Warning: Constant WP_MEMORY_LIMIT already defined in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-config.php on line 84 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-config.php:84) in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-content/plugins/ultimate-post/classes/Initialization.php on line 413 Warning: session_start(): Session cannot be started after headers have already been sent in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/includes/redirect.php on line 353 10 fakta du antagligen inte visste om dina fingeravtryck - 10Fakta.se

Fingeravtryck är det individuella, unika mönstret som bildas av små åsar på handens insida och fingrar hos människor och somliga djur. Liknande mönster finns även på vår fotsula och våra tår. De så kallade papillarlinjerna är ordnade i mönster som inte kan förändras, och som är karakteristiska för varje människa så att inte ens enäggstvillingar har likadana avtryck. Fingeravtryck kan användas till så mycket mer än bara vid kriminaltekniska undersökningar! Här är tio fakta som du antagligen inte kände till sedan tidigare!

Utvecklas redan i livmodern…

Våra fingeravtryck utvecklas medan vi fortfarande är i livmodern och är unika baserat på vår rörelse, plats i livmodern och sammansättningen av vår mors fostervätska.

Kunde återskapa efter ett fotografi…

En datorhackare kunde återskapa den tyska försvarsministerns fingeravtryck från ett fotografi. Det här är samma hackare som knäckte Apples fingeravtryckslåsning inom loppet av 24 timmar efter att iPhone 5S hade släppts.

Upptäckte osignerad Jackson Pollock-målning…

En 73-årig kvinna köpte en målning från en butik i USA för 5 dollar, bara för att senare upptäcka att tack vare ett fingeravtryck på duken var det faktiskt en osignerad Jackson Pollock-målning värd miljontals dollar.

Ett släktled som heter duga…

William Herschel II (se bild nedanför) var den första personen som använde fingeravtryck som signatur på ett kontrakt. Han var också son till astronomen John Herschel som uppfann fotografi, som också var son till William Herschel – upptäckare av bland annat planeten Uranus.

Kurs i minimerande av fingeravtryck…

Rolls-Royce erbjuder en kurs kallad ”White Glove Experience” för att undervisa chaufförens sätt att bland annat minimera fingeravtryck på dörrhandtag.

10 fakta du antagligen inte visste om hormoner

10 fakta du antagligen inte visste om hormoner

De flesta relaterar nog hormoner till tonåringar - men sanningen är att vi alla ständigt bär på hormoner. Hormoner är molekyler som fungerar som budbärare från en cell eller ett organ i kroppen till en annan cell eller grupp av celler. Alla flercelliga organismer...

10 fakta du antagligen inte visste om genetik

10 fakta du antagligen inte visste om genetik

Genetik, ärftlighetslära, är en vetenskap inom biologin som studerar hur egenskaper nedärvs, hur genomet (arvsmassan) är uppbyggt och fungerar, hur förändringar av generna (arvsanlagen) uppstår, samt den biologiska variationen. Just vårt genetiska arv har blivit en...

10 fakta du antagligen inte visste om människans blod

10 fakta du antagligen inte visste om människans blod

Blod är den vätska som cirkulerar i människors och andra djurs blodådror (blodkärl). Blodet pumpas runt i kroppen av hjärtat. Det går från hjärtat till lungorna för syresättning, tillbaka till hjärtat och sedan ut till kroppens vävnad. Men det här hade du så klart...