Coca-Cola är ett av världens mest inarbetade varumärken. Med sina 1,7 miljarder sålda produkter per dag är det ingen tvekan om att det är den mest populära kolsyredryck vi någonsin har haft. Men hur mycket vet du egentligen om drycken? Här är tio fakta som du antagligen inte visste om Coca-Cola.

Ett märkligt experiment

Släpper du ner en vanlig Coca-Cola-burk i vattnet kommer den att sjunka på direkten. Däremot, Coca-Cola Light-burkar gör det motsatta; de flyter.

Skulle råda bot på ditt sexliv

Rykten har alltid florerat om att Coca-Cola från början var skapt som hostmedicin. Detta påståendet är delvis sant. Från första början marknadsfördes drycken som ett botemedel för många sjukdomar, däribland nedsatt sexuell lust. Skaparen av företaget, John Pemberton, blev tvungen att ta bort alkoholen ur sitt ursprungliga recept på grund av förbudslagar. Att Coca-Cola skulle förbättra din sexlust bara för att det innehöll alkohol kan mer ses som ett reklamtrick än verklighet.

Försökte sälja receptet till Pepsi…

Tre före detta anställda försökte att sälja Coca-Colas hemliga recept till ärkerivalen Pepsi för 1,5 miljoner dollar. Men Pepsi rapporterade i sin tur tillbaka till ledningen hos Coca-Cola, som kopplade in amerikanska FBI. Receptet blev aldrig sålt och de tre anställda jobbar garanterat inte kvar på The Coca-Cola Company längre.

Utvinns från torkade coca-blad

För att drycken ska kunna produceras i USA har företaget i fråga ett specialavtal med amerikanska Drug Enforcement Agency (DEA). ”Knark och Coca Cola”-tjatet igen, tänker säkert du. Men om sanningen ska fram så utvinner företaget faktiskt ämnen från torkade coca-blad. Varför ett specialavtal måste hållas med DEA beror på att allt importeras från Peru (och en liten mängd från Bolivia). Och det är inga små kvantiteter vi pratar om heller. Däremot är det ett företag i New Jersey som tar hand om de farliga ämnen i coca-bladen, som används till medicin. Därefter skickas allt vidare till dryckesföretaget och hamnar i din läskburk.

Säljs i alla länder – nästan

Det finns endast två länder i hela världen som inte säljer Coca-Cola. Nordkorea och Kuba. Däremot finns det en ganska stor chans att Nordkorea snart blir ensamma i världen med att inte sälja produkten, då USA och Kuba börjar att komma varandra närmare och gamla konflikter suddas ut.

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

En kock, kocka eller kokerska är en person vars yrke är att självständigt laga mat. Den kock som leder ett restaurangkök kallas köksmästare, och en kvinnlig sådan kan ibland benämnas köksmästarinna. Under Covid 19-pandemin var det många kockar som blev arbetslösa i...

10 fakta du antagligen inte visste om socker

10 fakta du antagligen inte visste om socker

Socker är en av världens äldsta ingredienser. Folket i Nya Guinea var troligen de första att tämja sockerrör runt år 8 000 f.Kr. Idag är sockret ett av de största hälsoproblemen vi har här i världen, och i många länder vill det införas skatt för produkter med höga...