2
2 points

Det finns två olika typer av män; de med skäggväxt och de utan. De med skäggväxt brukar vara de malliga, och de utan brukar avundsjukt snegla på de skäggbärande männen. Sen finns det givetvis de kvinnor som bär någon form av skägg också, men det är en annan historia. Här är tio fakta som du bör känna till om ditt skägg, om du nu bär något! Annars kanske det kan få dig på tankar att odla ett?

Ditt skägg växer snabbare när solen ligger på…

Precis som mycket annat är ansiktsbehåringen en ”säsongsvara”, och växer intensivare under den varma halvan av året. Så bli inte förvånad om din granne helt plötsligt ser ut som en varulv i ansiktet när solen börjar att steka på.

Otto den Store ville bli tagen seriöst…

Otto den Store, som var kung av Tyskland och kejsare av det tysk-romerska riket900-talet (se bild nedanför), svor alltid vid sitt skägg när han skulle vara allvarlig.

Alexander den store förbjöd skägget hos sina soldater…

Under de anrika tiderna var männens skägg ett tecken på att man var respekterad och en man av hög status. Männens skägg klipptes i princip bara av som en form av bestraffning. Det hela fick dock en stor vändning under år 345 f.Kr., då Alexander den store beslöt att ingen av hans soldater fick ha skägg. Anledningen till skäggförbudet sägs vara många, men man tror att det främst berodde på avundsjuka från Alexander, men också att han var rädd för att fienden skulle dra dem i skägget.

Ansågs som en förolämpning att röra någon annans skägg…

Under medeltiden var det en förolämpning att en man rörde en annan mans skäggstubb. Speciellt under dueller.

Trendsättaren Lincoln…

Den tidigare amerikanska presidenten Abraham Lincoln (1809-1865) fick alla amerikanska män att vilja ha skägg under 1800-talet. Trendsättaren!

Över hälften av alla vuxna män har skägg…

Mer än hälften av alla män, cirka 55%, har någon form av skägg, mustasch, stubb eller annan behåring i ansiktet globalt sett. Uppenbarligen tillhör jag de andra 45% som jublar över minsta hårstrå som vågar sig fram!

Och därför har jag inte skägg…

I en studie gjord i USA, tycker kvinnor endast att en skäggig man är två tredjedelar lika snygg som en renrakad man.

Men du ser åtminstone starkare ut i din ansiktsbehåring…

Men förlora inte hoppet om föregående punkt, skäggbärande män! Majoriteten av kvinnor i samma studie var också överens om att en skäggig man ser äldre, mer respektfull och fysiskt starkare ut än de renrakade.

Men tomten är ju glad åtminstone…

En annan studie, också gjord på kvinnor, tycker att skäggiga män ser 38% mindre generösa ut jämfört med en renrakad man. De tycker också att de skäggiga verkar 36% mindre omtänksamma och 51% mindre glada. Tänk vad lite skägg kan göra.

Därför har din granne ett större skägg än dig…

Fler män odlar skägg när deras äktenskap är på topp. Har din granne ett stort skägghäng? Då kan du med största sannolikhet också räkna med att han har ett lyckligt äktenskap!

Skägget kan också uppfattas som ”hotfullt”…

Forskare tror att män rakar sig delvis för att kvinnor ska känna sig tryggare i deras närvaro.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
2
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
2
win