Vad bröd är vet vi nog alla – ett livsmedel som är bakat av någon form av mjöl och vätska (oftast vatten) tillsammans med olika tilläggsingredienser. Idag finns det en uppsjö av glutenfritt bröd för de intoleranta, men i grund och botten är konceptet detsamma. Även om du vet vad bröd är, så kände du säkerligen inte till just detta om brödets historia!

1928 – ett revolutionerande år…

Färdigskivat bröd lanserades inte förrän år 1928, och ansågs då vara en av de mest revolutionerande idéerna. Att ingen tänkt på detta tidigare kunde man inte förstå. Det blev så populärt att det kallades för ”den största revolutionerande idén sedan brödet själv skapades”. [källa]

Mata aldrig ankor med bröd

Du har säkerligen (och förhoppningsvis) hört det tidigare, men att mata änder med bröd är inte till att göra fågeln en tjänst, utan snarare tvärtom. Sanningen är att brödet skapar stora hälsoproblem för dem. [källa]

Förvara aldrig bröd kallt

Det blir gammalt sex gånger snabbare om du förvarar det i kylskåp eller frys, jämfört med om det är rumstempererat. Enda skillnaden är att det inte kan mögla om det är förvarat i en frys. [källa]

”Boulangerie”

Frankrike är det lagstiftat att ett bageri måste göra sitt brödbak och dess bakverk helt från grund. Annars har de inga rättigheter att kalla sig för just ”bageri”. [källa]

Antibiotikan upptäcktes antagligen redan i forntida Egypten

Forntida egyptier använde mögelbröd som en behandling för smittade brännsår, eventuellt redan utnyttjande av antibiotikaffekterna av mögel som oavsiktligt upptäckts av Alexander Fleming[källa]

10 fakta du antagligen inte visste om kakor

10 fakta du antagligen inte visste om kakor

Finns det någon som inte älskar kakor, egentligen? Förr hörde det till det formella att baka sju sorters kakor om man skulle bjuda hem något - lyckligtvis har detta förändrats, och idag är det i princip lika billigt att köpa kakor i butiken som det är att baka hemma...

10 fakta du antagligen inte visste om curry

10 fakta du antagligen inte visste om curry

Curry betyder egentligen "kryddad sås", men i Sverige menar man med curry istället vanligen en kryddblandning som alltid måste innehålla gurkmeja, som ger curryn den karaktäristiska orangegula färgen. Kryddblandningar av motsvarande sort kallas på den indiska...