Välj en sida

Astma är ett inflammatoriskt syndrom som påverkar luftvägarna, och gör det svårt att andas. Symtomen beror oftast på att luftflödet begränsas (luftvägsobstruktion), och dessa symtom går ofta tillbaka, antingen av sig självt eller efter läkemedelsbehandlingar. Obstruktionen beror på sammandragning av luftrörens muskler, samt svullnad och ökad bildning av slem i luftrören. Kanske känner du någon som har astma, eller har det själv. Oavsett vad så följer tio fakta som du säkert inte kände till om det nedanför.

Vanligare hos de med psykiska sjukdomar…

Psykiska störningar är vanligare bland astmatiker, men det är inte känt om det är astman som orsakar psykiska problem eller om de psykologiska problemen leder till astma.

Förbjöds trots liten miljöpåverkan…

Astmainhalatorer som innehöll ozonskadliga CFC-preparat förbjöds under år 2008 trots deras små miljöpåverkan. Läkemedelsföretag har haft stor nytta av förbudet eftersom de kan förändra mer för HFA-inhalatorer som fortfarande är patenterade. Läkemedlet har dock inte förändrats, bara leveransmekanismen.

Ung skolpojk dog i USA…

En astmatisk pojke dog i en allvarlig astmaattack i USA eftersom skolan förbjöd astmainhalatorer; Medan pojken dog, satt inhalatorerna i ett kassaskåp på skolans huvudkontor.

Ovanligt att dö av astmaattacker…

Svårighetsgraden varierar från lätt till livshotande tillstånd, att  av en astmaattack dock är väldigt ovanligtVirus ligger bakom upp mot 85% av alla astmaförsämringar, framförallt gäller detta rhinovirus.

Amerikansk president fick whisky och cigarrer mot astman…

När USA:s 26:e president – Teddy Roosevelt – var ett ungt barn, ordinerade läkare honom whisky och cigarrer för att lindra sin svåra astma.

10 fakta du antagligen inte visste om snor

10 fakta du antagligen inte visste om snor

Snor (nasalt mucus) är det slem som bildas av slemhinnorna i näsan. Under en dag kan det bildas upp emot ett par deciliter av slem. Vid exempelvis en förkylning kan slemhinnorna bli inflammerade och vätskefyllda (akut rinit), vilket ökar mängden snor markant. Men det...

Notice: Undefined offset: 0 in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-includes/taxonomy.php on line 2078