1
1 point

Datorer kan för den lite äldre generationen kännas som ett relativt nytt fenomen, medan en dator är en självklarhet hos de yngre. Ett av världens idag mest välkända och största varumärken – IBM, grundades för över 100 år sedan av entreprenören Herman Hollerith. 15:e juni 1911 för att vara mer exakt. Här är tio fakta som du absolut måste veta om ett av världens största teknikföretag.

Första datorn på månen…

Har vi varit på månen eller inte? Teorierna är många och åsikterna går isär, men om vi förutsätter att vi faktiskt har varit på månen så var det IBM som utvecklade datorer så att Apollo skulle kunna landa på månen. Kort och gott; det verkar som att IBM var en av de första maskinerna som besökte månytan. Hurra för dem!

Nobel-firman…

Hela fem IBM-anställda har vunnit Nobel-priset. Leo Esaki, Georg Bednorz, Alex Buhler, Gerd Binnig och Heinrich Rohrer blev belönade med ett av världens finaste och mest prestigefyllda priser man kan få, tack vare deras tekniska och vetenskapliga kunskaper. Snacka om ett välutbildat företag.

Strikta klädkoder…

Under 2000-talet uppmuntrade IBM sina anställda att komma strikt – men elegant – klädda till sin arbetsplats. Än idag är det ganska vanligt att många företag har klädkoder. Kanske mindre ovanligt hos multinationella företag dock.

Vassare än människan på schack…

En datorstyrd enhet har faktiskt slagit världens bästa schackspelare i schack. Datorn utvecklades av IBM under år 1996 och slog förre världsmästaren Garry Kasparov. Än idag är datorn oslagbar, 19 år senare. Däremot har datorn fått ett modernare och finare skal och går nu under namnet ”Watson”.

Rekord i patent…

År 2008 blev IBM det första och enda företag i amerikansk historia som lyckades registrera och förvärva över 4 000 godkända patent under bara ett enda kalenderår.

Har pantenter inom alla tänkbara områden…

Visste du att magnetremsorstreckkoderdisketterhårddiskarRAM-minne, världens första datorsystem för datalagring och hundratals andra upptäckter inom medicinastronautiksport och ekonomi bara är några av IBM:s patenter?

Skapade världens minsta film…

Teknikföretaget har dessutom lyckats att skapa världens minsta film – bokstavligen talat. A Boy and His Atom, som filmen heter, är gjord av endast 12 atomer (!). Se bilden nedanför.

Finns över hela världen…

december 2013 fanns IBM i över totalt 175 länder och hade 475 932 aktieägare. Snacka om multinationellt!

Släppte sin första hemdator under tidigt 80-tal…

1981 släppte IBM sin första hemdator, som var avsedd för personligt bruk inom familjen. IBM 5150 (som du ser på bilden nedan) låg då på hela 1 600 dollar, vilket var en smärre förmögenhet på den tiden.

Och för att inte nämna miljötänket…

IBM SmartCamp har nått till att över 500 nya företag har kunnat startats upp inom grön energihälsovård och transport.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win