3
3 points

Kuba är den största ön i Karibien med sina 11 miljoner invånare. Närheten och konflikterna med USA har inte alltid lett till några muntra miner och en blockad har sedan länge tillbaka utförts mot landet i fråga. År 2015 skedde dock något historiskt, och USA lättade på blockaderna för att förbättra sina relationer till Kuba. En ambassad öppnades strax därefter också upp i landet, och nu hoppas vi nog alla att det kommunistiska landet ska få sig ett ryck uppåt i välfärden. Här är tio fakta som du måste veta om landet för att hänga med i debatterna.

USA skickar dyrbar propaganda till ö-nationen…

Den amerikanska regeringen lägger årligen 34 miljoner dollar på att sända TV till Kuba från Hawaii. Kanske inte de bäst investerade pengarna då man räknar på att bara cirka 1% av de kubanska hemmen har tillgång till sändningarna. Kubas regering gör dock allt de kan för att stoppa de amerikanska TV-sändningarna.

Lömsk plan från USA:s sida…

1962 ville amerikanska regeringen utföra ”Operation Northwoods”, där en militär operation skulle fejkas på amerikansk mark. Därefter skulle spår från Kuba lämnas med hopp om att få stöd från folket till en militär invasion av Kuba. Det hela stoppades dock av amerikanska presidenten Kennedys administration. [källa]

1962 ville amerikanska regeringen utföra ”Operation Northwoods”, där en militär operation skulle fejkas på amerikansk mark. Därefter skulle spår från Kuba lämnas med hopp om att få stöd från folket till en militär invasion av Kuba. Det hela stoppades dock av amerikanska presidenten Kennedys administration.

Kanske lika bra att inte äga någon bil…

Kör du regeringstjänstebil i Kuba? Då måste du enligt lag plocka upp alla de som vill åka med och ha lift. Efter revolutionen år 1959 begränsades importen av nya bilar på grund av ekonomiska sanktioner och politiska förhållanden, vilket resulterade i att många fordon från 1950- och 1960-talet fortfarande används på kubanska vägar idag.

Kuba är ett av två länderna som inte säljer Coca-Cola…

Det finns bara två länder på hela jorden där Coca-Cola inte säljs. Det ena är Kuba och det andra är Nordkorea.

Det finns bara två länder på hela jorden där Coca-Cola inte säljs. Det ena är Kuba och det andra är Nordkorea.

Gav ett positivt resultat…

År 1961 stängde Fidel Castro ner landets alla skolor under ett helt år. Anledningen var att sjätteklassarna skulle lära alla som inte var läskunniga till att läsa. Projektet gick faktiskt överraskande bra.

Ett minst sagt udda jobb…

Udda jobb finns överallt, och ett som hör till den kategorin måste ändå vara den vakt som har en heltidstjänst genom att sitta jämte en staty av John Lennon i Kubas huvudstad dagarna i ända. Varför? För att hålla koll på Lennons glasögon, annars blir de stulna.

Vägrar lösa in checkarna…

USA leasar/hyr platsen där det ökända Guantanamo Bay står, skräckfängelset för terrorister i landet. Regeringen i landet vill dock inte veta av detta och har endast löst in en enda check för hyressumman från USA. Och den gången löstes checken bara in av misstag.

USA leasar/hyr platsen där det ökända Guantanamo Bay står, skräckfängelset för terrorister på Kuba. Kuba vill dock inte veta av detta och har aldrig löst in en enda check för hyressumman från USA.

Använder sig utav två olika valutor…

Landet har två typer av valutor. Den ena är till för lokalbefolkningen att köpa basvaror och deras dagliga leverne. Den andra är till för de lite rikare och turister, som är mer inne på att köpa den lite lyxigare sort av varor som landet har att erbjuda.

Dyrt sätt att bukta problemet med…

USA hade mycket problem med flygkapningar på 60-talet, där kubaner krävde att de skulle flyga till Kuba och landa. Problemet blev så stort att den amerikanska regeringen byggde en kopia av Havanna Airport i Florida. När de sedan hade landat på den fejkade flygplatsen var det bara för amerikanska soldater att gripa gärningsmännen. Smart, men väldigt kostsamt.

USA hade mycket problem med flygkapningar på 60-talet, där kubaner krävde att de skulle flyga till Kuba och landa. Problemet blev så stort att amerikanska regeringen byggde en kopia av Havanna Airport i Florida. När de sedan landat på den fejkade flygplatsen var det bara för amerikanska soldater att gripa gärningsmännen. Smart men kostsamt.

Får ingen kredit av USA…

Trots att USA är den femte största exportören till Kuba måste landet i fråga betala allt de köper in kontant. Detta för att USA vägrar att ge landet i fråga någon som helst kredit.

Lågavlönad befolkning…

En medellön i landet år 2013 var tjugo dollar i månaden, det vill säga motsvarande cirka 160 svenska kronor.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
3
lol
omg omg
2
omg
win win
0
win