Välj en sida

Monopol är ett av de mest klassiska sällskapsspelen genom tiderna. År 2008 hade det sålts över 250 miljoner spel och dem räknade då med att ungefär 500 miljoner människor har spelat Monopol nån gång i sitt liv. Idag finns spelet att köpa i över 100 000 affärer världen över.

Skapades av en uppfinnare…

Det populära familjespelet är ingen nyhet direkt. Monopol skapades redan år 1933 av den amerikanska uppfinnaren Charles Brace Darrow.

Första spelet var helt handgjort…

De första tillbehören till Monopol var gjorda diverse saker Charles hade i sett eget hem. Alla kort var handskrivna och hotell- och huspjäserna täljde han själv ut av små träbitar. Spelplanen var gjord av en vaxduk.

Finns till alla plattformar…

För dig som känner att du inte riktigt hör hemma bland brädspel och föredrar de lite mer tekniska utgåvorna; från och med år 2008 kan du spela monopol i din iPhone och Androidlur.

Över 300 olika utgåvor…

Idag finns det över 300 olika versioner av detta klassiska sällskapsspel. Många av dem är inspirerade av olika filmtitlar och idrottslag.

Högklackat var till för män…

År 1990 kom den första varianten av Monopol Junior som lämpar sig för barn under åtta år. Succén var ett faktum, även om originalversionen fortfarande sålde bättre.

10 fakta du antagligen inte visste om hasardspel

10 fakta du antagligen inte visste om hasardspel

Hasardspel kommer från det franska ordet ”hasard”, som betyder ”slump”, och är ett spel vars utgång beror på slumpen och inte av de spelandes skicklighet. Ett hasardspel är ursprungligen ”en sorts tärningskast”, ”en sorts tärningsspel”, möjligen ytterst av arabiskt...

10 fakta du antagligen inte visste om poker

10 fakta du antagligen inte visste om poker

För dig som inte redan visste det är poker en stor grupp av kortspel som alla har ett element av vadslagning. Men det visste du så klart redan, så varför inte istället gå rakt på sak? Här är tio fakta som du bör känna till om poker, om du vill imponera på dina vänner!...

10 fakta du antagligen inte visste om Alfapet

10 fakta du antagligen inte visste om Alfapet

Alfapet uppfanns 1931 av den New York-boende arkitekten Alfred Mosher Butts. Butts uppfann spelet i ett försök att skapa ett ordspel som kombinerar anagram och korsord, vilket innebar tur, slump och en stor skicklighet. Butts dog vid en ålder av 93 år 1993, men än...