1
1 poäng

1995 hade den datoranimerade långfilmen Toy Story biopremiär, och att säga att filmen tog publiken med storm är nog en underdrift. Därefter har vi kunnat avnjuta ytterligare tre uppföljare, och ganska nyligen utannonserade även Disney och Pixar att en femte film ligger under utveckling, som än så länge inte har något premiärdatum satt. Tills dess bjuder vi på tio fakta som du bör känna till om Woody och gänget!

Långa produktionstider…

Att Toy Story-filmerna tog lång tid att producera är det ingen fråga om. När Pixar producerade som mest lyckades de få ihop 3,5 minuter animerat filmmaterial på en hel vecka.

Buzz kunde istället ha spelats av Jim Carrey…

Från början ville Tim Allen och Pixar att Jim Carrey skulle göra röstskådespeleriet för Buzz Lightyear, men den budget som de hade blivit tilldelade räckte aldrig till för att täcka Jim Carreys lön. Och i slutändan visade det sig ändå bli bra ju!

Ångrade sig efteråt…

Även Billy Crystal blev tillfrågad att göra Buzz Lightyears röst, men tackade nej. Billy har efteråt sagt i en intervju efter att filmen hade premiär att det var hans livs största misstag.

Lyckligtvis ändrades namnen…

Från första början var inte namnet för filmen helt självklart, utan skulle egentligen ha gått under titeln You Are a Toy. Likaså skulle Buzz Lightyear egentligen ha kallats för Lunar Larry.

Hasbro satte ner foten…

Leksaksföretaget Hasbro förbjöd Pixar att animera den nyutkomna GI Joe-leksaken när de fick höra att han skulle sprängas i luften av grannpojken Sid, som det var tänkt från början. Istället valde Pixar att animera de gröna små soldaterna.

Siffran 95 är återkommande…

Siffran ”95” dyker upp i många scener i samtliga filmer. Detta gjorde man för att hylla år 1995, det vill säga det år som Toy Story hade premiär. Och om du aldrig har tänkt på det tidigare, så är det även samma siffra som Blixten McQueen bär i Bilar (2006).

Finurligt…

Många av de böcker som Andy har stående i bokhyllan i sitt rum har fått sina titlar efter några av Pixars kortfilmer (Adventures of Andre and Wally B., Knick Knack etc). Namnen som används som författare till böckerna är verkliga personers namn som arbetar på Pixar.

Woody skulle från början vara elak. Riktigt elak…

Pixar presenterade en tidig version av filmen för Disney, men fick avslag direkt. Detta på grund av att huvudkaraktären Woody ansågs vara en komplett katastrofal och ett sarkastiskt svin som ständigt förolämpade de andra leksakerna. Pixar fick då skriva om manuset, vilket gick på en veckas tid, där Woody presenterades som mer glad, kärleksfull och populär karaktär.

Andy blev uppkallad efter en professor…

Karaktären Andy är döpt efter Andries Andy Van Dam, en professor som arbetade på Brown University och anses vara en pionjär som lärt ut många av Pixars anställda animation.

Var dock avsevärt billigare än Lejonkungen

Toy Story kostade cirka 30 miljoner dollar att producera, detta med en personalstyrka på 110 medarbetare. Detta kan jämföras med Lejonkungen (1994), som kostade cirka 45 miljoner dollar att färdigställa, med ett team på över 800 medarbetare.

En för alla – alla för en…

Innan arbetet med Toy Story 3 (2010) sattes igång rakade alla animatörer sina huvuden. Sexigt.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win