2
2 poäng

Nu ger vi oss in på Sveriges 15:e största stad, som minst sagt har spännande historier i ryggen! Att det är en tätort i Södermanland och att Eskilstunaån rinner igenom staden kanske vi inte behöver ta upp, det vet nog i princip alla. Eller att staden fick sitt namn från biskop Eskil från Tuna stift hade du säkert också redan koll på. Här bjuder vi istället på tio fakta som du kanske inte kände till om just Eskilstuna!

Sveriges största rockband kommer från Eskilstuna…

Det är ingen hemlighet att ett av Sveriges största och hemligaste rockband kommer från Eskilstuna. Kent tillkännagav tidigare i år (2016) att de ska lägga ner bandet, men inte innan ett sista skivsläpp och en stor avskedsturné.

Har ett stort industriarv…

Staden i fråga har ett stolt industriarv som lever kvar i form av vackra industrihistoriska byggnader och modern tillverkningsindustri. Här tillverkas alltifrån Stigas bordtennisracketar till avancerade styrsystem för fordonsindustrin.

Staden har en egen Pride-festival…

Springpride – Eskilstunas egen pridefestival firade tio år i april 2016. När festivalen startade, var det den tredje första HBTQ-festivalen i Sverige.

Sveriges äldsta musikskola…

Många duktiga musiker kommer från staden. Det beror bland annat på att Eskilstunas stad har Sveriges äldsta musikskola och ett av Europas största musikhus.

Hem för Skogaholmslimpan…

Sveriges populäraste smörgås, Skogaholmslimpa med ost, kommer från just Eskilstuna. Skogaholmsbageriet startades 1926 i staden. Årligen äter vi svenskar cirka 300 000 000 skivor av det populära brödet.

Tar miljöarbetet seriöst…

Staden i fråga driver miljöarbetet längre än de flesta andra städer och är en förebild internationellt. Här finns världens mest avancerade optiska sopsortering och Sveriges första återbruksgalleria, ReTuna2012 utsågs kommunen till Sveriges miljöbästa kommun av tidningen Aktuell Hållbarhet.

Elitidrottsföreningar i Eskilstuna…

Staden har elitidrottsföreningar i en rad olika sporter. Eskilstuna GUIF i handboll, Eskilstuna United i fotboll, Eskilstuna Smederna i speedway och Eskilstuna Gymnastikförening.

Inspiration till Sagan om Ringen

Strax utanför centrala staden ligger ett av Sveriges förnämsta fornminnen – Sigurdsristningen. Sigurdsristningen är mer än 1 000 år gammal och rymmer en fascinerande berättelse som sägs vara inspiration till J.R.R. Tolkiens triologi Sagan om Ringen.

15:e största staden…

Eskilstuna är Sveriges 15:e största stad med 102 157 invånare (2016). Staden var också Sveriges 19:e största tätort med en befolkning på 68 292 invånare.

Integrationsprojekt som startade i Eskilstuna…

Integrationsprojektet språkvän/flyktingguide startade i dess stad och har spridits som en löpeld över hela Sverige. Idag har staden det nationella samordningsansvaret och hjälper aktörer i andra städer att komma igång med sina flyktingguideverksamheter.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
1
lol
omg omg
2
omg
win win
1
win