Idag är elefanten det enda levande snabeldjuret och är sorgligt nog på väg att utrotas på grund av all tjuvjakt. Elefanter har använts som hjälpreda för både jord- och skogsbruk i tusentals år. I Sverige kan man beskåda levande elefanter på Borås Zoo och Kolmårdens djurpark. Här kommer tio fakta du antagligen inte visste om Dumbo och Babar!

En hörsel och ett luktsinne som heter duga…

En elefant kan höra trumpetljudet från en annan elefant ända upp till åtta kilometer bort. En elefant kan även känna lukten av vatten ända upp till 19 kilometer bort.

Pyttesmå spermier…

En mus spermier är större än vad en elefants spermier är. Visserligen är det inget man kan se med blotta ögat, eftersom varje utlösning innehåller miljontals spermier. Men har du en mus, en elefant och ett laboratorium tillgängligt så kan du kolla upp det hela på egen hand.

Tjuvskytte ett jätteproblem…

Ungefär 100 elefanter dödas varje dag endast för deras elfenbens skull. 1989 förbjöds all handel med elfenben som har bearbetats efter år 1947, detta skedde på grund av att ca 700 000 afrikanska elefanter dödades under 80-talet.

Tyngre än man kan tänka sig…

Det är ingen dans på rosor för en tjuvjägare att såga av ett par betar från elefanten och bära bort dem. De kan nämligen väga upp till hela 200 kilo.

Dubbelt så tung…

Den största elefanten man någonsin funnit vägde omkring 11 ton och var nästan fyra meter hög. Annars brukar de i regel väga lite mer än 5 ton som fullvuxna.

10 vanligaste kattraserna i Sverige

10 vanligaste kattraserna i Sverige

Att skaffa en katt är inte alltid det enklaste. Ska det vara en vanlig huskatt? Eller en lite dyrare raskatt? Vilka kriterier bör den uppfylla? Kommer katten att trivas i just din hemmiljö? Frågorna kan vara många som ovan kattägare, om man planerar på att införskaffa...

10 vanligaste hundraserna i Sverige

10 vanligaste hundraserna i Sverige

Att skaffa hund är inte alltid det lättaste. Ska man ha en stor? En liten? En som kräver mycket motion, eller kanske en lite latare vovve som heller inte kräver så mycket mental träning? Hundar finns i alla möjliga olika storlekar och utföranden, men det är också ett...

10 fakta du antagligen inte visste om kolibri

10 fakta du antagligen inte visste om kolibri

Kolibrier (Trochilidae) är en stor familj av mycket små fåglar som förekommer i en rad olika typer av biotoper över stora delar av den amerikanska kontinenten. Det finns cirka 320 olika arter, bland dem världens minsta fågel - bikolibrin (Mellisuga helenae) - som bara...