4
1 delning, 4 points

En av de största fotbollsklubbarna vi har här i landet ligger i Göteborg och heter IFK Göteborg. Klubben grundades 1904 och har under årens gång tagit en hel uppsjö av SM-guld (18 styck, för att vara mer exakt). Likaså har man imponerande nog tagit hem guld i UEFA-cupen! Nedan följer ytterligare tio fakta, som varje göteborgare borde känna till om den svenska storklubben!

Blåvitt blev blågult…

26 oktober 1913 spelade Sverige en landskamp borta mot Norge (som slutade 1–1) – och hela det blågula laget bestod av spelare bara från IFK Göteborg.

Klubbens första byte i Allsvenskan…

Fram till säsongen 1966 förekom det inga avbytare i allsvenskan. Då IFK Göteborg i den andra omgången spelade mot Djurgården och Ralph Bergström ersatte Reine Feldt var det klubbens första allsvenska byte någonsin.

”Champagnefotboll lockade storpublik…

1975 myntades begreppet ”Champagnefotboll” i samband med Blåvitt, som då låg i den näst högsta serien. Det spel som visades upp var uppskattat och lockade folk. Exempelvis kom 16 436 åskådare för att se IFK möta Blomstermåla.

Carlgrens pappa hos rivalerna…

AIK– och landslagsmålvakten Patrik Carlgren (bilden nedanför) har en pappa som har spelat i IFK GöteborgUlf Carlgren gjorde 1985 åtta a-lagsmatcher som försvarsspelare under ledning av tränaren Gunder Bengtsson.

Både hockey- och fotbollsproffs…

Ronald ”Sura-Pelle” Pettersson (1935–2010) – en av landets genom tiderna bästa ishockeyspelare, med två VM-guld (1957, 1962) och 252 landskamper – var även en skicklig fotbollsspelare. Säsongerna 1960–61 gjorde han 27 a-lagsmatcher och hela 20 mål i den blåvita tröjan.

Kom långt i Champions League under 90-talet…

Säsongen 1994/95 vann Blåvitt sin grupp i Champions League och tog sig till kvartsfinal. Bakom Blåvitt gjorde två andra skapliga gäng upp om andraplatsen i den sista omgången. FC Barcelona löste det före Manchester United genom att klara 1–1 hemma på Camp Nou mot IFK Göteborg.

Därför hejar Skara-bon Bert Karlsson på ”Änglarna”…

Entrepenören Bert Karlsson (bilden nedanför) är en stor anhängare av IFK Göteborg. En av anledningarna är att hans farfar, Harry Hellberg, spelade i laget 1910-1913 och bland annat blev svensk mästare. Harry gjorde även två landskamper för Sverige.

Har burit samma färger i över 100 år…

Första gången som ”Änglarna” spelade i den klassiska och blåvitrandiga tröjan var 3 april 1910 och i en träningsmatch mot kamratkollegorna i Uddevalla. Att det var ett utmärkt klädval visar kanske siffrorna. Göteborgarna vann nämligen med hela 10–1.

Första utlandsfödda spelaren i ”Änglarna”…

I dag är utländska inslag i den nationella fotbollen mer en regel än undantag. Annat var det förr. Första icke-svenska spelare i IFK Göteborg var den norska målvakten Odd Lindberg, som 1979 vaktade buren i Blåvitt.

Över 3 000 allsvenska mål…

I maj år 2000 gjorde IFK Göteborg föreningens 3 000:e allsvenska mål. Bakom fullträffen i matchen mot IF Elfsborg stod Gustaf Andersson.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

4
1 delning, 4 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
7
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
7
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
5
win