6
6 poäng

Thailand är ett drömresemål för många svenskar och det är lätt att förstå varför. God mat och dryck, värme, äventyr och nästan alltid ett vänligt bemötande av detta gästvänliga folk. Någon mer som blir sugen på en pad thai och en iskall Singha? Här kommer tio fakta som du antagligen inte visste om det asiatiska semesterparadiset Thailand!

Glöm inte byxorna…!

I Thailand så är det straffbart att lämna sin bostad utan underkläder. Du kan även hamna i trubbel när du kör bil utan någon klädsel på överkroppen.

Hem för världens minsta fladdermus-art…

I provinsen Kanchanaburi i Thailand bor världens minsta av av fladdermustrynfladdermusen (bilden nedanför). Den lever i grottor och blir oftast inte längre än tre centimeter och har en blygsam vikt på ungefär två gram.

Från Siam till Thailand…

Fram till år 1939 så hette Thailand egentligen Siam. Kattrasen siames och termen siamesiska tvillingar härstammar ifrån Siam

Har aldrig koloniserats av Europa…

Thailand är det enda landet i Sydostasien som undgick europeisk kolonisering. Trots att det var omgivet av koloniala makter i regionen, lyckades Thailand bevara sin självständighet genom skicklig diplomati och förhandlingar med de europeiska stormakterna under kolonialtiden.

Många utlandsfödda i landet…

Endast 75% av Thailands invånare är faktiskt thailändare. Hela 14% är kineser och resterande 11% kommer från resten av världen. Och ja, en ganska stor del kommer faktiskt från Sverige, som bor där permanent.

Elefanterna dör ut i landet…

För hundra år sedan levde det ungefär 100 000 elefanter i landet, idag finns det knappt 5 000 kvar. Man räknar med att antalet elefanter i Thailand minskar med ca 3% per år.

Hyllar aporna…

Varje år sedan 1988 hålls det en festival för aporna i provinsen Lopburi i Thailand. På denna konstiga festival samlas tusentals människor i templet Phra Prang Sam Yot för att se på när aporna äter tonvis med frukt och grönsaker. Festivalen är lokalbefolkningens sätt att tacka aporna för alla turister som lockas dit för deras skull.

Bangkok har egentligen världens längsta namn på en huvudstad…

Visste du att Bangkok egentligen inte bara heter Bangkok? Det finns även ett lite mer ceremoniellt namn och lyder följande: ”Krung Thep Maha Nakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayutthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udom Ratchaniwet Mahasathan Amon Phiman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanu Kamprasit”, detta betyder, översatt till engelska: ”City of Angels, Great City of Immortals, Magnificent City of the Nine Gems, Seat of the King, City of Royal Palaces, Home of Gods Incarnate, Erected by Visvakarman at Indra’s Behest”. Och ja, det är världens längsta namn på en huvudstad också.

Står för en femtedel av all risproduktion…

Ungefär 20% av allt ris som odlas kommer ifrån Thailand. Att det bara är kineser skulle äta och odla ris är alltså bara fördomar från oss i västvärlden.

Ökade priser sedan tsunamin…

I Thailand finns det hela 1 430 öar! Phi Phi-öarna är ett otroligt populärt resmål för turister. Sedan tsunamikatastrofen år 2004 har priserna stigit kraftigt på dessa öar. Det var även här som filmen The Beach (2000) spelades in.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

6
6 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
9
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
13
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
5
win