trädet när det regnar. Om du råkar befinna dig i närheten av ett brinnande Hippomane mancinella-träd kan det innebära en direkt livsfara – speciellt för dina ögon. Skulle du dessutom få för dig att äta dess frukt kan det leda till en direkt död.

Brände ner ett av världens äldsta…

Och på tal om Florida; en metamfetamin-knarkare kröp vid ett tillfälle in i ett 3 500 år gammalt träd – som gick under namnet ”Senatorn” (se bild nedanför) – och råkade av misstag bränna ner det. Trädet var det femte äldsta dokumenterade trädet på vår planet.

En annorlunda begravningsmetod…

Om ett barn dör innan han eller hon börjar att få tänder på den indonesiska ön Tana Toraja, skär familjen ett hål i ett träd och placerar det döda barnet inuti. Trädet växer åter ihop runt barnet och absorberar det.

Trädet som äger sig självt…

USA har gjort sig känt för märkliga lagar, och här är nog ett praktexempel på just en märklig lag som har gått igenom. Ett träd i staden Aten, Georgia, äger juridiskt sett sig själv. Dess tidigare ägare, professor Jackson, älskade eken så mycket att han under 1800-talet testamenterade trädets ägande till trädet självt. Likaså markytan åtta meter åt alla håll.

Hjälper varandra…

Forskare har funnit att äldre större träd delar näringsämnen med mindre träd, som senare på sätt och vis återbetalar dem när de har utvecklats och har blivit större.

Venedig byggdes på 1 200 år gamla trädstammar…

Venedig i Italien byggdes på trädstammar och hela 1 200 år senare stödjer samma stammar fortfarande nästan hela centrala Venedig. De kommer att stanna där i tusentals år till, så länge de håller sig nedsänkta. Eftersom de inte utsätts för syre, ruttnar de heller inte. De har dock börjat att förstenas på grund av det mineralrika vattnet. Så om cirka 1 000 år kommer de mer eller mindre att vara stenpinnar.

Regnbågsfärgad bark…

Det finns eukalyptusträd på Hawaii, USA, med naturligt regnbågsfärgade barkar. Se de fascinerande träden på bilden nedanför. 

Platsen för världens äldsta och högsta hemlig…

Den exakta platsen för världens högsta och äldsta träd hålls hemligt. Detta för att undvika turistmassor som skadar dem och deras omgivning.

Endast cirka 1% av trädet lever…

Ett genomsnittligt träd består av 99% döda celler. Endast cirka 1% av det lever; bestående av löv, rottips och floeem (ett tunt lager av bark som fungerar ungefär som ett matleveranssystem).

Kinesiska medborgare måste bidra till skogen…

Sedan år 1981 har varje kinesisk medborgare över 11 år varit skyldig enligt lag att plantera tre träd per år i landet.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
2
win