1
1 poäng

Astma är ett inflammatoriskt syndrom som påverkar luftvägarna, och gör det svårt att andas. Symtomen beror oftast på att luftflödet begränsas (luftvägsobstruktion), och dessa symtom går ofta tillbaka, antingen av sig självt eller efter läkemedelsbehandlingar. Obstruktionen beror på sammandragning av luftrörens muskler, samt svullnad och ökad bildning av slem i luftrören. Kanske känner du någon som har astma, eller har det själv. Oavsett vad så följer tio fakta som du säkert inte kände till om det nedanför.

Vanligare hos de med psykiska sjukdomar…

Psykiska störningar är vanligare bland astmatiker, men det är inte känt om det är astman som orsakar psykiska problem eller om de psykologiska problemen leder till astma.

Förbjöds trots liten miljöpåverkan…

Astmainhalatorer som innehöll ozonskadliga CFC-preparat förbjöds under år 2008 trots deras små miljöpåverkan. Läkemedelsföretag har haft stor nytta av förbudet eftersom de kan förändra mer för HFA-inhalatorer som fortfarande är patenterade. Läkemedlet har dock inte förändrats, bara leveransmekanismen.

Ung skolpojk dog i USA…

En astmatisk pojke dog i en allvarlig astmaattack i USA eftersom skolan förbjöd astmainhalatorer; Medan pojken dog, var inhalatorerna i ett kassaskåp på skolans huvudkontor.

Ovanligt att dö av astmaattacker…

Svårighetsgraden varierar från lätt till livshotande tillstånd, att  av en astmaattack dock är väldigt ovanligtVirus ligger bakom upp mot 85% av alla astmaförsämringar, framförallt gäller detta rhinovirus.

Amerikansk president fick whisky och cigarrer mot astman…

När USA:s 26:e president – Teddy Roosevelt – var ett ungt barn, ordinerade läkare honom whisky och cigarrer för att lindra sin svåra astma. Idag vet vi tacksamt nog bättre än så.

Otroliga men sanna studieresultat…

En studie visade att barn vars föräldrar placerade barnens nappar i sina egna munnar innan de gav dem till barnet var mindre benägna att utveckla allergier och astma senare i livet. En annan studie visade också att koffein kan motverka astma. .

Jordbrukslivet bra för kroppen…

Flera studier har visat att växa upp i jordbruksmiljö under barndomen har livslånga skyddande effekter mot utvecklingen av atopiska sjukdomar, det vill säga astmaeksem med mer.

De som fötts via kejsarsnitt mer benägna att bli astmatiker…

Barn som föds via kejsarsnitt verkar mer benägna att utveckla allergier och astma; Man tror att detta beror på en fördröjning av utvecklingen av tarmfloran, som ett resultat av kejsarsnitt.

Åskoväder-astma…

På Hawaii i USA finns det en hög förekomst av astmatiker på grund av vulkanisk dimma. Likaså finns det ett tillstånd som kallas för ”åskoväder-astma”; astma inducerad av mycket speciella och sällsynta åskoväder.

Hårdare att leva under 1500-talet…

Att vara astmatiker under 1500-talet var ganska tufft. Tudorläkare ordinerade astmatiker att svälja smörjda levande grodor eller spindlar för att rensa sina halsar. Alternativa metoder inkluderade krossat pulver från en mänsklig skalle eller en blandning av svarta katters blod och grädde. Fungerade det, då? Självklart inte.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win