1
1 poäng

I hjärtat av fotbollens värld samlas Europa för den storslagna kollisionen av talang och nationell stolthet. Europamästerskapen i fotboll är inte bara en turnering, det är en kulturell och sportslig symfoni där nationer förenas och hjältar föds. I detta myllrande fotbollsepos utforskar vi höjdpunkterna, dramatiken och de oväntade ögonblicken som präglar detta extraordinära evenemang. För här är tio fakta om Europamästerskapen i fotboll som du kanske inte hade koll på sedan tidigare!

Satsar hårt på yngre och utsatta i Europamästerskapen…

Under mars månad 2015 grundades UEFA Foundation for Children i ett försök att göra det möjligt för ungdomar att dra nytta av fotbollens roll i samhället. Europamästerskapen 2016 erbjuder 20 000 matchbiljetter till organisationer som arbetar med utsatta grupper i Frankrike. Varje värdstad kommer att ha 2 000 biljetter att fördela, vilket kommer att hjälpa till att bevara den magiska fotbollen och ger hopp till de som behöver det mest.

Första land med två EM-guld…

År 1980 var ett stort mästerskap för tyskarna, som då blev det första landet att för andra gången få lyfta bucklan! Det var Horst Hrubesch som gjorde båda målen för Tyskland i finalen mot Belgien.

Vinnarna som inte ens skulle ha varit med…

Som bekant har Danmark vunnit Europamästerskapen en gång. Detta var när det gick i Sverige år 1992. Men i själva verket skulle de egentligen inte ens ha deltagit, men på grund av krig och elände i Jugoslavien, som egentligen hade kvalificerat sig, fick danskarna istället ta deras plats – och vann allting!

Den märkliga finalmatchen…

Vad var egentligen så speciellt med finalmatchen mellan Italien och Jugoslavien under EM 1968? Jo, matchen fick spelas om efter ett oavgjort resultat på 1-1. Italien vann den andra matchen med 2-0 och blev således Europamästare.

Expanderar med ytterligare åtta lag…

I 2016 års upplaga av EM kommer det för första gången att vara 24 lag med. Sedan år 1996 har det alltid bara varit 16 lag.

”Tredje gången gillt”…?

Frankrike var värd för Europamästerskapen för tredje gången totalt år 2016 – vilket också är ett rekord!

De jämnaste matcherna…

Hela fem gånger har finalmatcher gått till förlängning (1960, 1968, 1976, 1996 och år 2000).

Satsade på flera billiga biljetter…

Är du sugen på att ta dig ner till Frankrike för att kolla på fotbollen lajv? Om du har tur kanske du lyckas få tag i ett par biljetter! De billigaste kommer nämligen bara att kosta 25 euro, och kommer att vara tillgängliga i 43 av 51 matcher. Detta var under EM 2016, vill säga.

Dessa länder har spelat flest matcher…

Det land som har spelat flest antal matcher i Europamästerskapen är Tyskland. Tyskarna har spelat hela 38 matcher. Tätt efter ligger Nederländerna på sina 32 matcher och därefter hittar vi Spanien, med 30 matcher.

Inget rekord att vara stolt över, direkt…

Portugal är det enda land som har varit i final och förlorat när de har varit värdland.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win