I dag beskriver termen främst personer som excellerar i programmering och som vetgirigt tar till sig program- och hårdvara. En hackare använder sina kunskaper till att skaffa ny, icke tillgänglig information om ett system. Genom att analysera eller manipulera systemet försöker hackaren förstå och få kunskap om hur det beter sig. Hackning innefattar metoder som reverse engineering, disassemblering och dekompilering. Nedan följer tio fakta som du bör känna till om just hackers!
Ordet hacker kommer ursprungligen från modelljärnvägar…
Ordet hacker började under 1960-talet användas vid Massachusetts Institute of Technology (MIT), för att beskriva personer som förstod sig på universitetets allt mer komplexa modelljärnväg. Att göra en liten ändring i denna kallades för ett hack.
Hackare satt isolerad på grund av osannolik lögn…
Hackern Kevin Mitnick (på bilden nedanför) hölls i isolering i åtta månader eftersom advokaten hade berättade för domaren att han på något sätt kunde ringa in till NORAD-modemet via en telefon från fängelset och kommunicera med modemet genom att vissla för att starta kärnvapen i USA. Påståendet var dock givetvis inte sant.
Fängelseinternen som hackade fängelset…
En hackare i USA var dömd och inlåst i ett fängelse, där han avtjänade fem års tid för just hacking. Han skrev upp sig på fängelsets IT-utbildning, och därigenom lyckades han att hacka fängelsets hela säkerhetssystem.
BBC blev hackade live…
På 1980-talet visade TV-kanalen BBC en livedemonstration av hur e-post fungerar. Innan sändningen hörde en studiogäst en anställd som sade lösenordet för e-postkontot och ringde en vänligt sinnad hacker-kompis. När sändningen väl var igång loggade presentatören in på e-postkontot och möttes av en dikt om hacking och osäkra lösenord.
10 fakta du antagligen inte visste om bananrepubliker
Ofta kan Sverige benämnas som en bananrepublik i hätska diskussioner - men i 99% av fallen används termen fel. För att benämnas som en bananrepublik - vilket också är en informell nedsättande benämning på ett land - krävs följande kriterier: Bör vara benäget i tredje...
10 fakta du antagligen inte visste om jakt
Jakt är något vi människor har livnärt oss på så länge vi har kunnat smida egna vapen, i princip - och gör i stor utsträckning än idag. Detta trots att majoriteten av vår köttkonsumtion kommer från köttfabriker idag. Somliga ser jakt som avkoppling, andra känner...
10 fakta du antagligen inte visste om Ölandsbron
Ölandsbron är en vägbro i Sverige som går över Kalmarsund, mellan Kalmar på fastlandet och Färjestaden på Öland i Östersjön. Den är en 6 072 meter lång balkbro och har en segelfri höjd på 36 meter och en fri brobredd på 13 meter. Högsta höjd 41,69 meter, lägsta höjd...