1
1 poäng

Den första Iron Man-filmen är från år 2008 och bygger på samma namn som Marvels seriekaraktär. I huvudrollerna finner vi Robert Downey Jr., Terrence Howard, Gwyneth Paltrow och Jeff Bridges. Sedan premiären har filmen även fått sig flera uppföljare, som mottagits med jubel av biopubliken. Du har väl inte missat en av Marvels mest vinstdrivande film? Här är tio fakta som du bör känna till om just Iron Man!

Kunde du höra det…?

Rhodeys ringsignal när Tony Stark ringer honom är en midi-ljudfil av temalåten från den tecknade Iron Man-versionen från 1966. Lyckades du med bedriften att uppfatta det hela?

Jobbigt med toalettbesöken…

Robert Downey Jrs dräkt för Iron Man består av cirka 450 separata delar. Och ja, det var uppenbarligen en kamp att ta på sig den varje gång. Och att göra ett toalettbesök ska enligt hans egen utsago varit ”rena rama helvetet”.

Fick plocka fram familjealbumet…

Montaget av Tony Starks livshistoria skapades av redigeraren Kyle Cooper, och innehåller faktiskt riktiga bilder från när Robert Downey Jr. var liten. Likaså kan man skymta hans far, Robert Downey Sr.

Hårdträning innan inspelning…

För att förbereda sig inför rollen som Iron Man, tillbringade Robert Downey Jr. fem dagar i veckan med att styrketräna. Utöver styrketräningen utövade han också kampsport för att komma i form.

Därför spelades filmen in i just Kalifornien…

Jon Favreau beslöt sig för att filma filmen i Kalifornien eftersom han ansåg att alltför många superhjältefilmer producerades på östkusten, särskilt New York City.

Två timmars jobb betalade av en semesterresa…

Paul Bettany har aldrig sett eller läst något om Iron Man och var helt obekant med karaktären innan de började filma. Han sade att Jarvis var ett av de enklaste jobbet någonsin och att det var nästan som ett rån, eftersom han bara arbetade i totalt två timmar. För dessa två timmar fick han uppenbarligen ett redigt arvode och åkte på semester med sin fru för.

Storsatsning av Marvel Studios…

Iron Man var Marvel Studios första självfinansierade film. Sedan år 2009 är studion en del av Walt Disney Studios.

Phil Coulson fick mer utrymme än vad det var tänkt…

Agenten Phil Coulson, spelad av Clark Gregg, hade ursprungligen en betydligt mindre roll i filmen. I själva verket var rollen så liten att han bara var tänkt att tilltalas ”Agent”, men när filmandet löpte på och regissören upptäckte den strålande personkemin mellan Clark Gregg och övriga skådespelare valde han att sätta in honom i flera scener och göra honom till en vital del av filmen.

Detaljer ändrades i filmen gentemot tidningarna…

I serietidningarna drev Obadiah Stane sitt eget företag, Stane International, och var faktiskt en affärsrival till Tony Stark, snarare än att vara en del av Stark Enterprises.

Rättigheterna har ägts av totalt fyra studios…

Det tog cirka 17 år för Iron Man att äntligen nå biograferna. Ursprungligen skulle Universal Pictures producera filmen i april 1990. De sålde dock senare rättigheterna till 20th Century Fox. I sin tur sålde Fox rättigheterna till New Line Cinema. Slutligen beslutade Marvel Studios att ta hand om sin egen skapelse och producerade till slut filmen på egen hand.

Rasade i vikt inför filmen…

När Jon Favreau fick jobbet som regissör för filmen, firade han genom att inleda en diet som resulterade i en 30 kilo lättare man!


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win