Välj en sida

Idag är elefanten det enda levande snabeldjuret och är sorgligt nog på väg att utrotas på grund av all tjuvjakt. Elefanter har använts som hjälpreda för både jord- och skogsbruk i tusentals år. I Sverige kan man beskåda levande elefanter på Borås Zoo och Kolmårdens djurpark. Här kommer tio fakta du antagligen inte visste om Dumbo och Babar!

En hörsel och ett luktsinne som heter duga…

En elefant kan höra trumpetljudet från en annan elefant ända upp till åtta kilometer bort. En elefant kan även känna lukten av vatten ända upp till 19 kilometer bort.

Pyttesmå spermier…

En mus spermier är större än vad en elefants spermier är. Visserligen är det inget man kan se med blotta ögat, eftersom varje utlösning innehåller miljontals spermier. Men har du en mus, en elefant och ett laboratorium tillgängligt så kan du kolla upp det hela på egen hand.

Tjuvskytte ett jätteproblem…

Ungefär 100 elefanter dödas varje dag endast för deras elfenbens skull. 1989 förbjöds all handel med elfenben som har bearbetats efter år 1947, detta skedde på grund av att ca 700 000 afrikanska elefanter dödades under 80-talet.

Tyngre än man kan tänka sig…

Det är ingen dans på rosor för en tjuvjägare att såga av ett par betar från elefanten och bära bort dem. De kan nämligen väga upp till hela 200 kilo.

Dubbelt så tung…

Den största elefanten man någonsin funnit vägde omkring 11 ton och var nästan fyra meter hög. Annars brukar de i regel väga lite mer än 5 ton som fullvuxna.

10 fakta du antagligen inte visste om flamingor

10 fakta du antagligen inte visste om flamingor

Jag kan omöjligt vara den enda som vill säga "flamingos" istället för "flamingor"? Men uppenbarligen ska "flamingor" vara den korrekta termen, så jag får väl helt enkelt försöka att anpassa mig. Oavsett vad, så är flamingor (Phoenicopteridae) en familj med stora...

10 fakta du antagligen inte visste om grävlingar

10 fakta du antagligen inte visste om grävlingar

Grävlingar (Meles meles) är ett rovdjur tillhörande familjen mårddjur. Den europeiska grävlingen förekommer i Eurasien och är en av tre arter i släktet Meles. Har du kanske stött på någon grävling ute i det vilda någon gång? Då bör du känna till dessa tio punkter om...

10 fakta du antagligen inte visste om maskar

10 fakta du antagligen inte visste om maskar

Maskar kan du hitta gott om i din jord där hemma. Det är ett gammalt samlingsnamn för diverse krälande evertebrater och även ett fåtal vertebrater. Men det har inte alltid kallats för maskar, i äldre skriven svenska förekom nämligen även stavningarna matk, mack och...