1
1 poäng

Nederländerna, formellt Konungariket Nederländerna, är ett land i Västeuropa. Landet gränsar till Nordsjön i norr och väster, Belgien i söder och Tyskland i öster. Nederländernas huvudstad är Amsterdam, men regeringen och generalstaterna har sitt säte i Haag, där också monarken har sitt residens. Landet i fråga har alltid varit ett populärt resmål, men intresset har ökat kolossalt hos den yngre generationen sedan marijuana legaliserades. Här är dock tio helt andra fakta om landet som du kanske inte kände till sedan tidigare.

Vindkvarnarna i Nederländerna är gamla…

Än idag står cirka 1 000 vindkvarnar kvar i Nederländerna från år 1850 och bakåt! Dock är bara 19 av dessa fortfarande i bruk.

Nederländernas tulpaner exporteras till hela världen…

Cirka 80% av alla världens alla tulpaner kommer från Nederländerna. Med största sannolikhet har du gett din pojkvän eller flickvän tulpaner som kommer från landet strax nedanför oss!

Tulpanerna härstammar dock inte från Nederländerna…

Dock härstammar inte tulpanerna från Nederländerna från första början, utan importerades från Turkiet under 1630-talet.

Är Europas ”lägsta” land…

Nederländerna är utan tvekan det ”lägsta” landet i Europa. Hela 26% av landets yta är egentligen nedanför havets yta.

Nationella färgen är orange…

Den nationella färgen är orange: trots att flaggan är röd, vit och blå, är orange den nationella färg som monarkin har från ”House of Orange”. På konungens födelsedag – den 27 april – klär sig de nederländska invånarna i orange för att fira sitt land med utomhusfester, picknick och parader.

Var först i världen med att legalisera samkönade äktenskap…

Landet var det första i världen som legaliserade samkönade äktenskap under år 2001, vilket då betydde att de samkönade hade samma rättigheter rent juridiskt som vilket gift par som helst.

Amsterdam är en mångkulturell stad…

Amsterdam är en av de mest populära städerna i Nederländerna och ett hem till åtminstone 200 olika nationaliteter.

Fjärde lyckligaste landet…

Enligt United Nations World Happiness rapport från år 2013 var nederländarna de fjärde lyckligaste folket på jorden! Grannlandet Finland knep dock första plats.

Rena rama lakrits-konsumenter…

Lakrits är som bekant populärt i Sverige, men det finns faktiskt några som är värre än oss! Nederländarna äter cirka 32 000 000 kilo lakrits varje år!

Nederländska företaget Philips har gett upphov till många uppfinningar…

Det nederländska företaget Philips är hjärnan bakom uppfinningar som kassettbandetvideobandet och CD:n. Företaget har sitt huvudkontor i den nederländska staden Eindhoven.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win