Kuba är den största ön i Karibien med sina 11 miljoner invånare. Närheten och konflikterna med USA har inte alltid lett till några muntra miner och en blockad har sedan länge tillbaka utförts mot landet i fråga. År 2015 skedde dock något historiskt, och USA lättade på blockaderna för att förbättra sina relationer till Kuba. En ambassad öppnades strax därefter också upp i landet, och nu hoppas vi nog alla att det kommunistiska landet ska få sig ett ryck uppåt i välfärden. Här är tio fakta som du måste veta om landet för att hänga med i debatterna. 

USA skickar dyrbar propaganda…

Den amerikanska regeringen lägger årligen 34 miljoner dollar på att sända TV till Kuba från Hawaii. Kanske inte de bäst investerade pengarna då man räknar på att bara cirka 1% av de kubanska hemmen har tillgång till sändningarna. Kubas regering gör dock allt de kan för att stoppa de amerikanska TV-sändningarna.

Lömsk plan från USA:s sida…

1962 ville amerikanska regeringen utföra ”Operation Northwoods”, där en militär operation skulle fejkasamerikansk mark. Därefter skulle spår från Kuba lämnas med hopp om att få stöd från folket till en militär invasion av Kuba. Det hela stoppades dock av amerikanska presidenten Kennedys administration.

Kanske lika bra att inte äga någon bil…

Kör du regeringstjänstebil i Kuba? Då måste du enligt lag plocka upp alla de som vill ha lift.

Hur klarar de sig…?!

Det finns bara två länder på hela jorden där Coca-Cola inte säljs. Det ena är Kuba och det andra är Nordkorea.

Gav positivt resultat…

År 1961 stängde Fidel Castro ner landets alla skolor under ett helt år. Anledningen var att sjätteklassarna skulle lära alla som inte var läskunniga till att läsa. Projektet gick överraskande bra.