1
1 poäng

Iller (Mustela putorius) tillhör släktet mårddjur. Den hör hemma i Nordafrika och västra Eurasien. Illrar är övervägande mörkbruna, med ett blekare område på nederdelen av buken och en mörk mask över huvudet. Jämfört med mink – som också hör till släktet mårddjur – är illern kortare och mer kompakt, har kraftigare skalle och tänder och rör sig mer smidigt och snabbt. Med detta sagt kommer här tio fakta som du antagligen inte kände till om just illrar!

Ett lustigt världsrekord med ett par illrar…

Världsrekord har vi gott om – och ibland handlar det om lite väl konstiga rekord, för att inte nämna detta som exempel: världsrekordet på att hålla ett par illrar i sina byxor är på hela 5 timmar och 30 minuter.

Kan dö om den inte får para sig…

En hona kan  om hon inte hittar någon hane att para sig med under en värmebölja. Att vara i värmen för länge leder till östrogentoxicitet och benmärgen slutar att producera nya röda blodkroppar, vilket leder till illerns död. Efter omkring 40 dagars dräktighet föder honan 2-12 (vanligtvis 5-10) ungar.

Har arbetat som kabeldragare…

Under 1999 lades TV-, belysning- och ljudkablar för Greenwich Parks Millennium Pop Concert av tränade illrar. Detta eftersom det var omöjligt att använda stavar för att driva kablarna genom de små tunnelbanorna. Likaså har flygplanstillverkaren Boeing använt illrar för att dra kablar i små och trånga utrymmen när de bygger flygplan

Forskare använde frusen sperma framgångsrikt…

Forskare använde frusen sperma (se bild nedan) från en svartfotad iller som hade varit död i 20 års tid för att framgångsrikt producera avkommor. Den svartfotade illern är kritiskt utrotningshotad.

Närmare släkt med valrossen än hunden…

Illrar är närmare besläktade med valrossar än de är till hundar, och är mer besläktade till hundar än de är besläktade till katter. Rörigt, va?

Iller har ingen vacker betydelse…

Om man översätter ”iller” från latin (Mustela putorius furo), betyder det kort och gott: ”illaluktande små tjuvar”. Med andra ord var det inte direkt någon komplimang att bli kallad för iller i de latintalande länderna förr.

Används flitigt för att jaga kanin…

Människor använder ofta illrar för att jaga kaniner genom att sätta upp nät utanför kaninhålen, sedan skickar de ner illern i hålet som jagar kaninerna ut i nätet. Under jakten sätter man små halsband på sina illrar, så man enkelt kan plocka hem sin iller efteråt igen.

Bluffmakare sålde illrar som hundar…

År 2012 började flera argentinska bluffmakare att sälja preparerade illrar injicerade med steroider som pudlar och chihuahuas. Vad som kanske är värst är att folk gick på bluffen och köpte illrar i hopp om att de hade köpt en hund billigt.

Kan smitta människor och vice versa…

En iller kan smittas av förkylningar från människor. Likaså kan också en människa smittas av en förkyld iller. Hur förklarar man på sin arbetsplats att man blivit smittad av en iller?

Luktar värre om man badar dem…

Att bada en iller resulterar ofta i en mer illaluktande iller. Illerns oljekörtlar kommer att producera mer i ett försök att ersätta de oljor som har tvättats ner i avloppet. En iller i fångenskap (husdjur) behöver vanligtvis bara badas några få gånger om året.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win