1
1 poäng

I dag beskriver termen främst personer som excellerar i programmering och som vetgirigt tar till sig program- och hårdvara. En hackare använder sina kunskaper till att skaffa ny, icke tillgänglig information om ett system. Genom att analysera eller manipulera systemet försöker hackaren förstå och få kunskap om hur det beter sig. Hacking innefattar metoder som reverse engineering, disassemblering och dekompilering. Nedan följer tio fakta som du bör känna till om just hackers!

Ordet hacker kommer ursprungligen från modelljärnvägar…

Ordet hacker började under 1960-talet användas vid Massachusetts Institute of Technology (MIT), för att beskriva personer som förstod sig på universitetets allt mer komplexa modelljärnväg. Att göra en liten ändring i denna kallades för ett hack.

Hackare satt isolerad på grund av osannolik lögn…

Hackern Kevin Mitnick (på bilden nedanför) hölls i isolering i åtta månader eftersom advokaten hade berättade för domaren att han på något sätt kunde ringa in till NORAD-modemet via en telefon från fängelset och kommunicera med modemet genom att vissla för att starta kärnvapen i USA. Påståendet var dock givetvis inte sant.

En kultur av marijuana…

Enligt FBI-direktören i USA har FBI svårt för att fylla positioner för att hjälpa till att ta itu med cyberbrott, eftersom många av landets bästa datorprogrammerare och hackare också är förtjust i marijuana.

Fängelseinternen som hackade fängelset…

En hackare i USA var dömd och inlåst i ett fängelse, där han avtjänade fem års tid för just hacking. Han skrev upp sig på fängelsets IT-utbildning, och därigenom lyckades han att hacka fängelsets hela säkerhetssystem.

BBC blev hackade live…

På 1980-talet visade TV-kanalen BBC en livedemonstration av hur e-post fungerar. Innan sändningen hörde en studiogäst en anställd som sade lösenordet för e-postkontot och ringde en vänligt sinnad hacker-kompis. När sändningen väl var igång loggade presentatören in på e-postkontot och möttes av en dikt om hacking och osäkra lösenord. Vem säger att hackers inte har humor?

Första hackaren klarade sig straffri…

Den första personen som anklagades för att ha hackat sig in i en dator fick aldrig något straff på grund av att det inte fanns någon särskild brottslighet bestämd vid tidpunkten det skedde som tillhandahöll hackers.

Tog över ett kärnkraftverk…

Under år 2007 kunde en anställd forskare på datorföretaget IBM få full kontroll över ett amerikansk kärnkraftverk genom att hacka sig in till det över internet.

LinkedIn i stor skandal…

Innan LinkedIn blev riktigt populärt blev de anklagade och stämda för att ha hackat sig in i användares e-postadresser och skickat inbjudningar i kontaktlistorna till just LinkedIn.

Trovärdiga scener i The Matrix…

All hacking som sker i storfilmen The Matrix (1999) är på sätt och vis verklig. Åtminstone används riktig hackingmjukvara när hackingscener spelades in.

Steve Wozniak avstängd från skolan…

Apples medgrundare Steve Wozniak blev avstängd från University of Colorado efter att han hackade sig in i skolans datorsystem.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win