Nu ger vi oss in på Sveriges 15:e största stad, som minst sagt har spännande historier i ryggen! Att det är en tätort i Södermanland och att Eskilstunaån rinner igenom staden kanske vi inte behöver ta upp, det vet väl i princip alla. Eller att staden fick sitt namn från biskop Eskil från Tuna stift hade du säkert också redan koll på. Här bjuder vi istället på tio fakta som du kanske inte kände till om just Eskilstuna!

Sveriges största rockband kommer därifrån…

Det är ingen hemlighet att ett av Sveriges största och hemligaste rockband kommer från Eskilstuna. Kent tillkännagav tidigare i år (2016) att de ska lägga ner bandet, men inte innan ett sista skivsläpp och en stor avskedsturné.

Har ett stort industriarv…

Staden i fråga har ett stolt industriarv som lever kvar i form av vackra industrihistoriska byggnader och modern tillverkningsindustri. Här tillverkas alltifrån Stigas bordtennisracketar till avancerade styrsystem för fordonsindustrin.

Staden har en egen Pride-festival…

Springpride – Eskilstunas egen pridefestival firade tio år i april 2016. När festivalen startade, var det den tredje första HBTQ-festivalen i Sverige.

Sveriges äldsta musikskola…

Många duktiga musiker kommer från staden. Det beror bland annat på att Eskilstunas stad har Sveriges äldsta musikskola och ett av Europas största musikhus.

Skogaholmslimpan kommer från Eskilstuna…

Sveriges populäraste smörgås, Skogaholmslimpa med ost, kommer från Eskilstuna. Skogaholmsbageriet startades 1926 i staden. Årligen äter vi svenskar cirka 300 000 000 skivor av det populära brödet.

10 fakta du antagligen inte visste om gränser

10 fakta du antagligen inte visste om gränser

En del gränser mellan länderna är hårt bevakade, medan andra bara går att kliva över, utan något som helst hinder eller passkontroll. Den gräns mellan två länder som betraktas som allra mest välbevakad är den mellan Nord- och Sydkorea. Och just gränser är ett...

10 fakta du antagligen inte visste om Mongoliet

10 fakta du antagligen inte visste om Mongoliet

Mongoliet är en republikansk stat belägen i det inre av Asien, mellan Ryssland i norr och Kina i söder. Landet är indelat i 21 provinser (aimag) samt stadsområdet runt huvudstaden Ulan Bator. Mongoliet har också varit känt som ”Yttre Mongoliet” för att skilja det från...

10 fakta du antagligen inte visste om Hawaii

10 fakta du antagligen inte visste om Hawaii

Hawaii är den yngsta av de 50 amerikanska delstaterna (21 augusti 1959) och är den enda delstaten som består enbart av öar. Den upptar det mesta av ögruppen Hawaiiöarna i centrala Stilla havet, sydväst om kontinentala USA, sydöst om Japan och nordost om Australien....