2
2 poäng

Monopol är ett av de mest klassiska sällskapsspelen genom tiderna. År 2008 hade det sålts över 250 miljoner spel och man räknade då med att ungefär 500 miljoner människor har spelat Monopol nån gång i sitt liv. Idag finns spelet att köpa i över 100 000 affärer världen över.

Skapades av en sann uppfinnare…

Det populära familjespelet är ingen nyhet, direkt. Monopol skapades redan år 1933 av den amerikanska uppfinnaren Charles Brace Darrow.

Första spelet var helt handgjort…

De första tillbehören till Monopol var gjorda diverse saker Charles hade i sett eget hem. Alla kort var handskrivna och hotell- och huspjäserna täljde han själv ut av små träbitar. Spelplanen var gjord av en vaxduk.

Finns idag till alla spelplattformar…

För dig som känner att du inte riktigt hör hemma bland brädspel och föredrar de lite mer tekniska utgåvorna; från och med år 2008 kan du spela monopol i din iPhone och Androidlur.

Över 300 olika utgåvor…

Idag finns det över 300 olika versioner av detta klassiska sällskapsspel. Många av dem är inspirerade av olika filmtitlar och idrottslag.

1990 släpptes även Junior-versionen…

År 1990 kom den första varianten av Monopol Junior som lämpar sig för barn under åtta år. Succén var ett faktum, även om originalversionen fortfarande sålde bättre.

Några märkliga rekord…

Den längsta omgången av monopol höll på i 70 dagar i sträck! Rekordet för att spela monopol längst sittandes i ett badkar och även under vatten är cirka fyra dygn.

Diktator tog det säkra före det osäkra…

När Fidel Castro (bilden nedan) blev president i Kuba beordrade han att alla Monopolspel i hela landet skulle förstöras. Han trodde att spelet skulle öka kubanernas förtroende för kapitalismen.

Fanns fler spelpjäser förr…

I originalspelet fanns det tio stycken spelpjäser av metall. Dessa var ett strykjärn, en handväska, en lykta, en racerbil, en fingerborg, en sko, en hatt, ett slagskepp, en kanon och tills sist en gunghäst. I dagens Monopolspel finns det dock endast åtta pjäser.

Världens dyraste brädspel…

Det dyraste Monopolspelet som någonsin har tillverkats är värderat till cirka två miljoner dollar. Det skapades av en juvelerare vid namn Sidney Mobell i amerikanska San Francisco år 1998. En bild på den värdefulla skönheten finner du nedanför.

Visst tusan finns det även ett världsmästerskap i brädspelet…

År 1973 så introducerades världsmästerskapen i Monopol i USA, det tog dock två år innan icke-amerikanska medborgare fick deltaga.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win